Usein ajatellaan, että isovanhemmat voivat opettaa lapsenlapsilleen tärkeitä asioita. Mutta mitä lapsenlapset voivat opettaa isovanhemmilleen?

Kuvataiteilija Marja Saarikoski kertoo omista oivalluksistaan lastenlasten kanssa.

1. Ei ole yhtä oikeaa tapaa olla isovanhempi

Marja Saarikoski ei ole mummo, mummi eikä mummu. Hänen lastenlapsillaan Amelialla, 17, Urholla, 15, ja Ellillä, 12, on uusperheiden myötä paljon isovanhempia, joten Saarikoski on lastenlapsilleen meme ja hänen puolisoaan kutsutaan perhepiirissä pepeksi.

Nimitykset juontavat juurensa ranskan kielestä. Saarikosket viettivät yrityksensä vuoksi paljon aikaa Ranskassa lastenlasten ollessa pieniä.

Omien lasteni kanssa olin tottunut siihen, että tiesin yleensä, mitä tehdä ja miten toimia, jos vauva itkee.

– En ole ehkä koskaan ollut mikään perusmummo, sillä en ole esimerkiksi tavannut lastenlapsiani säännöllisesti joka viikko. Mutta olemme viettäneet aikaa yhdessä, kun se on ollut mahdollista.

Saarikosken suhde jokaiseen lapsenlapseen on omanlaisensa. Kaikkien kanssa se on hyvä ja läheinen. Yksi oppi on ollut se, että isovanhemmuutta voi toteuttaa itselle ja jokaiselle lapsenlapselle sopivalla tavalla.

2. Apua voi kysyä, jos ei osaa

Kun meme kuuli ensimmäisen lapsenlapsensa saapumisesta maailmaan reilut 17 vuotta sitten, hän oli ranskalaisessa pitseriassa odottamassa pitsansa valmistumista.

– Sen puhelun jälkeen istuin pöydässä ja itkin onnesta. Muuta en muista.

Ensimmäisen hoitokokemuksen ja sen tuoman opetuksen hän sen sijaan muistaa hyvin. Lapsenlapsi oli silloin seitsemän kuukauden ikäinen vauva. Hän saapui memen ja pepen luokse Ranskaan vanhempiensa kanssa.

Vanhemmat lähtivät käymään kaupungilla ja jättivät vauvan ensi kertaa tuoreiden isovanhempien hoiviin.

Nainen esittelee taideteosta, jossa on lapsi ja hevonen.
Marja Saarikoski on ammatiltaan kuvataiteilija. Teos esittää hänen lapsenlastaan Urhoa, joka harrastaa ratsastusta.

– Omien lasteni kanssa olin tottunut siihen, että tiesin yleensä, mitä tehdä ja miten toimia, jos vauva itkee.

Lapsenlapsen kanssa tilanne oli erilainen. Vauva itki niin, että memen oli soitettava hänen vanhemmilleen ja pyydettävä heitä palaamaan kaupungilta takaisin.

Hän yllättyi, ettei osannut hoitaa omien lapsien vauva-ajoilta tuttua tilannetta. Samalla hän ymmärsi, että lapsenlapsen hoitaminen on eri asia kuin oman lapsen hoitaminen. Silloin voi kysyä apua tai neuvoja lapsen vanhemmilta.

3. Lastenlapsia ei tarvitse ohjeistaa

Lastenlastensa elämää, tekemisiä ja ajankäyttöä seuraillessaan Saarikoski on huomannut, ettei heitä yleensä tarvitse neuvoa, vaan he hoksaavat asiat nopeasti itse. Jokaisella on oma tapansa tehdä, mutta kaikki hommat tulevat silti hoidetuiksi.

Lastenlapsista vanhin, Amelia, oli vähän aika sitten avustamassa Saariskoskea ja hänen taiteilijakollegoitaan kuvataidenäyttelyn pystyttämisessä.

Joskus lastenlasten esittämät ratkaisut ovat niin yksinkertaisia, ettei niitä ole tullut itse ajatelleeksi.

