Facebook-kirppikset, pieni laina kaverilta, ravintolalaskun jakaminen porukan kesken, kuukausirahojen siirto jälkikasvulle… Usein tuntuu hankalalta muistella tilinumeroita, saati marssia automaatille käteistä hakemaan.

Vaan enää ei tarvitse. Nykyisin rahansiirto käy älypuhelimen ja puhelinnumeron välityksellä, kunhan puhelimeen lataa siirron mahdollistavan sovelluksen. Niitä ovat esimerkiksi Pivo, OP-mobiili ja Nordean Siirto-sovellus.

Siirto on Suomen laajin mobiilimaksamisen verkosto

Pankit ja pankkiautomaateilta tuttu Automatia ovat kehittäneet pankkirajat ylittävän mobiilimaksujärjestelmän, Siirron, johon on rekisteröitynyt jo yli miljoona käyttäjää.

– Siirto mahdollistaa rahansiirron pelkällä puhelinnumerolla kolmen eri sovelluksen – Pivon, OP-mobiilin ja Nordean Siirto-sovelluksen – välillä. Yhdessä nämä kolme sovellusta ja niiden käyttäjät muodostavat Suomen laajimman mobiilimaksamisen verkoston. Siirto on kotimainen ja turvallinen, ja saanut käyttäjiensä keskuudessa loistavan vastaanoton, OP:n arjen talouden palveluis vastaava johtaja Masa Peura kertoo.

OP:n asiakkaat voivat ottaa Siirron käyttöön Pivossa tai OP-mobiilissa. Minkä tahansa pankin asiakkaat voivat ottaa sen käyttöön Pivossa. Käyttöönotto vaihtelee hieman sovelluksittain, mutta vie vain hetken.

OP:n ja Nordean asiakkaiden välillä raha siirtyy välittömästi. Jos vastaanottajana tai lähettäjänä on jonkin muun pankin asiakas, raha on perillä viimeistään kahden pankkipäivän kuluessa.

Siirto-maksulla raha siirtyy vastaanottajan tilille saman tien, jos vastaanottajan pankki tukee reaaliaikaista maksamista. Reaaliaikaista maksamista tukee suurin osa suomalaisista pankeista.

Mobiilimaksaminen yleistyy jatkuvasti

Suomalaiset ovat ottaneet mobiilimaksamisen omakseen viimeisen parin vuoden aikana.

Esimerkiksi mobiilimaksusovellus Pivolla on jo yli 1,2 miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää. Pivon voivat ottaa käyttöön kaikkien pankkien asiakkaat. Rahansiirtojen lisäksi Pivoa voi käyttää maksuvälineenä verkkokaupoissa ja sovelluksissa.

Myös Siirto sopii verkkokaupassa maksamiseen – sillä voi maksaa jo tuhansissa verkkokaupoissa nopeasti ja turvallisesti. Verkkokaupassa tunnistat Siirto-maksutavan Siirto-logosta muiden maksutapojen joukossa, Pivon tunniste on Pivon oma turkoosi logo.

– Kun maksat Siirrolla tai Pivolla verkkokaupassa, sinun ei tarvitse kaivaa luottokortin tietojasi tai pankkitunnuksiasi esille kassalla, vaan maksu hyväksytään käyttämässäsi sovelluksessa. Tällöin sinun ei myöskään tarvitse luovuttaa korttitietojasi verkkokaupalle, vaan voit olla varma, että ne säilyvät turvassa, Peura kertoo.

Matti Rusila ei kuitenkaan usko, että käteinen tai kortilla maksaminen olisivat katoamassa kokonaan, ainakaan lähitulevaisuudessa. Sen sijaan hän ennustaa, että maksuvälinetarjonta monipuolistuu entisestään.

– Mobiilimaksaminen on turvallista ja loppujen lopuksi erittäin helppoa, hän korostaa.

– Sovellusten tarkoitus on helpottaa arkea ja maksamista, eikä monimutkaistaa asioita. Vaihtoehtoihin kannattaa tutustua rauhassa ja miettiä, mitä ominaisuuksia itse tarvitsee. Yhä useampi tekee Siirto-maksuja muusta pankkiasioinnista tutussa OP-mobiilissa.

Siirto

Mikä on Siirto? Pankkirajat ylittävä mobiilimaksutapa, jolla on yli miljoona käyttäjää. Siirron avulla voi siirtää rahaa eri pankkien asiakkaiden ja Siirtoa hyödyntävien sovellusten välillä.

Missä Siirto otetaan käyttöön? OP-mobiilissa, Pivossa tai Nordean Siirto-sovelluksessa.

Mitkä ovat Siirron hyödyt? Helppo ja turvallinen rahansiirto pelkän puhelinnumeron perusteella, kotimainen ratkaisu, raha liikkuu tililtä toiselle reaaliajassa.

Mihin Siirto sopii? Rahansiirtoihin henkilöiden välillä, esimerkiksi yhteiskulujen jakoon, vertaiskauppaan tai vaikka perheen sisäisiin rahansiirtoihin. Siirrolla voi maksaa myös useissa verkkokaupoissa.

Pitääkö vastaanottajan olla saman pankin asiakas? Ei tarvitse. Raha liikkuu saumattomasti eri Siirto-sovellusten ja pankkien välillä.

Ota huomioon: Ennen maksua varmista, että vastaanottajan puhelinnumero on oikea – aivan, kuten tekisit tilinumeronkin kanssa. Näet myös vastaanottajan nimen ennen maksun hyväksymistä. Jos numero on väärä ja sen omistaja on Siirron käyttäjä, raha siirtyy väärälle henkilölle.

Käteisen käyttöä voi välttää monin keinoin. Keräsimme yhteen turvalliset mobiili- ja korttimaksamisen tavat. Tutustu turvallisiin maksutapoihin.

Tämä artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 7.11.2018.