Jääkiekkoilija Tommi Kovasen elämä muuttui tammikuussa 2013, kun vastajoukkueen pelaaja taklasi hänet selästä.

Taklaus aiheutti silloin 37-vuotiaalle miehelle aivovamman, jonka seurauksena hänen uransa loppui ja henkilökohtainen elämä ajautui kaaokseen.

Fyysisten oireiden lisäksi aivovamma vaikutti Kovasen tunteiden käsittelyyn, muistiin ja kykyyn hoitaa arkipäiväisiä asioita.

– Mikään ei tuntunut miltään, hän kuvailee aivovamman jälkitilaa.

Kovanen jätti postissa tulleet laskut useimmiten avaamatta ja säilöi niitä muun muassa autoonsa. Tämä johti maksuhäiriömerkintään eli luottotietojen menetykseen.

Tyypillisimmät syyt maksuhäiriömerkintään

Luottotietojen menetys johtuu usein kulutusluottojen ottamisesta.

– Luoton ottaminen on normalisoitunut. Sitä käytetään niin arjen nettiostoksiin kuin isompiin hankintoihin, sanoo Takuusäätiön johtaja Minna Mattila.

Jos lainaa on liikaa, pienikin yllätysmeno voi ajaa ihmisen maksuvaikeuksiin. Usein taustalla ovat pienet tulot tai jokin elämänmuutos, kuten ero, sairaus tai työttömyys.

Kulutusluoton ottamisen sijaan Mattila kannustaa neuvottelemaan velkojien kanssa sekä hakemaan apua esimerkiksi Takuusäätiöstä.

– Ihmiset ottavat kulutusluottoja myös siksi, että voisivat maksaa velan, joka uhkaa johtaa luottotietojen menettämiseen.

Kulutusluoton ottamisen sijaan Mattila kannustaa neuvottelemaan velkojien kanssa sekä hakemaan apua esimerkiksi Takuusäätiöstä.

Jos ihminen ei pysty maksamaan velkaansa, sen perijä voi hakea käräjäoikeudesta tuomion velan perimiseksi ulosoton kautta. Ulosotossa velkojalla on oikeus periä saatavansa suoraan palkasta tai eläkkeestä.

Edunvalvoja teki sopimuksia velkojien kanssa

Kovanen oli aivovamman vuoksi itsetuhoinen ja päätyi hoitojaksolle psykiatriselle osastolle.

Kun hän pääsi pois sairaalasta, taloudelliset huolet eivät olleet hänen mielessään päällimmäisenä, sillä aivovamman aiheuttamiin oireisiin sopeutumisessa oli tarpeeksi kestämistä.

– Minulla oli käytössä hyvin vähän kapasiteettia, ja käytin sen siihen, että pysyin hengissä ja jaksoin olla isä lapselleni.

Edunvalvojan ajatteleminen kirpaisee Kovasta vieläkin, sillä hän oli ennen vammautumistaan huolehtinut raha-asioistaan tunnollisesti.

Kovasen parisuhde esikoislapsen äidin kanssa oli päättynyt eroon vähän aiemmin.

Jääkiekkoilijalla oli lähes 20 vuotta kestäneen menestyksekkään urheilu-uransa ansiosta parempi taloudellinen tilanne kuin monella luottotietonsa menettäneellä.

Velkavyyhti oli kuitenkin niin iso, että velkojat alkoivat periä saataviaan ulosoton kautta.

Kalliolla istuva mustatakkinen mies katsoo oikealle.
Tommi Kovanen on iloinen siitä, ettei hänen tarvinnut kärsiä kahden vuoden karenssia ennen kuin sai luottotietonsa takaisin.

Hiljalleen Kovanen oppi elämään aivovammansa kanssa ja kykeni selvittämään tiensä ulos veloista. Hän haki lopulta apua edunvalvontatoimistosta. 

Sen ajatteleminen kirpaisee Kovasta vieläkin, sillä hän oli ennen vammautumistaan huolehtinut raha-asioistaan tunnollisesti.

Yleinen edunvalvoja teki sopimuksia eri velkojien kanssa. Hän huolehti Kovasen taloudesta kokonaisuudessaan jamaksoi hänelle käyttörahaa vain välttämättömiin tarpeisiin.

Ilman luottotietoja vaikeaa saada vuokra-asuntoa

Kovanen opetteli tulemaan toimeen pienellä rahalla. Pahinta oli luottotietojen menettämisestä seurannut häpeä. Hän peitteli tilannetta viimeiseen asti.

