Riko Nyberg kokeili ensimmäisen kerran lainelautailua, eli surffaamista, ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Suuren puristuksen jälkeen oli kiva päästä matkalle kokeilemaan jotain uutta lahjaksi saaduilla rahoilla.

– Se oli vaikeaa. Ensimmäinen tunti meni lähinnä siinä, että pystyi edes makaamaan laudan päällä. Iltapäivällä pääsin ensimmäiselle aallolle seisomaan ja jäin siihen tunteeseen koukkuun. Sitä tunnetta jatkuvasti haen edelleen isommista aalloista ja vaikeammista paikoista.

Nyberg on aina kaivannut vahvoja tunteita. Siksi hän kokee olevansa nyt 29-vuotiaana yrittäjä eikä palkkatyössä.

– Minusta tulee levoton, enkä saa aikaiseksi, jos asiat ovat liian turvallisia. Sama asia on surffaamisessa, käyn katsomassa vähän hankalia paikkoja. Surffaus on antanut minulle myös uuden tavan haastaa itseäni. Surffaus tekee minut onnelliseksi, sillä on arvoa.

Surffaus on myös Nybergin tapa hakea omia rajojaan.

– On kaksi vaihtoehtoa. Voit olla mukavissa aalloissa, odotat kaunista ja puhdasta aaltoa, ja rauhassa pumppailet sen menemään. Toinen vaihtoehto on, että menen kaksi-kolme metrisiin aaltoihin, jossa ei ole mitään mahdollisuutta ajatella mitään muuta. Siinä on keskityttävä, että pysyy pinnalla ja hengissä. Tiedän, että olen rajoilla, kun aalto syö minut. Se tuntuu kuin juna ajaisi päältä. En löydä pintaan, happi loppuu, tuntuu, että hukun. Kun tulet ylös aallon alta ja löydät tiesi pintaan, ja siinä vaiheessa tulee vielä seuraava aalto, löydät itsestäsi uusia puolia. Raja ei mennytkään siinä, missä luulit. Kun olet selvinnyt aalloista ulos, adrenaliini herättää sinut. Se on tunne, joka syöksyy sisään. Ikään kuin heräisit uudestaan.

Surffauksessa koettu onni on opettanut Nybergiä etsimään samanlaista onnistumisen ja onnen tunnetta myös työelämässä, ja ohjannut häntä kohti nykyistä uraa yrittäjänä. Nybergin mukaan surffaus tukee myös nykyistä hektistä työelämää, jossa puhelin piippaa tai sosiaalinen media houkuttaa selaamaan julkaisuja. Laudan päällä kännykät, tietokoneet ja merkkiäänet jäävät rantaan.

– Ajatukseni liikkuu paremmin, kun saan surffata. Kauneus on siinä, etten surffatessa ajattele mitään, vaan ajatukseni ovat tyhjänä kaikista arkielämän asioista. Vedessä et voi päästää katsetta seuraavista aalloista tai horisontista, koska juuri ”se aalto” voi olla tulossa.

Se aalto. Nybergin mukaan koko surffauksen ydin onkin yhden täydellisen aallon metsästämisessä ja siitä nousevassa tunteessa.

– Rakastan sitä yksinkertaisuutta siinä. Siinä on vain aalto ja lauta. Olet taistellut koko päivän sen eteen, että saat yhden aallon, niin kun saat sen, se voiton tunne on aivan käsittämätön. Sanontakin kuuluu, että ”one wave makes the session”.

Miten aallon pyörteessä löytää pintaan? Millainen on paras aalto, jonka Nyberg on saanut? Kuuntele Riko Nybergin tarina surffaajaksi Pohjola Vakuutuksen #eläse-podcastista.

Lue myös:

Tarinoita unelmien toteuttamisesta