OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio oppi säästämään 4-vuotiaana. Sama suunnitelmallisuus on jatkunut läpi elämän.

Kysyimme Timo Ritakalliolta 8 kysymystä rahasta.

Mitkä ovat ensimmäiset rahaan liittyvät muistosi?

Ensimmäiset muistot ovat varhaisesta lapsuudesta. Isäni oli Osuuspankin toimitusjohtaja, ja kotimme oli samassa talossa pankin konttorin kanssa. Leikin isän konttorista tuomilla kassalippailla.

4-vuotiaasta lähtien säästin kolikoita lippaaseen, joka sitten käytiin tyhjentämässä pankissa. Se oli jännittävä hetki ja sitä kautta syntyi yhteys rahaan. Myöhemmin aloin saada viikkorahaa.

Alakoulussa sain rahaa myös hyvistä arvosanoista. Vanhemmat olivat tehneet taulukon, jonka mukaan palkkio maksettiin.

Mitä opit rahasta kotona?

Raha oli luonnollisesti keskeisessä osassa perheessämme isän työn takia. Muuten vanhempani korostivat aina säästäväisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Ymmärsin jo varhain, että raha mahdollistaa monien asioiden toteuttamisen elämässä.

Vanhempieni esimerkki sai minut 10-vuotiaana kiinnostumaan osakkeista. Mahdollisuus ostaa osakkeita motivoi säästämään lisää, ja mielenkiinto osakkeisiin on säilynyt läpi elämäni.

Millaisia omaan talouteen liittyviä suunnitelmia sinulla on ollut?

Menin naimisiin parikymppisenä, ja puolisoni kanssa olemme suunnitelleet talouttamme tarkasti ihan alusta asti. Se on tarkoittanut esimerkiksi sitä, että olemme miettineet hyvissä ajoin etukäteen, millainen voisi olla meidän seuraava kotimme tai automme.

Toteutamme pitkäjänteistä arjen hankintoihin liittyvää suunnitelmallisuutta. Ruutupaperi ja kynä ovat siihen tosi hyvät välineet.

Millaisia rahaan liittyviä haasteita olet kohdannut?

Olin juuri aloittanut pankissa työt, kun halusimme ostaa ensimmäisen oman asuntomme. Otin sitä varten asuntolainan, jonka korko oli yli kymmenen prosenttia. Korkean koron lisäksi myös laina-ajat olivat lyhyemmät, joten korkokuluihin piti siis varata paljon enemmän rahaa kuin nykyään.

Perheenä ja pienten lasten kanssa rahan käyttämistä piti suunnitella todella tarkasti arjessa.

Vaikken juuri tarvitsisi juoksukenkiä, ostan poikkeuksellisen edullisen tuotteen varastoon.

Millainen rahan käyttäjä olet?

Perusluonteeltani olen tarkka rahan käyttäjä ja pitkäjänteinen suunnittelija. Eli mietin rauhassa, kannattaako jotain ostaa vai ei.

Käytän hyvin usein pitkäaikaisten asiakkuuksien tuomia mahdollisuuksia: jos jokin liike tarjoaa valikoimastaan 25 prosentin alennuksen, ajoitan ostokseni juuri siihen ajankohtaan. Usein nämä alennuskampanjat tietää jo etukäteen, ja vaikken juuri sillä hetkellä tarvitsisi uutta tennismailaa tai juoksukenkiä, ostan mielelläni poikkeuksellisen edullisen tuotteen varastoon.

Mikä on paras tapa varautua tulevaisuuteen?

Osakkeiden ja rahastojen lisäksi haluan säästää likvidiä käteistä tilille, koska elämä voi yllättää milloin tahansa. Puskuri tarkoittaa enemmän kuin yhden kuukauden nettopalkkaa.

Työasemaani liittyvät lyhyen kaupankäynnin kiellot rajoittavat osakesijoittamista, joten salkussani on pitkän aikavälin sijoituksia. Samasta syystä olen sijoittanut paljon ulkomaisiin osakkeisiin.

Milloin et laske euroja?

Urheiluharrastuksiin liittyvien varusteiden hankinnassa en tingi, vaan haluan ostaa parhaan mahdollisen, oli kyseessä sitten urheilukello, juoksukengät tai tennismaila. Harrastan aktiivisesti suunnistusta, maastohiihtoa, pyöräilyä ja tennistä.

Kotoani löytyy riittävästi eri säihin sopivia suksipareja. Lahden loma-asunnolla käydessä tykkään hiihtää Salpausselällä tai Vierumäellä. Pääkaupunkiseudulla suosikkipaikkani on Petikko.

Kuinka paljon rahaa on tarpeeksi?

Silloin kun pystyy elämään tasapainoista ja itsestä hyvältä tuntuvaa, laadukasta elämää, eikä tarvitse koko ajan miettiä, onko johonkin varaa.

Kuka?

Timo Ritakallio

Ikä: 61

Koulutus: Oikeustieteen maisteri (Turun yliopisto, 1985), MBA (Aalto-yliopisto, 2001) ja tekniikan tohtori (Aalto-yliopisto, 2016).

Aiemmat tehtävät: Työeläkevakuutusyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja 2015–18 ja varatoimitusjohtaja 2008–14.

Nykyinen tehtävä: OP Ryhmän pääjohtaja vuodesta 2018.

Motto: Kaikki kyllä järjestyy. ”Se on yleensä ollut tapani ajatella, kun elämässä tulee eteen haasteita."