1. Lyhyen tähtäimen suunnitelma: varakassa

Säästötilillä kannattaa pitää varakassaa, josta voi tiukan paikan tullen ottaa rahaa. Nyrkkisääntönä ajatellaan, että hyvä summa on kolmen kuukauden nettopalkka. Jos siis saat nettona 2000 euroa kuussa, puskurirahaa pitäisi olla 6000 euron edestä.

Taloudellinen puskuri turvaa selustaa, jos menettää työnsä tai sairastuu yllättäen. Työttömyysturvan tai sairauspäivärahan tilille saamiseen voi mennä parikin kuukautta. Ihan jo auton tai jääkaapin rikkoutuminen saattaa horjuttaa taloutta, mikäli tilillä ei ole yhtään ylimääräistä.

Varakassaa ei kannata sijoittaa rahasto-osuuksiin tai osakkeisiin vaan pitää käteisenä pankkitilillä. Muuten saattaa joutua nostamaan rahoja sijoituksista sellaisella hetkellä jolloin sijoitusten arvo on alhaalla.

Jos varakassasta on ottanut rahaa, sinne kannattaa pikkuhiljaa säästää lainattu summa takaisin.

2. Keskipitkä suunnitelma: lainalla tai etukäteen säästäen

Auto tai asunto ovat ostoksia, jotka yleensä ostetaan lainalla. Muihin hankintoihin on fiksumpaa säästää etukäteen kuin maksaa niitä jälkikäteen. Lainan takaisin maksaminen on kalliimpaa: joudut maksamaan lainaajalle korkoa. Tästä syystä lomamatkaa tai häitä ei kannata maksaa kulutusluotolla tai lainalla.

Poikkeuksena ovat kuitenkin lennot ja hotellivaraukset, jotka kannattaa ostaa luottokortilla. Luottokortti on turvallisin maksutapa, sillä jos lentoyhtiö menee konkurssiin, kuluttaja voi vaatia luottokorttiyritystä korvaamaan lentojen hinnan. Pankkikortin debit-puolella maksaneella ei ole vastaavaa turvaa.

3. Pitkän tähtäimen suunnitelma: Eläkkeelle hyvillä mielin

Ihmiset selittävät itselleen, että elämä on tässä ja nyt, ja siksi saa tuhlata. Huomennahan voi jäädä ratikan alle. On kuitenkin aina olemassa riski, että elät satavuotiaaksi!

Siksi kannattaa miettiä eläkettään. Tiedätkö paljonko tulet saamaan sitä? Arvion näkee työeläkelaskurista. Keskimäärin suomalaisten eläke on tällä hetkellä noin 1600 euroa kuussa, ja arviolta eläke tulee olemaan 45–55 prosenttia ihmisen keskiansioista.

Kuukausittain käteen jäävä summa siis pienenee eläkkeellä huomattavasti. Jos haaveilee matkustamisesta tai loma-asunnon hankkimisesta eläkepäivinä, on järkevää säästää ja sijoittaa saman tien myös eläkettä varten. Jos sijoittaisi sata euroa kuussa 30 vuoden ajan kuuden prosentin tuotolla, korkoa korolle -laskurin mukaan eläkkeellä olisi odottamassa 95000 euron potti, josta tuoton osuus olisi huikeat 60000 euroa.

Eläkkeeseen säästäminen saattaa kuitenkin olla henkisesti vaikeaa, sillä tutkimusten mukaan ihmiset eivät pysty samastumaan itseensä ja omaan tilanteeseensa vaikkapa kymmenen vuoden päästä. Omaa tulevaisuuden minää voikin leikkimielisesti kuvitella MSQRD-sovelluksella. Siitä tajuaa, että kyllä minäkin vanhenen – ja että myös vanhuuden minä ansaitsee turvatun talouden.

Talous kesäkuntoon -sarjan viisi osaa treenaavat lompakkosi paksuun kuntoon.

Asiantuntijat: OPn säästämisen ja sijoittamisen johtaja Katja Taponen sekä ekonomisti, CFA Henna Mikkonen