Jasmin Hamid pahoittelee, ettei ole ehtinyt meikata itseään valokuvaa varten. Se ei liene ihme, sillä nainen on tätä nykyä yrittäjä, kaupunginvaltuutettu, bloggaaja, luennoitsija ja Lotto-ohjelman juontaja ja tuottaja. Pelkkä toimenkuvien luetteleminen saa hengästymään. Kaiken päälle Hamid on aktiivinen sijoittaja.

Sijoittaminen on muutamassa vuodessa kokenut renessanssin. Erityisesti sen pariin on hakeutunut nuorta porukkaa ja naisia. Jasmin on ollut antamassa naissijoittajille kasvoja. Ei ihme, sillä Hamid on fiksu, puhuu sujuvasti ja osaa innostaa ihmisiä.

Lisäksi Jasminin kasvot ovat monelle tutut. Hän nousi ihmisten tietoisuuteen vuonna 2009, kun juuri Teatterikoulusta valmistunut näyttelijä otti vastaan Salatut Elämät -sarjan roolin. Seuraavat neljä vuotta nainen vietti miljoonan suomalaisen olohuoneessa näytellen lääkäri Katariina Mäkelää.

– Kyllä multa edelleen välillä kysytään, että oletko oikeasti lääkäri. Ja kyllä mä sen ymmärrän. Välillä itsekin tulee kovin tutuiksi vaikka Netflix-sarjojen hahmojen kanssa, toteaa Jasmin Hamid.

Samaan aikaan kun Jasmin näytteli televisiossa lääkäriä lihavalla tilipussilla, kyti päässä ajatus siitä, että näyttelijän epäsäännöllisiä tuloja kannattaisi laittaa sivuun heikompia aikoja varten. Tuolloin Hamid tajusi, että maailmassa on asia nimeltään osakemarkkinat. Niin hän hankki ensimmäiset lukuisista osakkeistaan. Myöhemmin kuvioihin tuli myös sijoitusasunto.

Jasmin on rahoistaan tarkka. Se juontuu lapsuudesta, sillä Hamidin perheessä on aina puhuttu rahasta. Hän muistaa kuinka lapset miettivät vanhempiensa kanssa lomareissun päiväbudjettia etukäteen. Tuohon aikaan luottokortit olivat harvinaisia ja matkakassa oli mukana käteisenä.

Lapset otettiin mukaan myös suuremmissa hankinnoissa. Ainakin niin heille haluttiin uskotella. Kun Hamidin perhe hankki laman kynnyksellä oman mökin, olivat lapset mukana pohtimassa suurta hankintaa.

– Silloin käytiin keskustelua siitä, että mökkiä varten piti ottaa lainaa ja rahaa ei voi enää kinuta entiseen malliin.

Tuolloin elettiin 90-lukua ja lama oli juuri alkanut taittua. Jasmin muistaa kuinka luokkakaverit joutuivat muuttamaan pois kodeistaan vanhempien menetettyä työpaikkansa. Hamidin perheelle kävi paremmin, sillä työttömyys ei kohdannut perhettä. Mökkilainasta ei kuitenkaan saanut kertoa ulkopuolisille. Tuohon aikaan raha ja laina olivat tabuja.

Hyvää ja huonoa lainaa

Lainakammoa naiselle ei ole jäänyt, mutta lainalla sijoittaminen ei silti ole Jasminin tapaista.

– Mä ajattelen, että on olemassa hyvää ja huonoa lainaa. Esimerkiksi asuntolaina on hyvää lainaa, mutta luottokorttilaskut maksan aina heti pois.

Jasmin saarnaa fiksun rahankäytön puolesta. Tai ehkä saarnaaminen on väärä sana. Hän haluaa käyttää omia resurssejaan siihen, että näyttää erityisesti nuorille positiivista esimerkkiä raha-asioiden hoidossa. Hän on huolissaan ihmisten ylivelkaantumisesta.

– Kun tekstarilla saa tililleen kymppitonnin, niin onhan se pelottavaa.

Juuri tästä syystä hän haluaa kertoa säästämisen ja sijoittamisen ilosanomaa. Sitä hän tekee Hyvän päivän varalle -blogissaan ja Instagram-tilillään, jossa Hamidia seuraa reilut 25 000 ihmistä.

– Mulla on Instagramissa paljon nuoria seuraajia. Mä yritän tehdä niille säästämisestä hieman enemmän coolia.

Instagramissa maailma näyttäytyy usein varsin materialistisena. Aktiiviset bloggaajat näyttävät elävän elämää, jossa kaikkea on yltäkylläisesti: vaatteita, lomamatkoja ja kauniita asioita. Näitä myös Jasmin arvosti nuorempana, mutta shoppailu on jäänyt koko ajan vähemmälle.

Eläkkeelle jääminen nelikymppisenä on vastenmielinen ajatus

Monelle 30-vuotiaalle säästämisen ja sijoittamisen tavoite on taloudellinen riippumattomuus tai eläkkeelle jääminen 40-vuotiaana. Hamidia nuo ajatukset eivät puhuttele. Hän sanoo kokevansa aikaisen eläköitymisen suorastaan vastenmielisenä, sillä tuollainen tavoite vaatisi askeettista elämää ja tinkimistä liikaa jokapäiväisestä kulutuksesta.

Jasmin toteaa, että voisi säästää kuukaudessa tuplasti sen mitä nyt, mutta ei ole kiinnostunut elämästä, jossa asuttaisiin soluasunnossa kaupungin laidalla ja napattaisiin vessapaperit työpaikalta mukaan.

