Moni opiskelupaikan saanut on suuren muutoksen edessä. Selvitimme vastaukset usein mielessä oleviin kysymyksiin.

Mistä saan asunnon?

Selvittäisin oman opiskelupaikkakunnan paikkakunnan opiskelija-asuntosäätiön. Jos opiskelijalla on tuttuja alueella, sitä kautta voi löytyä vapaan asunnon. Lisäksi verkossa on useita sivustoja, joista voi hakea asuntoja. Itse kuitenkin suosittelen tutustumaan opiskelija-asuntosäätiöihin, koska asunnot ovat edullisempia kuin yksityisillä asuntomarkkinoilla. Lisäksi oppilaskunnasta voi saada apua hätämajoituksen saamiseksi.

Miten tulen toimeen?

Hae opintotukea Kelalta. Opintotuki koostuu opintorahasta ja opintolainasta, josta opintoraha 252 euroa ja opintolainaa voi saada 650 euroa kuukaudessa. Ulkomailla opiskeleva voi nostaa opintolainaa hieman enemmän, 800 euroa kuukaudessa. Jos opiskelijalla on huollettava lapsi, opintorahaa voi saada 353 euroa kuussa. Kun olet saanut asunnon, hae Kelasta yleistä asumistukea, jota voi saada omistus- ja vuokra-asuntoon.

Kuka voi saada opintolainaa?

Opintolainan saamisen ehtona on opintolainan valtiontakaus. Takaus on yhteydessä Kelan myöntämään opintorahaan, eli myönteisen opintorahapäätöksen saaneilla takaus on voimassa. Lisäksi pankki katsoo opiskelijan luottotietoja. Jos niissä on häiriöitä, se voi vaikuttaa lainan saamiseen. Lainaa kannattaa hakea, vaikka lainan saaminen mietityttäisikin - pankki katsoo hakemuksen läpi ja on tarvittaessa yhteydessä hakijaan.

Hae opintolainaa helposti verkossa

Mikä on opintolainahyvitys?

Opintolainan takaisinmaksuun liittyy opintolainahyvitys. Se tarkoittaa sitä, että jos opiskelija valmistuu aikataulussa, valtio maksaa osan opintolainasta. Valtio voi kuitata enimmillään lainoja 6200 eurolla 300 opintopisteen yliopistotutkinnosta, jos lainaa on 18 000 euroa. Sitä ylittävältä osalta hyvitystä ei makseta.

Jos opiskelet ulkomailla, huomioitava lainan enimmäismäärä on 31 500 euroa ja opintolainahyvityksen enimmäismäärä on 11 600 euroa.

Kuinka paljon saa tehdä tienata?

Työn tekemisen määrällä on merkitystä silloin, kun nostaa opintotukea. Niiden kuukausien aikana, kun nostaa tukea, voi tienata ansiotuloja 696 tukikuukautta kohden ilman, että se vaikuttaa opintotuen määrään. Vuoden aikana tuloja voi tienata yhteensä 12 498 euroa menettämättä tukea. Tulot vaikuttavat myös asumistuen määrään, jonka tulorajat ovat eri suuruiset kuin opintotuessa. Kannattaa hyödyntää Kelan laskureita omien tulojen tarkastelussa.

Opiskelijakortti Pivossa ja opiskelija-alennukset

Maksuton digitaalinen opiskelijakortti Pivossa sisältää tuhdin paketin opiskelijaetuja ja -alennuksia, ja on esimerkiksi VR:n, Matkahuollon ja Kelan hyväksymä. Lisäksi saat käyttöösi Slicen lukuisat opiskelijaedut ja kaikki Pivon näppärät mobiilimaksuominaisuudet.

Miten asumistukea voi hakea, jos asuu kimppakämpässä? Mistä voi tarkastaa omat tulonsa ja tulorajansa? Miten löydän kavereita uudelta paikkakunnalta? Suomen ylioppilaskuntien liiton Jani Sillanpää ja OP:n opintolainoista vastaava tuotepäällikkö Henna Mehtonen kertovat Rahapuhetta-podcastissa yksityiskohtaiset ohjeet opiskelijalle opintojen alkuun.

Lue myös:

Opiskelijan muistilista

Ilman asuntoa ja opinnot alkamassa? Kuusi vinkkiä

Opintolainan suosio ei hiivu – opintolainahyvitys on mainio houkutin