Vuokraa teltta, käytä peittoa makuupussina, älä majoitu pihapiiriin – Lue vinkit aloittelevalle telttailijalle
Telttailu on kesän 2021 hittijuttu. Jos on telttailijana ensikertalainen, retkellä kannattaa muistaa muutama perusasia.
Telttailu on alkanut tänä vuonna kiinnostaa aiempaa useampia, kun korona-aika innosti ihmiset retkeilemään. Mutta mistä lähteä liikkeelle, jos ei ole koskaan harrastanut telttailua? Aikuisliikunnan suunnittelija ja retkeilyvastaava Juhani Lehto Suomen Ladusta antoi vinkit kokemattomammalle eräilijälle.
Ota mukaan ainakin teltta, makuupussi ja makuualusta
Telttaillessa tarvittavat minimivarusteet ovat tietysti itse teltta, ja siinä yöpymisen kannalta tärkeitä ovat makuualusta ja makuupussi.
– Lisäksi telttaretkelle kannattaa pakata mukaan lämmintä vaatetta. Vaatetta voi sitten lisätä päälle illan tai yön viileämpinä tunteina, niin on helpompi nukkua, Juhani Lehto sanoo.
Lisävaatteista ja makuupussin suojapussista voi tarvittaessa tehdä itselleen myös tyynyn laittamalla vaatetta suojapussin sisään.
– Jos mennään retkelle, tärkeä asia on myös hyvät eväät sekä ensiapuvälineet. Hellekeleillä mukaan kannattaa varata myös tarpeeksi vettä.
Maahan pystytettävälle teltalle vaihtoehto on niin sanottu riippumattoteltta, eli hieman tavallista telttaa kevyempi puihin kiinnitettävä riippumaton ja suojakatoksen yhdistelmä, jota moni retkeilijä nykyään käyttää teltan sijaan.
Vuokraa teltta yhdistyksiltä tai netistä
Jos ei omista omaa telttaa, sellaisen voi myös vuokrata. Vuokrateltoja voi kysellä esimerkiksi Suomen Ladun paikallisyhdistyksiltä.
– Paikallisyhdistykset vuokraavat tai lainaavat telttoja ja retkeilytarvikkeita pääsääntöisesti omille jäsenilleen, mutta jotkut myös ulkopuolisille, Lehto toteaa.
Myös partiolippukunnilta voi kysellä vuokratelttoja.
Netistäkin voi etsiä: Esimerkiksi Retkirent-sivusto on retkeilyn ammattilaisten ja harrastajien yhteisöllinen välinevuokraamo, jossa yksityiset ihmiset vuokraavat omia retkeilyvälineitään. Niin ikään Partioaitalla on oma 365-klubi, josta löytyy retkeilyvälineitä vuokralle klubin jäsenyyttä vastaan.
Hyödynnä kotoa löytyviä tavaroita
Jos makuupussia ja -alustaa ei löydy, erilaisia kodin tavaroita voi hyödyntää.
– Esimerkiksi jumppamatto tai uimapatja ja sängyn peitto tai viltti käyvät hyvin makuupussista ja -alustasta lämpimällä kesäsäällä. Katso lämpötilat kuitenkin etukäteen säätiedotuksesta. Kylmällä säällä voi ilman oikeaa makuupussia tulla kylmä, Juhani Lehto muistuttaa.
Ilman makuualustaa ei kannata teltassa yöpyä, sillä hyvä alusta eristää maasta tulevaa kylmyyttä ja pitää telttailijan lämpimänä.
Majoitu salllituille paikoille
Jokamiehenoikeuksien ansiosta teltan voi pystyttää tilapäisesti lähes minne vain, kunhan ei aiheuta häiriötä tai vahinkoa. Tiettyjä rajoituksia kuitenkin on: pihojen lähellä, pihapiireissä tai viljelyksillä ei saa telttailla.
Kiellettyjä alueita ovat myös luonnonsuojelualueet ja esimerkiksi puolustusvoimien alueet. Myös kansallispuistoissa teltan saa laittaa tietyille retkeilyä varten merkityille paikoille.
Pystytä teltta tasaiseen paikkaan
Hyvä telttapaikka on tasainen kohta maastossa, johon teltan saa hyvin kiinni. Telttaa ei kannata pystyttää hyvin tuulisiin paikkoihin, esimerkiksi kallion päälle, vaan mieluummin tuulen suojaan, rinteen puolelle tai notkelmaan.
– Katso myös, että maastossa ei ole monttua tai painaumaa, jonne vesi valuu sateen sattuessa, ettet aamulla herää lätäkössä, Lehto sanoo.
Teltan pystyttämisessä on hyvä muistaa huolellinen kiinnitys.
– Telttakangas on aikamoinen tuulipurje, jos paikalle käy tuulenpuuskia. Jos kyseessä on kupoliteltta, laita kulmakepit kunnolla maahan, ettei tuuli irrota telttaa.
Älä tee nuotiota maastoon
Retkiruokailun tärkeä sääntö on, että maastoon ei saa tehdä tulta ilman maanomistajan lupaa. Nuotion teko on rikkomus, josta voi tulla sanktio. Joillakin retkipaikoilla voi kuitenkin olla merkityt nuotioalueet, jossa voi tehdä tulen.
– Mikäli retkeillessä haluaa lämmittää ruokia, se kannattaa tehdä retkikeittimellä, jota saa käyttää myös metsäpalovaroituksen aikana.
Tarkista, että välineet ovat kunnossa
Retkeilyvälineet kannattaa aina tsekata kotona ennen lähtöä.
– Perusmoka on, että nappaa varastosta vanhan teltan ja vasta retkellä telttaa pystyttäessä huomaa, että telttakepit puuttuvat. Tämän voi välttää, kun kokeilee teltan kasaamista kotona ennen retkelle lähtöä, Juhani Lehto muistuttaa.
Vanhat kankaiset teltat voivat joskus tarvita lisäksi katteen tai katoksen, sillä sateella ne voivat imeä vettä helposti.
Lue myös:
Tunnetko jokamiehenoikeudet? Kertaa perusasiat ennen kesän retkiä
Vaella vastuullisesti ja pidä luonto siistinä
Mennään metsään – luonnossa voi liikkua oman kuntotason mukaan
Juttu julkaistu alunperin 17.6.2020