Lemmikistä muodostuu nopeasti perheenjäsen, jonka hyvinvointi on yhtä tärkeää kuin ihmisenkin. Ja aivan kuten ihmisille, myös nelijalkaisille sattuu ja tapahtuu. Eläinten vakuuttaminen onkin yleistymässä Suomessa, ja koirille sekä kissoille otettujen lemmikkivakuutusten määrä kasvaa.

Käytännössä lemmikkivakuutuksesta puhutaan koirille sekä kissoille otettavan vakuutuksen yläterminä, vakuutusta ei siis voi ottaa vaikkapa perheen lemmikkihamsterille. Koronavuosien aikana koiria sekä kissoja on otettu suomalaisperheisiin yhä enemmän, ja vuosittain maassamme rekisteröidään pelkästään 50 000 rotukoiraa. Noin 30 prosenttia koirista on vakuutettu, kissoja vakuutetaan hieman harvemmin.

Vakuuttaminen kuitenkin kannattaa: peräti 40 prosentille kaikista vakuutetuista lemmikeistä sattuu vuosittain ainakin yksi eläinlääkärin visiittiä vaativa vahinko. Tuolloin lemmikkivakuutus nousee arvoon arvaamattomaan, sillä sen käytetyin muoto, hoitokuluvakuutus, korvaa eläimen sairauteen tai tapaturmaan liittyviä eläinlääkärin tutkimuksia, toimenpiteitä sekä reseptilääkkeitä.

Hoitokuluvakuutuksen lisäksi lemmikkivakuutuksessa on myös kaksi muuta osa-aluetta. Niistä toinen on kuin ihmisen henkivakuutus, ja vaikkapa koiran tapauksessa se korvaa eläimen vakuutusmäärän silloin, kun se kuolee sairauden tai tapaturman vuoksi tai se varastetaan tai katoaa. Eläinvakuutuksen vakuutusmäärä pohjautuu lemmikin ostohintaan.

Selkeyttä vahinkotapauksiin

Lemmikin henkivakuutuksen yhteydessä on mahdollista ottaa myös eläinvastuuvakuutus, josta voi olla hyötyä vahingonkorvaustapauksissa. Korvaako vakuutus esimerkiksi silloin, jos koira järsii kyläreissulla naapureiden antiikkisohvan jalan tai juoksee yllättäen auton eteen aiheuttaen kolarin?

Vastuuvakuutus korvaa koiran tai kissan ulkopuolisille aiheuttamia henkilö- tai esinevahinkoja, mutta yksiselitteinen se ei ole. Vakuutus korvaa esimerkiksi koiran puremasta henkilöille aiheutuvat hoitokustannukset, mutta omaisuuteen kohdistuvissa vahingoissa vakuutuksessa sovelletaan sillä hetkellä voimassaolevaa vahingonkorvauslakia. Vastuuvakuutuksessa on lisäksi rajoitusehtoja. Näin ollen vakuutuksesta saattaa saada korvauksia, jos eläimen omistajan katsotaan lain mukaan olevan vastuussa tapahtuneesta ennakoimattomasta vahingosta.

Vahingonkorvaustapaukset ovat aina monimutkaisia. Olipa kyseessä sitten tuhoutunut sohva, kissan aiheuttama tulehtunut naarmu tai karanneen koiran aiheuttamat vahingot, vakuutusyhtiö ottaa tapahtuneen selvityksen alle. Tällöin kiperä tilanne sekä lainmukainen menettely selvitetään vakuutusyhtiössä, eikä asiaa tarvitse selvittää esimerkiksi naapurien kesken.

Lemmikkivakuutus kaikkine osineen voikin siis selkeyttää asioita mutkikkaassa tilanteessa tai parhaimmillaan auttaa omistajaa vahingonkorvausten kanssa. Hoitokuluvakuutuksen ottaja myös voi luottaa siihen, että perheen nelijalkaisetkin jäsenet pääsevät huoletta sekä nopeasti eläinlääkärin hoitoon, eivätkä kustannukset nouse tähtitieteellisiksi.

Juttuun on haastateltu Pohjola Vakuutuksen tuoteasiantuntija Hannu Partasta.

Tutustu Pohjola Vakuutuksen eläinvakuutukseen.