Memen ei tarvinnut antaa yhtäkään ohjetta lapsenlapselleen, vaan kaikki sujui loistavasti aina taulujen kantamisesta reikien poraamiseen ja teosten ripustamiseen asti.

Viime jouluna Saarikoski puolestaan asensi nuorimman lapsenlapsensa kanssa jouluvaloja mökillä.

– Meillä ei ollut siinä mikään kiire, ja huomasin, kuinka Elli välillä touhusi pitkiäkin aikoja jotain ihan muuta mutta palasi sitten taas valojen laittamisen pariin.

Lopputulos oli hieno, vaikka sinne ei menty suorinta reittiä.

4. Lastenlapset ovat avanneet uusia näkökulmia

Joskus elämässä tulee eteen epäonnistumisia tai ongelmia, joista pitää päästä jotenkin yli. Meme on havainnut, että näissä tilanteissa lastenlapsilta voi oppia paljon.

– Olen kiinnittänyt monta kertaa huomiota siihen, kuinka ratkaisukeskeisiä he ovat.

Yksi tärkeä yhteinen juttumme on hieronta. Kaikki lastenlapset sanovat, että meme on paras hieroja, ja siitä taistellaan, kenen vuoro on ensimmäisenä.

Saarikoski pohtii, että aikuiset ovat kenties rajoittuneempia, joten siksi he eivät välttämättä ymmärrä miettiä ratkaisua uudesta näkökulmasta. Joskus lastenlasten esittämät ratkaisut ovat niin yksinkertaisia, ettei niitä ole tullut itse ajatelleeksi.

– Sitten lapsenlapsi vain heittää, että miksei voida tehdä näin, ja itsekin tajuaa, että miksipäs ei.

5. Lastenlasten rakkaus on pyyteetöntä

Kaikki Saarikosken lastenlapset ovat hyvin eläinrakkaita. Pari vuotta sitten sukuun tullut Marvel-koira saa osakseen paljon hellyyttä.

– Sitä on ihana katsella.

Joku lastenlapsista saattaa tullaa halaamaan häntä yllättäen, ilman sen kummempaa syytä.

– Lastenlasten rakkaus on pyyteetöntä.

Saarikoskelle isovanhemmuudessa on ollut vaikeinta ajanpuutteesta johtuva huono omatunto. Hän haluaisi tehdä lastenlastensa kanssa vielä ”vaikka mitä”.

– Joskus pidimme lastenlasten kanssa piirustus- ja maalauspäiviä. Ne olivat mukavia.

Taiteilija istuu pöydän ääressä.
Saarikoski toivoo lastenlapsilleen ennen kaikkea sitä, että he saavat toteuttaa unelmiaan.

Parasta on kuitenkin ihan vain ajan viettäminen yhdessä. Mitään sen kummempaa ei tarvita.

Meme kiittelee lastenlastensa hermoja, kun he opettavat hänelle uusia lautapelejä.

– Yksi tärkeä yhteinen juttumme on hieronta. Kaikki lastenlapset sanovat, että meme on paras hieroja, ja siitä taistellaan, kenen vuoro on ensimmäisenä.

Hieromisen lomassa tulee usein juteltua niitä näitä. Saarikoski haluaisi, että keskusteluyhteys lastenlasten kanssa säilyisi tulevaisuudessakin.

– Lisäksi toivon, että he kaikki kuuntelevat itseään ja elävät elämäänsä unelmiaan toteuttaen.

Oletko pohtinut lapsenlapselle säästämistä? Pitkällä aikavälillä pienistäkin summista kertyy mukava potti, josta on suuri ilo ja apu erityisesti nuoren aloittaessa omaa elämäänsä. Katso ohjeet lapsenlapselle säästämiseen

Lue myös:

Isovanhemmat muuttivat lähemmäs lapsenlapsiaan: ”On ihana olla osa heidän arkeaan”

Kolmen polven Jokiset puhuvat isyydestä: ”Joskus huokailin isän sanonnoille ja vannoin, etten sorru samaan, mutta niin vain kuulen suustani samoja lauseita.”

Koti-isän arki perustuu huolelliseen suunnitteluun: “Kun rutiinit toimivat, elämä on hyvää“