Monet harrastusvälineet maksavat maltaita, ja varsinkin jos niiden kanssa suuntaa ulkomaille, on hyvä varautua vahinkoihin etukäteen. Pohjola Vakuutuksen tuoteasiantuntijat vastaavat, mitä eri harrastusvälineiden vakuuttamisessa kannattaa huomioida.

Minulla on paljon kalastusvälineitä. Riittääkö niille kotivakuutus? 

Todennäköisesti riittää, sillä kalastusvälineet kuuluvat harrastusvälineinä kotivakuutuksen piiriin.

Omakoti-vakuutus kattaa tavanomaisen kotitalouden käyttöön hankitun irtaimiston sille valittuun enimmäiskorvaukseen saakka. Vakuutus on voimassa tilapäisesti myös Pohjoismaissa ja korvaa silloin enimmillään 5000 euroon asti, jos välineet esimerkiksi vahingoittuvat, hajoavat tai ne varastetaan kodin ulkopuolella.

Omaisuuden menettäminen korvataan, kun pystyt määrittelemään, mitä on tapahtunut eikä syynä ole oma huolimattomuus. Kotivakuutuksen enimmäiskorvaus määritellään huoneistoalan perusteella. Jos kotona on yksittäisiä hyvin arvokkaita välineitä, on hyvä tarkistaa kotivakuutuksen enimmäiskorvaus.

Jos kotivakuutus ei riitä, lisää turvaa saat arvotavaravakuutuksella. Tällaisia arvokkaita tavaroita ovat esimerkiksi sähköavusteiset polkupyörät, golfbagit, sukellusvälineet, aseet, purjelaudat ja lasketteluvälineet.

Jos asut osakehuoneistossa, on hyvä muistaa, että ullakko- tai kellarikomerossa olevat tavarat ovat vakuutettuina vain 10 prosentista koti-irtaimiston enimmäiskorvauksesta. Eli jos kotivakuutuksen enimmäiskorvaus on 5000 euroa, vahingon sattuessa kellarikomerosta vietyä tavaraa korvataan korkeintaan 500 euron arvosta. Arvokas omaisuus kannattaa aina säilyttää huoneistossa.

Harrastan valokuvausta. Kameran ja muiden varusteiden arvo on tuhansia euroja. Miten varusteet kannattaisi vakuuttaa? 

Jos kannat mukanasi harrastusvälineitä kodin ulkopuolella yli Omakoti-vakuutuksesi ”poissaehdon enimmäiskorvauksen” eli 5000 euron arvosta, on hyvä harkita Arvotavaravakuutusta

Arvotavaravakuutuksia otetaan harrastusvälineistä yleensä kameroille varusteineen, soittimille ja moottoroiduille urheiluvälineille.

Arvotavaravakuutus on voimassa kaikkialla maailmassa ja se korvaa laajasti äkillisiä tai ennalta arvaamattomia vahinkoja, kuten jos kamerasi tippuu, särkyy tai varastetaan. 

Minulla on iso kokoelma vanhoja nukkeja, joiden arvo on vaikea määrittää. Mitä kotivakuutus korvaisi, jos tulipalo tuhoaisi kokoelmani?

Tulipalon varalta kodin arvokkain irtaimisto olisi hyvä kuvata ja luetteloida ja säilyttää luetteloa paloturvallisessa paikassa. Jos vahinko sattuisi, olisi irtaimiston arvosta helpompi keskustella korvauspalveluiden kanssa. 

Vanhoille nukeille voi olla hankalaa määritellä arvoa. Pääperiaate on, että jos nukke on käytön tai kulumisen takia menettänyt arvostaan yli puolet, mietitään vakuutusta sen mukaan, minkä arvoinen vastaavan ikäinen ja kuntoinen nukke olisi. Vahingon määrää arvioitaisiin siis nuken niin sanotun käyvän arvon mukaan. 

Ostin kalliin jääkiekkomailan, miten se olisi hyvä vakuuttaa? 

Jääkiekkomaila kuuluu urheiluvälineenä kotivakuutuksen piiriin. Vakuutus korvaa, jos mailasi esimerkiksi varastetaan. Urheilusuorituksen aikana rikkoutunutta välinettä ei kutenkaan korvata, kuten ei myöskään normaalista kulumisesta tai käyttövirheistä mailalle aiheutuvia vahinkoja.

Matkustan ulkomaille sukellusvälineideni kanssa, mitä vakuuttamisessa kannattaa huomioida?

Omakoti-vakuutuksesta korvataan harrastusvälineitä enimmillään 5000 euroon asti ja vain Pohjoismaissa, joten jos matkustat kauemmas, on hyvä ottaa matkatavaravakuutus. Se korvaa sukellusvälineet esimerkiksi rikkoutumisen, katoamisen tai varastamisen varalta vakuutukseen valittuun enimmäiskorvausmäärään saakka.

Keskustele vakuutusyhtiön kanssa, millainen vakuutus on tarpeen ja riittävä.  

Halutessasi voit ottaa vakuutuksen myös ilman 150 euron omavastuuta.

Harrastan museoautoja. Millainen vakuutus museoautolle kannattaa ottaa? 

Museoautolla on oltava lakisääteinen liikennevakuutus. Lisäksi on hyvä olla Suppea tai Laaja Museokasko, joista jälkimmäisessä on turva myös kolaroinnin, törmäyksen ja ilkivallan varalta.

Museokaskoa ottaessa vakuutusyhtiöön on toimitettava museoajoneuvotodistus ja valokuvat ajoneuvosta. Samalla on ilmoitettava ajoneuvon arvo, jonka perusteella kaskovakuutuksen hinta määritellään. 

Arvo kannattaa ilmoittaa realistisesti. Omaa kulkupeliä ei kannata ylivakuuttaa, sillä vahingon sattuessa enimmäiskorvaus maksetaan ajoneuvon käyvän arvon mukaan − mutta ei myöskään alivakuuttaa, koska silloin vakuutuskorvaus ei riitä kattamaan todellista vahinkoa.

Asiantuntijoina Pohjola Vakuutuksen tuoteasiantuntijat Hannu Partanen, Leena Ettilä sekä Teuvo Kaipainen.

Jos sinulla on arvotavaraa, tutustu seuraaviin Pohjola Vakuutuksen vakuutuksiin:

Kotivakuutus

Arvotavaravakuutus

Matkavakuutus

Museoajoneuvojen vakuutus