Käänteiset lainat ovat yleistyneet 2000-luvulla, ja ne ovat Ruotsissa nykyisin jo hyvin suosittuja eläkeläisten keskuudessa. Suomessakin asunnon vakuudeksi tarjottavat käänteiset lainat ovat alkaneet kiinnostaa eläkkeelle siirtyviä ihmisiä, jotka hakevat joustoa talouteensa tai haluavat rahoittaa lainalla esimerkiksi kodin remontteja tai terveydenhuoltoon liittyviä menoja.

Monilla ihmisillä saattaa olla toiveena päästä käyttämään asuntoon sitoutunutta varallisuutta. Palkkatuloon tottuneille eläkkeelle siirtyville ihmisille voi tulla yllätyksenä eläketulon pienuus, jolloin arjen menojen rahoittamiseen kaivataan uusia vaihtoehtoja. Tai vaikka arki pyörisikin hyvin eläketuloilla, niin lisärahoitusta halutaan esimerkiksi matkustamiseen tai kodin remontointiin.

OP:n vakuudellisista kulutusluotoista vastaava Antti Larikka vastasi kysymyksiin Kodinomistajan lainasta.

Millaisiin käyttötarkoituksiin lainaa voi hakea?

– Lainaa voi hakea esimerkiksi kodin remontteihin, isompiin arjen investointeihin tai terveydenhuoltokuluihin, miksei myös arjen unelmien toteuttamiseen.

Miten paljon Kodinomistajan lainaa voi saada?

– Pankki arvioi asuntosi arvon ja määrittelee sen perusteella, miten paljon lainaa voidaan myöntää. Enimmillään laina voi olla 50 prosenttia omistusasunnon arvosta.

Millaisia kuluja Kodinomistajan lainasta aiheutuu?

– Kodinomistajan lainan hinta koostuu toimitusmaksusta, kuukausittaisista hoitokuluista ja koroista. Korkoa maksetaan kuukausittain koko lainamäärästä. Varsinaista lainaa ei lyhennetä kuukausittain, vaan se maksetaan kerralla takaisin laina-ajan päättyessä, yleensä myymällä vakuutena oleva asunto. Vaihtoehtoisesti voidaan neuvotella laina-ajan jatkamisesta. Kodinomistajan lainan aika on enimmillään 10 vuotta.

Miten Kodinomistajan lainaa voi hakea?

– Kätevintä on jättää yhteydenottopyyntö omaan pankkiin joko verkkopankista löytyvän lomakkeen kautta tai puhelimitse, jonka jälkeen OP:n asiakasneuvoja ottaa sinuun yhteyttä jatkosta sopimiseksi. Voit myös varata ajan konttoriin lainaneuvotteluun. Yhteydenottopyyntö ei sido sinua lainan ottamiseen. Voit halutessasi ottaa neuvotteluun mukaan lähiomaisen, jos koet tarvitsevasi tukea.

Miten Kodinomistajan lainan saa käyttöön, kun pankki on myöntänyt lainan?

– Voit ottaa lainan käyttöösi joko kokonaan kerralla tai säännöllisissä erissä. Jos otat lainan käyttöösi erissä, avataan lainaa varten erillinen Kodinomistajan tili, jonne laina nostetaan, ja jolta varat otetaan käyttöön sovitusti. Tiliin ei voi lisätä maksukorttia ja myös tilisiirtojen tekemistä voidaan rajoittaa väärinkäytösten ehkäisemiseksi.

Lue lisää Kodinomistajan lainasta

Lue myös:

Asuntolainalle ei ole yläikärajaa – eläkeläisen toiveissa on usein pienempi asunto