Paperien järjestely vie aikaa ja henkilökohtaisia tietoja sisältävien papereiden hävittäminen on vaivalloista. Esimerkiksi pankki- ja vakuutusasioinnissa paperipostin tilalle on tullut paljon arkea helpottavia digitaalisia vaihtoehtoja. Paperin vähentäminen on myös ympäristöystävällinen teko sekä vastuullinen valinta.

Näin vähennät paperia pankki- ja vakuutusasioinnissa:

1. Vaihda laskusi e-laskuiksi

E-laskulla säästät aikaa ja vaivaa. Voit tarkistaa ja hyväksyä laskun nopeasti tai hoitaa laskut kokonaan automaattisesti, jos niin haluat. E-lasku sisältää samat tiedot kuin paperinen lasku. Se eroaa paperilaskusta vain toimitustavan puolesta.

Maksun tiedot tulevat automaattisesti op.fi-palveluun ja OP-mobiiliin, joten maksaminen käy kätevästi tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella. Nyt voit myös tilata ja hallinnoida e-laskujasi käteväsi OP-mobiilissa!

Tutustu e-laskuihin

2. Tilaa paperitiliotteet verkkotiliotteina

Voit muuttaa OP:n tilin paperisen tiliotteen helposti maksuttomaksi verkkotiliotteeksi. Verkkotiliotteen käyttö on helppoa ja turvallista. Verkkotiliotteen edut:

  • Näet tiliotteesi milloin tahansa nopeasti ja yhdestä paikasta. Tiliotteen voit ottaa haluamaltasi ajanjaksolta.
  • Voit helposti selata myös vanhoja tiliotteita.
  • Voit tallentaa verkkotiliotteet omalle tietokoneellesi.

Onko sinulla tili OP:lla, mutta ei verkkopalvelutunnuksia?

Verkkotiliotteet ovat nyt saatavilla OP:n verkkopalvelutunnusten lisäksi myös toisen pankin verkkopalvelutunnuksilla uudessa sähköisessä palvelussamme. Kun otat käyttöösi digitaalisen asioinnin palvelun, muuttuvat tiliotteesi automaattisesti verkkotiliotteiksi.

Tutustu verkkotiliotteisiin

3. Siirrä vakuutuspostisi verkkoon

Kun otat käyttöösi sähköisen vakuutuspostin, pidät vakuutusasiakirjasi tallessa automaattisesti arkistoituna kolmen vuoden ajan. Saat tiedon uusista saapuneista vakuutuskirjoista joko sähköpostiin tai tekstiviestillä. Vakuutuspostit tallentuvat palveluun automaattisesti, jolloin myös aiemmat verkkopalveluun lähetetyt postit ovat luettavissa ja tulostettavissa.

Tutustu sähköiseen vakuutuspostiin

4. Allekirjoita asiakirjasi sähköisesti

Voit allekirjoittaa asiakirjoja sähköisesti OP:n sähköisessä allekirjoituspalvelussa. Allekirjoitus onnistuu kätevästi silloin kun sinulle sopii, ilman käyntiä konttorissa. Näin ollen asiakirjoja ei tarvitse tulostaa lainkaan paperisina versioina. Saat pankista viestin sähköpostilla tai tekstiviestillä, jos sinulla on allekirjoitusta odottavia asiakirjoja palvelussa.

Tutustu sähköiseen allekirjoitukseen

5. Skannaa tärkeät paperit – hävitä turhat

Tärkeät paperit ja kuitit pysyvät kätevästi tallessa, kun skannaat ne tietokoneellesi, älypuhelimeesi tai tabletille. Lähin skanneri löytyykin näppärästi älypuhelimestasi tai tabletistasi. Esimerkiksi Androidin mobiililaitteella skannaamiseen soveltuu Google Drive -pilvipalvelu ja Applen mobiililaitteella Muistiinpanot-sovellus. Skannaamalla paperit pysyvät ne hyvin tallessa ja poissa nurkista.

On hyvä kuitenkin huomioida, että mobiililaitteella skannaamisessa on rajoitteensa. Jos haluat skannata isot määrät paperia tai korkealaatuisia kuvia, hoituu se helpoiten varsinaisella skannauslaitteella.

Turhia papereita hävittäessä tulee henkilökohtaisia tietoja sisältävät paperit repiä pieniksi tai silputa saksilla. Kotikäyttöön tarkoitettuja paperisilppureita on nykyään runsaasti tarjolla, jos papereita on enemmänkin.