Maksamiseen on tullut paljon uusia arkea helpottavia vaihtoehtoja. Listasimme vinkkejä arkisiin tilanteisiin.

1. Maksoitko koko porukan ravintolalaskun? Vältä säätö tilinumeroiden vaihtelun kanssa, voit maksaa pelkän puhelinnumeron avulla.

Lataa Pivo sovelluskaupasta ja saat kuitattua heti oman osuutesi suoraan kaverin tilille pelkän puhelinnumeron avulla. Pivolla voit maksaa kaikkien pankkien asiakkaille ja se toimii yleisimmillä älypuhelimilla. Pivolla tehdyn rahasiirrot ovat maksuttomia ja raha siirtyy tililtä toiselle reaaliajassa.

2. Maksa pikkuostokset nopeasti ja turvallisesti lähimaksulla

Tätä nykyä valtaosa suomalaisista omistaa lähimaksukortin, ja lähimaksaa voi suurimmassa osassa kaupoista ja ravintoloista. Kun ostosten loppusumma on enintään 50 euroa, tunnuslukua tai allekirjoitusta ei tarvita.

Vie kortti parin sentin päähän maksupäätteestä, se antaa ääni- tai valomerkin maksun onnistumisesta. Tunnuslukua ei siis tarvitse näppäillä lainkaan, ainoastaan satunnaisesti voi maksupääte pyytää turvasyistä syöttämään tunnusluvun. Kuitin saat tavalliseen tapaan myyjältä.

3. Kolottaako kahvihammasta kesken sunnuntaikävelyn eikä lompakko tullut mukaan?

Maksa kännykälläsi! Ostokset hoituvat myös ilman käteistä tai muovista maksukorttia, kunhan sinulla on käytössäsi Apple Pay tai Google Pay. Voit maksaa kaupan kassalla puhelimen lähimaksulla myös yli 50 euron ostoksia.

4. Maksa laskut nopeasti

E-lasku on nopein ja helppo tapa maksaa laskuja. Voit tarkistaa ja hyväksyä laskun nopeasti tai hoitaa laskut kokonaan automaattisesti, jos niin haluat.

OP-mobiilissa voi maksaa vilauttamalla laskun viivakoodia kännykän kameralle. Laskun tiedot tallentuvat automaattisesti ja lopuksi vain hyväksyt maksun – vältyt kaikelta näppäilyltä.

5. Voit maksaa kännykällä verkkokaupassakin

Kaikkien pankkien asiakkaat voivat nyt maksaa ostoksensa valituissa verkkokaupoissa turvallisesti suoraan Pivolla. Valitse verkkokaupassa maksutavaksi Pivo ja hyväksy maksu Pivo-sovelluksessa sipaisemalla. Ei siis enää tunnuslukulistoja tai korttitietojen luovuttamista verkkokaupalle!

+ 1: Maksa esimerkiksi silmälasit tai älypuhelin creditillä – voit säästää satasia

Suomalaiset suosivat yleensä kortin debit-puolella maksamista, vaikka aina ei kannattaisi. Luottokortilla saa turvaa ostoksille, sillä ongelmatilanteissa niistä voi saada korvauksen luottokorttiyhtiöltä.

OP:n omistaja-asiakkaat saavat luottokortilla maksamille ostoksille myös maksuttoman vakuutuksen rikkoutumisen ja varkauden varalle. Tuoteturva-vakuutus vakuuttaa ostoksen vuodeksi tai puoleksi vuodeksi rikkoutumisen tai varkauden varalta aina 2 000 euroon saakka. Tuoteturvan omavastuu on 75 euroa.

Luottokortilla saat myös korotonta maksuaikaa.

Turvallista asiointia kassalla ja verkossa

Säilytä korttia ja verkkopankkitunnuksia yhtä huolellisesti kuin käteistä rahaa. Muista asettaa tileille ja korteille käyttörajoitukset OP-verkkopalvelussa tai OP-mobiilissa esimerkiksi verkko-ostamiselle. Käyttörajoituksilla voit suojata rahojasi, jos korttisi tai verkkopalvelutunnuksesi joutuvat vääriin käsiin.

Jos huomaat luotollasi korttitapahtumia, joita et tunnista, sulje kortti heti soittamalla OP:n Sulkupalveluun 0100 0555 (auki 24/7). Tämän jälkeen voit tehdä korttitapahtumista oikaisupyynnön eli reklamaation. Numero kannattaa tallentaa puhelimeen.

Poliiseiksi ja pankin turvallisuushenkilöksi esittäytyvät huijarit saattavat kysellä verkkotunnuksia tai korttitietoja verkossa tai puhelimitse. Älä luovuta huijarille mitään tietoja, varmista myös että lähipiirisi osaa varoa huijareita!

Artikkeli on julkaistu 7.4.2017 ja sitä on päivitetty 3.6.2022.