Vuokra-asuntojen asuntonäytöillä hän saattoi täyttää paperit normaalisti, vaikka tiesi, että luottotiedot tarkistettaisiin. Jos ne eivät ole kunnossa, vuokra-asuntoa ei yleensä saa.

Kovanen on kiitollinen, että on olemassa ihmisiä, jotka näkevät menetettyjen luottotietojen takana ihmisen.

– Se tuntui rajulta ihmisten jaottelulta. Jos sanoin, että luottotiedot ovat menneet, keskustelu loppui siihen.

Luottotietonsa menettäneen on vaikeaa saada kotivakuutusta, eikä puhelinliittymän avaaminenkaan onnistu.

Kovanen on kiitollinen, että on olemassa ihmisiä, jotka näkevät menetettyjen luottotietojen takana ihmisen. Hän onnistui esimerkiksi saamaan yhden vuokra-asunnon, kun maksoi asunnosta kolmen kuukauden vuokratakuun.

Luottotietolaki on muuttunut

Tällä hetkellä Kovanen asuu Espoon kaupungin vuokrayksiössä. Hän on vastikään saanut kaikki velkansa maksettua. Miltei kymmenen vuoden taakka on poissa harteilta.

– Pari kertaa olen käynyt katsomassa ulosottoviraston nettisivuilla sitä puhdasta nollaa.

Viimeisen velan maksettuaan Kovanen laittoi ulosottovirastolle tiedon asiasta ja sai luottotietonsa takaisin.

Takuusäätiön Mattila neuvoo olemaan itse aktiivinen, sillä tieto maksusta ei aina välity automaattisesti luottotietorekisterin pitäjälle.

Sivustoilta asiakastieto.fi  tai dnb.com voi tarkistaa, että maksuhäiriömerkintä on poistunut.

Ennen lakimuutosta maksuhäiriömerkintä oli voimassa kaksi vuotta viimeisen velan maksun jälkeen, jos henkilölle ei tullut uutta velkaa.

Joulukuussa 2022 laki muuttui niin, että merkintä poistuu noin kuukauden kuluttua siitä, kun luottotietorekisterinpitäjä on saanut tiedon velan maksusta.

Ennen lakimuutosta maksuhäiriömerkintä oli voimassa kaksi vuotta viimeisen velan maksun jälkeen, jos henkilölle ei tullut uutta velkaa. Jos tuli uusi velka, maksuhäiriömerkinnän voimassaoloaika piteni neljään vuoteen.

Moni Takuusäätiöstä apua saanut koki systeemin sekavana ja elämää pitkään hankaloittavana. Mattila pitää lakimuutosta suuntana kohti parempaa.

Elämää luottotietojen palautumisen jälkeen

Kovanen on helpottunut siitä, että hänen luottotietonsa palautuivat heti eikä kahden vuoden karenssin jälkeen. Kovin suuria taloudellisia muutoksia hän ei silti aio tehdä ainakaan nopealla aikataululla.

Hän aikoo toistaiseksi asua nykyisessä asunnossaan, koska hänen nuorempi lapsensa asuu äitinsä kanssa lähettyvillä. Kovanen viettää arkipäivät usein lapsensa kanssa.

Hän joutui lopettamaan uransa päävamman vuoksi ja on nykyään eläkkeellä.

Entinen jääkiekkoilija viihtyy nykyisin paremmin kulttuurin äärellä kuin jäähalleissa.

– Ehkä sitä voisi vielä joku päivä käydä hankkimassa prepaidin tilalle puhelinliittymän, hän pohtii hymyillen.

Vamma ei enää juuri haittaa elämää, jos arki pysyy suhteellisen rauhallisena. Entinen jääkiekkoilija viihtyy nykyisin paremmin kulttuurin äärellä kuin jäähalleissa.

Vapaa-ajallaan hän lukee, kirjoittaa päiväkirjaa ja runoja sekä haaveilee romaanin kirjoittamisesta.

– Tykkään kierrellä kirpputoreilla ja kierrätyskeskuksissa sekä elellä muutenkin ekologisesti.

Lähteenä on käytetty myös Tommi Kovasen yhdessä Jenny Rostainin kanssa kirjoittamaa tietokirjaa Kuolemanlaakso (Bazar, 2017).