Itse tehty lahja on saajalleen henkilökohtainen ja siihen syntyy helposti tunneside. Jos villasukkien tai joululeivonnaisten antaminen lahjaksi tuntuu tylsältä, voi joulupakettiin kutoa voi sukkien sijaan vaikka säärystimet tai kaulapuffin, ja leivonnaisten sijaan itse tehdyt juomat ovat tervetulleita lahjoja joulun ruokapöytään.

Ruoka ja juoma

Karkit, leivät, piparit, kuivakakut, mutta myös itsetehdyt juomat ovat tervetulleita lahjoja joulun ruokapöytään. Jos et ole jauhopeukalo, voit tehdä likööriä, viiniä tai vaikka glögiä joululahjaksi. Itsetehty glögi maistuu taatusti niille, jotka ovat jo lokakuusta lähtien juoneet kaupan hyllyiltä ostettavia purkkeja. Reseptejä on netti pullollaan.

Tai mikset rakentaisi itse herkkukoria lahjaksi? Kerää koriin lahjan saajan mieliherkut, vaikka ne eivät olisikaan kovin jouluisia. Korin voit täyttää salmiakilla, oliiveilla, pähkinöillä tai viedä ruokahifistelijälle ison valikoiman erilaisia oliiviöljyjä.

Se sinappi! Kyllä purkillinen itsetehtyä sinappia katoaa parempiin suihin joulupyhinä. Jos sinappia jää paljon yli, sitä voi käyttää talven retkillä nuotioherkkujen kyljessä. Perinteinen lasinen lastenruokapurkillinen on pienelle kotitaloudelle sopiva määrä sinappia.

Käsityöt

Kuka olisikaan kieltäytynyt villasukista? Toiset tykkäävät, toiset käyttävät vähemmän. Jos sinulla on taitoa kutoa, voi pohtia villasukille vaihtoehtoja: säärystimet, lapaset, kaulapuffi, kirjanmerkki, pääpanta, tai pipo? Jos olet taitava tekemään kuvioita sukkiin, mikset tekisi lapsenlapsen lempijääkiekkojoukkueen logoa tai lempipelihahmoa sukkien varsiin.

Tai osaatko tehdä puutöitä? Löytyykö sinulta saha ja hiontapaperia? Halkaistusta puusta saa tehtyä kauniin leikuulaudan tai puisen tarjottimen. Halkaise puun leveys tai pituussuunnassa riippuen siitä minkä mallisen haluat. Sahaa noin kahden kolmen sentin paksuiseksi ja hio pinta. Jos halkaiset esimerkiksi koivupöllistä palan leveyssuunnassa, voit jättää puun kuorta näkyviin – kaiken ei tarvitse olla hiottua pintaa. Öljyä pinta tai käsittele se puulle sopivalla tuotteella. Kaunis lopputulos on taattu.

Askartelut

Helppo askarteluvinkki joulupöytään – servettirenkaat. Vanhat korut, pienet kankaanpalat ja luonnonmateriaalit sopivat servettirenkaiden materiaaleiksi. Pieneen kangaspalaan voi ommella napin, jolla rengas pysyy koossa. Luonnosta poimitut havut, kävyt ja oksat taipuvat kauniisti pienen rautalangan ympärille renkaaksi. Voit pakata lahjan vanhaan lasipurkkiin, jonka päälle sidot jouluisen nauhan.

Ikkunaan ripustettavan paperitähden voit tehdä vanhoista paperipusseista. Mitä isommat paperipussit sitä suurempi tähti.

Onko tapanasi säästää viinipullojen korkit, mutta et tiedä, mitä niillä tekisi? Korkeista voi koota pannunalusen liimaamalla niitä sopivan alusta päälle, tai käyttää samaa tekniikkaa ja koota korkeista muistitaulun. Korkit soveltuvat myös kattaukseen nimikylttien pidikkeiksi ja kukka-asetelmien koristeiksi.

Kukat ja kukka-asetelmat

Rautalankaa, luonnosta kerättyjä havuja, käpyjä ja kaupan päälle kaunis punainen nauha. Kauniin kranssin tekeminen ei ole kovin vaikeaa ja oikeaa tapaa siihen ei ole. Katso pari vinkkiä ja inspiroidu! Kranssi on siitä kiva lahja, että se voi roikkua ovessa pitkään joulupyhien jälkeenkin.

Jouluinen kukka-asetelma syntyy näppärästi myös itse tehtynä. Käytä hyödyksi sammalta, jäkälää, havuja, käpyjä, kanelitankoja, kuivatettuja marjoja ja vaikka joulunpunaisia omenoita. Katso inspiraatiokuvia!

Jos perinteiset joulukukat eivät ole mieluisia, voit kylvää purkkiin yrttien siemeniä ja lahjoittaa pienen yrttipuutarhan talven iloksi. Purkkeina voi käyttää lasipurkkeja, vanhoja peltipurkkeja tai muovipikareita. Kaikkiin purkkeihin voit tuunata uuden päällisen paperista, tai sitoa ympärille kauniin nauhan.