Esittelemme viisi kesälomareittiä eri puolilta Suomea erilaisille kohderyhmille. Reittiehdotukset käyntikohde- ja majoitusvinkkeineen on laatinut SF-Caravan ry:n toiminnanjohtaja Timo Piilonen. Mahdolliset koronarajoitukset kannattaa selvittää ennen liikkeellelähtöä.

Lapsenmielisille

Lapsiperheen kesäloma polkaistaan käyntiin Naantalin Muumimaailmassa. Sieltä matka jatkuu Liedon Zoolandiaan, jossa riittää tehtävää ja nähtävää. Sastamalassa sijaitseva Herra Hakkaraisen talo perustuu Mauri Kunnaksen lastenkirjoihin. Pelle Hermannin leikkipuisto Porissa kutsuu ilmaiseen lystinpitoon. Seinäjoella odottaa Duudsonien Activity Park ja Alahärmässä Power Park, perinteisempi huvipuisto.

Camping: Pitkäjärvi Kokemäellä, Kuninkaanlähde Kankaanpäässä, Power Park Alahärmässä.

Kulttuurinnälkäisille

Vihreän kullan kulttuurikierroksella kirkastuvat sekä metsien merkitys että kulttuurin voima. Taidekeskus Salmela Mäntyharjussa on säilyttänyt uusiutumiskykynsä. Puumalassa kannattaa katsastaa puukirkko ja Salpalinjan bunkkeri. Punkaharjun kansallismaisemaan sijoittuvat niin Suomen Metsämuseo kuin vanhan juna-aseman Taidelaiturikin. Kierros päättyy jykevästi Olavinlinnaan.

Camping: Laamalansaari Suomenniemellä, Vuohimäki ja Tanhuvaara Savonlinnassa.

Luonnonystäville

Keski-Suomen kansallispuistot ovat vaikuttava kokemus varsinkin ensikertalaiselle. Etelä-Konneveden maastoissa on jyrkkäpiirteisyyttä, mikä tekee retkeilyreiteistä vaativia. Pyhä-Häkin ikimetsän vanhimmat männyt ovat yli 400-vuotiaita. Kivikauden kylässä Saarijärvellä esittäytyy suomalaisten arki 7000-9000 vuotta sitten. Salamajärven maisemat tuovat paikoin mieleen Lapin!

Camping: Rämäkkä Rautalammilla, Häyrylänranta Konnevedellä, Myllyjoki ja Iso Mies Karstulassa, Valkeisjärvi ja Kuturanta Lestijärvellä.

Kokeilunhaluisille

Kuopiosta lähtevällä reitillä jätetäänkin tällä kertaa Puijon torni väliin ja painellaan suoraan Jätkänkämpän savusaunaan. Kallavesi kutsuu risteilylle. Juankosken ruukkialue ja Outokummun vanha kaivos ilmentävät varhaista teollisuutta ja paikkakunnan henkeä. Taistelijan Talo Ilomantsissa johdattaa vieraansa Suomen sotahistoriaan. Hermannin viinitilalla voi nauttia marjaviineistä ja vaaramaisemista.

Camping: Rauhalahti ja Alatalo Kuopiossa, Linnunlahti ja Hietajärvi Joensuussa.

Kaiken nähneille

Suomen Amerikka löytyy keskeltä Pohjanmaan lakeutta, Tuurin kyläkaupalta. Lisää väriä elämään saa Soile Yli-Mäyryn taidehallista Kuortaneelta. Vanhoihin eteläpohjalaisiin talonpoikaisrakennuksiin pääsee tutustumaan Törnävällä. Jalasjärvellä voi laskeutua 23 metriä syvään, Pirunpesäksi nimettyyn hiidenkirnuun. Testaa ruotsin kielen taitoasi Stundarsin museokylässä Mustasaaressa ja vaikutu Raippaluodon sillasta!

Camping: Kalajärvi Seinäjoella, Kalliojärvi Isossakyrössä, Top Camping Vaasassa.

Lue seuraavaksi:

Kivikoskilla on allaan jo 12. matkailuvaunu: ”Emme ole mökki-ihmisiä”

Tiesithän, että Pohjola Vakuutuksen jatkuva matkavakuutus turvaa sinut myös Suomessa ja kotimaan matkoillasi.