– Se ei ole terve ajatus, että käyttää kaikki rahat mitä tulee, mutta en mä halua kituuttaa parhaita elinvuosiani ollakseni sitten eläkkeellä miljonääri.

Mutta säästämisestä Helsingin kaupunginvaltuutettu saa kuitenkin nautintoa. Yksi syy on hänen mukaansa kilpaurheilutausta, jonka ansiosta Jasmin on tottunut tekemään töitä palkintojen eteen. Samasta syystä myöskään pikavipit eivät houkuttele. Asiat eivät tunnu miltään, jos niiden eteen ei tarvitse nähdä vaivaa.

Toinen säästämisen tai vaurastumisen motiivi on turvallisuuden tunne ja tulevat eläkepäivät. Vaikka eläkeyhtiöiden rahakirstut ovat huikeita, tekee suurien ikäluokkien eläköityminen niihin niin suuren loven, että työläisten kannattaa varautua omiin eläkepäiviinsä myös säästämällä.

– Uskon, että saan kyllä eläkettä joskus, mutta siihen en usko, että saan pidettyä yllä sen elintason, mihin on ehtinyt tottua. Sijoitusasunto on mulla olemassa juuri eläkepäivien varalle.

Lottojuontaja ei haaveile lottovoitosta

Tällä hetkellä Jasminin päätyö on Lotto-ohjelman juontajana ja tuottajana. Työhön kuuluu ohjelman juontamisen lisäksi käsikirjoittaminen ja kuvausten suunnittelu. Vaikka hän leipoo lähes viikoittain uusia suomalaisia Lotto-miljonäärejä, ei omissa haaveissa ole Lotto-voitto ja töiden lopettaminen.

Mitä ihmettä? Hamid taitaa kuulua siihen hyvin harvinaiseen joukkoon suomalaisia, joka ei käytä työpäiviensä vapaita hetkiä miettien mitä tekisi päävoiton osuessa kohdalle. Hän uskoo, että raha tuo onnea, mutta ei eksponentiaalisesti.

– Jos mulla olisi kymmenen kertaa enemmän tuloja, niin en usko, että olisin kymmenen kertaa onnellisempi. Olen tyytyväinen nykytilanteeseen, koska mun ei tarvitse stressata jokapäiväisestä toimeentulosta.

Keskiluokkaisen ja -tuloisen ihmisen on kohtuullisen helppoa saada rahaa säästöön ja laittaa raha poikimaan sijoittamalla. Siitä huolimatta sitä tekee yllättävän harva. Suomessa on tällä hetkellä reilut 800 000 piensijoittajaa ja keskimääräinen sijoitussalkun koko on noin 25 000 euroa.

Summa kuulostaa paljolta, sillä sijoittajissa on paljon ihmisiä, joiden varallisuus jää murto-osaan tuosta. Jasmin kuuluu sijoitussalkullaan keskiluokkaan ja lisäksi varallisuutta on sijoitusasunnossa.

”Uskallan puhua rahasta”

Jasmin on siitä harvinainen näyttelijä, että hän uskaltaa puhua rahasta silloinkin, kun sitä on kohtuudella tai riittävästi. Paljon tutumpi tapaus on näyttelijä, joka riutuu köyhyysrajalla ja manaa maailman kylmyyttä ja pahuutta.

Toisaalta Hamid on ollut siinä mielessä onnellisessa asemassa, että Salatut Elämät -sarjasta tulevat rahavirrat ovat tasaisia ja melko lihaviakin. Kuukausipalkka ylittää helposti mediaanitulot, mutta toisaalta niin sen pitääkin. Hamid tunnistetaan edelleen Salkkarit-Katariinaksi, eikä tilanteeseen ole tulossa muutosta ihan pian.

– Taas kesällä näytetään uusintoja, missä mä olen mukana. Siitä ei sillä tavalla pääse eroon, nauraa Jasmin.

Jos tavoitteena ei ole rikastuminen, mitä varten Hamid oikein säästää ja sijoittaa?

– Turvallisuutta varten. Nukun yöni rauhassa, kun tiedän että säätössä on puskuria.

Ajatuksena on rahasta tai sen puutteesta syntyvän stressin eliminointi. Tällä hetkellä näyttelijän tilanne on hyvä ja vakaa, mutta mitä tahansa voi tapahtua. Tällainen ajatus laman kasvattamalla ihmisellä on aina takaraivossa. Kaikki voidaan viedä pois yhdessä hetkessä.

Tämä lienee yksi syy, miksi suomalaisten rahat makaavat edelleen perinteisesti pankkitileillä, eivätkä tuota lisäarvoa rahastoissa tai osakkeissa. Tämän Jasmin ymmärtää hyvin, sillä kaikki eivät siedä riskiä. Eikä siinä hänen mielestään ole mitään pahaa.

– Monet sijoitusneuvojat sanovat, että raha sulaa säästötilillä, mutta ei se nyt pidä ihan täysin paikkaansa.

Jasmin Hamid on monessa suhteessa hyvin tavanomainen ja keskiverto sijoittaja. Hän on turvallisuushakuinen, järkevä ja säästäväinen. Sijoitukset on hajautettu osakkeisiin ja asuntoon. Yksi asia on kuitenkin poikkeavaa: naisella ei ole lainkaan rahastoja.

– Mun pitäisi ehdottomasti aloittaa kuukausittainen rahastosäästäminen. En vain ole ehtinyt perehtyä siihen, että millaisia rahastoja haluan. Ei ole ollut aikaa siihen.

Jasmin aloittaa OPn videobloggarina kesän aikana. Videoissaan hän käsittelee säästämiseen ja sijoittamiseen liittyviä arkisia kysymyksiä.