Timo Ritakallio on OP Ryhmän pääjohtaja. Hänellä on kaksi aikuista lasta ja kaksi pientä lastenlasta. OP Ryhmän Ura-Heimon johtajana työskentelevällä Tommi Korhosella puolestaan on yksi hieman yli vuoden ikäinen lapsi.

Työ vie molemmilta johtajilta ison osan ajasta. Silti heillä on aikaa myös perheelle.  

Kun lapsemme olivat pieniä, olin Suomen nuorin osuuspankin pankinjohtaja. Työ tietenkin hallitsi elämää, mutta muuten elimme hyvin perhekeskeisesti. Meillä oli esimerkiksi yhteinen perinne, että aina koulujen päättäjäisten jälkeen menimme yhdessä jäätelölle. Se perinne jatkui aina ylioppilasjuhliin saakka, Ritakallio kertoo.   

Ritakalliosta tuli lokakuussa isoisä jo toiselle lapsenlapselle. Hän kokee, että isyys on tuonut elämään paljon rikkautta, kuten myös isoisäksi tuleminen. 

Ensimmäisen lapsenlapsen myötä havahduin pohtimaan, että hänhän saattaa elää satavuotiaaksi asti. Millaista elämä silloin on, ja mitä me voimme nyt tehdä, että elämä olisi silloinkin hyvää.   

Korhosen tyttären syntyessä perhe asui Lontoossa.   

Kun tulin isäksi sain silloiselta työnantajaltani kaksi viikkoa isyyslomaa, josta puolet meni sairaalassa. Siinä ei ehtinyt hirveästi uuteen tulokkaaseen tutustua ja töihin paluu tuli nopeasti. En tiedä, kuinka korkeaa laatua pystyin silloin tuottamaan työssäni niillä yöunilla. Nyt reilu vuosi myöhemmin ja Suomeen muuton ja OP:lle tulon jälkeen huomaan, että minulla on paremmin aikaa perheelle ja pystyn ottamaan näkyvämmän roolin tyttäreni arjessa.  

Korhonen pääsee itse pian kokemaan vanhempainvapaan, kun jää joulukuussa kotiin lapsen kanssa. Korhosen puoliso käynnistää silloin omaa tuotantoyritystään.  

Tommi Korhonen pääsee pian viettämään arkea tyttärensä kanssa.

Naiset edelleen useammin perhevapaalla  

Perhevapaajärjestelmä uudistettiin Suomessa vuonna 2022 ja se tarjoaa nyt perheille runsaasti erilaisia tapoja jakaa perhevapaat vanhempien kesken.   

OP Ryhmässä on vuosittain toista tuhatta henkilöä vanhempainvapaalla. Heistä kaksi kolmasosaa on naisia ja kolmannes miehiä. Vuosien 2018 ja 2022 välissä miesten osuus vanhempainvapaalla olevista työntekijöistä on tasaisesti hieman kasvanut.   

Pidän sitä positiivisena asiana, jos yhä useampi OP Ryhmässä työskentelevä isä käyttää pidempiä perhevapaita. OP Ryhmässä meidän työyhteisömme henkeen kuuluu, että suhtaudumme lapsiin ja perheeseen myönteisesti. Sitä kautta myös työnantaja hyötyy, kun työntekijämme voivat hyvin, Ritakallio sanoo.   

Isänä ja työnantajan edustajana haluan kannustaa isiä käyttämään vanhempainvapaitaan, sillä lapsi on pieni vain hetken. - Timo Ritakallio

Korhonen on Ritakallion kanssa samaa mieltä. OP Ryhmä kannustaa vanhempia jakamaan perhevapaat aina perheelle parhaiten sopivalla tavalla, mutta rohkaisee erityisesti isiä ja ei-synnyttäviä vanhempia hyödyntämään aiempaa enemmän saatavilla olevia vanhempainvapaamahdollisuuksia.   

- Omalta osaltamme työpaikkana haluamme luoda ilmapiiriä ja kulttuuria, jossa mahdollistetaan tuoreille vanhemmille perheen ja työn yhdistäminen aiempaa paremmin. Emme itsekään ole vielä tässä valmiita, mutta pyrimme siihen, että kukaan OP:lla työskentelevä ei kokisi, ettei työnantajan takia voisi tehdä omalle perheelleen parhaita ratkaisuja, Korhonen sanoo.    

Ritakalliolla on viesti perhevapaata pohtivalle  

Timo Ritakallion voi bongata Akavan isänpäiväviikon kampanjassa, jossa rohkaistaan isiä käyttämään perhevapaitaan. Mukana kampanjassa ovat myös näyttelijä Vesa Vierikko ja talouselämän vaikuttaja Ari Tolppanen.  

Isyys ja vanhemmuus ovat upea asia. On hienoa saada nähdä itsestään jotain omissa lapsissaan ja olla rakentamassa heille turvallista elämää. Myös työnantajan edustajana ajattelen, että työntekijöiden perhe on tärkeä osa henkilöstön hyvinvointia. Siksi työnantajan tehtävä on kannustaa ja tukea työn ja muun elämän yhdistämistä, vaikka se vaatisi erilaisia järjestelyjä työpaikalla. Hyvinvoiva henkilöstö takaa parhaiten yrityksen menestyksen, Ritakallio sanoo.    

Ritakalliolla on viesti niille isille ja ei-synnyttäneille vanhemmille, jotka ei aio pitää vanhempainvapaata.  

Mieti vielä kerran. Isänä ja työnantajan edustajana haluan kannustaa isiä käyttämään vanhempainvapaitaan, sillä lapsi on pieni vain hetken.   

OP Ryhmä haluaa olla johtava ja vetovoimaisin finanssialan toimija Suomessa, jonka yrityskulttuurin ytimessä ovat arvot – ihmisläheisyys, vastuullisuus ja yhdessä menestyminen. Lue lisää työskentelystä OP Ryhmässä.

Lue myös:

Reissu-isä kaipaa kotiin: ”Puhumme puhelimessa koko ajan, mutta ei se korvaa läsnäoloa”

Joonas Pesonen haaveilee jälkikasvusta: Olisi ihanaa saada olla lapselle tuki ja turva

Nämä viisi asiaa olen oppinut lastenlapsiltani