Koronapandemian takia moni pohtii, millaisia suunnitelmia jouluksi voi tehdä, ja miten jouluna pääsee irti arjesta. Vaikka matkailu ei tänä jouluna onnistuisi, voi joulumielen löytää läheltä kotia.

Rekiajelulle ja kuusenhakuun maalaisjouluissa

Jos haluaa eläytyä vanhan ajan jouluun, eri puolilta Suomea löytyy tunnelmallisia maalaisjoulupaketteja. Esimerkiksi Jyväskylän kupeessa sijaitsevassa Varjolassa pääsee suoraan keskelle aitoja maalaistalon perinteitä, alkaen kuusenhakuretkestä. Joulunviettoon kuuluu myös piparien leivontaa, saunan laittoa lämpimäksi, jouluruokaa sekä tietysti joulupukin saapuminen.

Varsinais-Suomessa Loimaalla Kanniston Kotieläintilalla saa viettää kiireetöntä aikaa maatilan eläinten seurassa. Jouluaattona tutustutaan maatilan eläimiin opastettuna, ja joulusauna on erityinen olkisavusauna. Joulupäivänä pääsee rekiajelulle, ratsastamaan ja metsäretkelle.

Hakukoneen avulla voi löytää oman kodin lähialueen maalaisjoulun helmen.

Erämaahotelliin pakoon joulusiivousta

Eteläisessä Lapissa sijaitsevat esimerkiksi Riisitunturin kansallispuisto ja Korouoman rotkokanjoni. Posiolla voi mennä jouluksi vaikkapa erämaahotelliin, jossa pääsee kerrankin valmiiseen pöytään ja puhtoiseen huoneeseen, eikä tarvitse murehtia joulusiivouksesta.

Luonnon ääreen voi hakeutua esimerkiksi vierailemalla kansallispuistossa. Osassa on tarjolla myös majoitusta. Katso lähin luontoretkikohteesi täältä.

Maakuntien herkkuja notkuvista joulupöydistä

Pienen erityisyyden pilkahduksen jouluun voi käydä hakemassa oman kaupungin joulupöydistä. Esimerkiksi Ravintola Parppeinpirtissä Ilomantsissa on tarjolla nykykarjalainen joululounas, joka sisältää riisipiirakoita, vatruskoita ja joulukinkkua jallusinapin kera.

Lähikaupunkilounaasta hyvä esimerkki on Lappeenrannan Wanhan Makasiinin joululounas, joka lupaa olevansa kaupungin laajin joululounaspöytä. Alkuruokia on tarjolla 20, pääruokia kuusi ja jälkiruokia neljä.

Googlaa, millaisia joululounaita lähialueellasi on tarjolla!

Nauti jouluvaloista

Vaikka moni perinteinen joulutapahtuma on nyt peruttu, voit nauttia oman kaupunkisi tunnelmasta turvallisesti ulkoilemalla. Tee kävelylenkki vaikka koiran kanssa katsomaan oman kotikuntasi jouluvaloja tai kauppojen jouluikkunoita.

Erilainen joulusauna

Tunnelmalliseksi laitettu joulusauna voi olla lähimatkan kohokohta tai mukava erikoisuus kotikaupungissa. Esimerkiksi Luonnokkaan joulusaunaan Oulussa mahtuu maksimissaan 10 henkeä, ja siellä saa nautiskella löylyistä 2,5 tunnin ajan. Sauna sisältää muun muassa pellavaiset laudeliinat, luonnonmukaiset pesuaineet ja jouluisen löylytuoksun. Lopuksi on vielä joulupuurotarjoilu.

Lue myös:

Vinkit joulustressin hallintaan

Kolme tarinaa joulunvietosta: ”Minusta tuli jouluihminen, kun aloin viettää sitä yksin”