Mikä on maailmanperintökohde? Maailmanperintöluetteloon valitaan kohteita, joiden suojelulla on merkitys ihmiskunnan kulttuuri- ja luonnonperintöön. Listaa ylläpitää Unesco ja sen tarkoitus on vaalia ainutlaatuisia kulttuuri- ja luontokohteita. Vaikka Suomen maalla on satoja upeita kulttuuri – ja luontokohteita, niin virallisia maailmanperintökohteita on vain seitsemän.

Merenkurkun saaristo

Merenkurkun saaristo ja Ruotsin Korkearannikko muodostavat kahden valtion yhteisen maailmanperintöalueen. Alueen erikoisuus on se, että siellä maankohoamisilmiö tulee parhaiten esille koko maailmassa. Merenkurkun saaristossa maankohoamisnopeus on yksi maailman nopeimmista. Saaristossa on ainutlaatuisia jääkautisia muodostelmia ja alueella on tärkeä geologinen arvo. Matkailijalle Merenkurkun saaristo on avoinna ympäri vuoden. Alueella on runsaasti vaellusreittejä, rantoja, matkailupalveluita ja ravintoloita. Laaja alue ulottuu Länsi-Suomen rannikolla Vaasan edustalla. Kohde lisättiin maailmanperintölistalle vuonna 2006 ja on tuorein kohde Suomen listalla.

Sammallahdenmäen pronssikautinen hautaröykkiöalue

Sammallahdenmäen hautaröykkiöalue edustaa aikansa yhteiskuntaa ja on ainutlaatuinen todiste pronssikauden hautauskulttuurista. Korkealla harjulla on 36 kivistä koottua hautaröykkiötä noin kilometrin matkalla. Pronssikautinen hautamonumentti sijaitsee Rauman lähellä, noin 20 kilometriä kaupungin keskustasta. Se lisättiin Suomen maailmanperintölistalle 1999 ensimmäisenä arkeologisena kohteena.

Vanha Rauma

Suosittu raumalainen turistikohde on pohjoismaiden laajin yhtenäisenä säilynyt puukaupunkialue. 29 hehtaarin kokoisella alueella on noin 600 rakennusta, joista vanhimmat talot ovat 1700-luvulta. Alueen rakennuskanta ja keskiaikainen katuverkosto ovat säilyneet hyvin. Nykyään Vanha Rauma on suosittu turistikohde. Se lisättiin Unescon listalle vuonna 1991.

Petäjäveden kirkko

Vanha kirkko edustaa puukirkkoarkkitehtuuria ja hirsirakentamisen taitoa pohjoismaissa. Kirkko rakennettiin vuosina 1763-65 ja se poistui käytöstä 1879. Kirkkoa on kunnostettu 1950 -luvulta alkaen muistomerkkinä. Kirkon ympärillä on aidattu hautausmaa, upeat luonnonmaisemat ja kirkko on käytössä nykyään vain kesällä. Petäjäveden kirkko sijaitsee Petäjävedellä noin 30 kilometrin päässä Jyväskylästä. Listalle se kirjattiin 1994.

Verlan puuhiomo ja pahvitehdas

Maailmanperintökohteen muodostavat puuhiomo, pahvitehdas ja sitä ympäröivä asuinalue sekä Verlankoski ja voimalaitos. Kohde koostuu noin 50 rakennuksesta. Alue edustaa maaseudulle syntynyttä teollisuutta, joka menestyi 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa. Tehdas ja sen osat sekä maisemat ovat säilyneet lähes ennallaan. Verlan tehdasmuseo on avoinna kesällä, mutta ulkopuolelta aluetta voi ihastella ympäri vuoden. Kohde sijaitsee Kymenlaaksossa noin 30 kilometrin päässä Kouvolasta.

Struven astemittausketju

Struven ketju edustaa tieteen ja tekniikan historiaa. Kohde koostuu mittauspisteistä, joita on kymmenen valtion alueella yhteensä 34. Kuusi mittauspisteistä sijaitsee Suomessa. Se on kuin jättimäinen mittanauha, joka ulottuu Jäämereltä Mustallemerelle. Suomalaisia mittauspisteitä on Jyväskylän Oravivuorella ja Aavasaksalla Ylitorniossa. Nimensä mittausketju sai tähtitieteilijä F.G.W. Struven mukaan. Mittauskehtjulla selvitettiin maapallon kokoa ja muotoa. Maailmanperintökohteeksi se lisättiin vuonna 2005.

Suomenlinna

Pääkaupunkimme edustalla sijaitseva Suomenlinna on saari, jossa on ainutlaatuista sotilasarkkitehtuuria. Linnoituksen rakennustyöt aloitettiin 1748 Ruotsin vallan aikana. Sittemmin se on toiminut myös Venäjän joukkojen sotilaskohteena ja vasta vuonna 1918 saarta aloitettiin kutsua Suomenlinnaksi. Linnoituksen erityispiirre on juuri se, että se on toiminut kolmen eri valtion puolustuksessa. Merilinnoitus on noin 15 minuutin lauttamatkan päässä Helsingin keskustasta. Se on suosittu turistikohde ja saari on myös oma elävä kaupunginosa. Maailmanperintökohde Suomenlinnasta tuli vuonna 1991.

Lue myös:

Suomen upeimmat uimahallit: Tee halpa retki uimahalliin

Suomi on pullollaan upeita luontokohteita – onko joku näistä seuraava retkikohteesi?

Tunnetko kaikki suomalaiset linnat? 

Juttu on julkaistu 22.10.2021, ja sitä on päivitetty 27.7.2022 muokkaamalla ingressiä.