Vaikka moni osaa varautua kirpputoreille käteisen kera, toisilta käteinen on voinut jäädä kotiin. Tällöin mobiililaitteilla tapahtuva rahansiirto helpottaa – käteistä ei tarvita, vaihtoraha ei ole ongelma ja rahansiirto tapahtuu automaattisesti älypuhelimella. Rahoitustuotteiden vertailusivusto VertaaEnsin.fi selvitti, millaisia rahansiirtopalveluita kuluttajilla on mobiilissa käytössä ja miten ne eroavat toisistaan.

Melkein jokaisella suurella suomalaisella pankilla on nykyään tarjolla mobiililompakkosovellus. Mobiililompakolla voi usein hoitaa monia asioita: tarkastaa korttisaldon, tilitiedot, hallinnoida maksukortteja ja tehdä maksuja kivijalkakaupoissa tai verkossa. Lisäksi, mobiililompakoilla voi tehdä rahansiirtoja joko puhelinnumeroa tai tilinumeroa käyttäen.

Suomessa on voinut siirtää rahaa tililtä tilille pelkkää puhelinnumeroa käyttäen jo monen vuoden ajan Danske Bankin MobilePay -sovellusta käyttäen. Viimeisen vuoden aikana myös muut pankit ovat alkaneet tarjota omia mobiililompakoita rahan siirtämiseen. Kaikki nämä rahansiirrot ovat tosin onnistuneet vain saman sovelluksen haltijoiden kesken.

Esimerkiksi Danske Bankin MobilePay -palvelussa raha siirtyy reaaliaikaisesti Danske Bankin asiakkaiden kesken, mutta toiseen pankkiin siirrettäessä rahansiirrossa menee yleensä pankkipäivän verran. Jotta rahansiirto onnistuu, täytyy molemmilla osapuolilla olla käytössään MobilePay-sovellus.

Suomalainen Siirto-sovellus toimii reaaliajassa

Siirto on suomalaisen Automatian tarjoama reaaliaikainen rahansiirtopalvelu. Automatia tarjoaa myös muun muassa Otto-automaatit. Siirto toimii puhelinnumerolla ja reaaliaikaisesti myös eri pankkien välillä. Kuluttajien välisten siirtojen lisäksi Siirto aikoo tulevaisuudessa toimia myös verkkokaupoissa ja kivijalkaliikkeissä.

Nordea otti Siirron käyttöönsä ensimmäisenä pankkina Suomessa maaliskuun 2017 alussa. Maaliskuun puolessa välissä myös S-Pankki otti Siirron käyttöönsä, minkä jälkeen reaaliaikaiset rahansiirrot tulivat mahdollisiksi eri pankkien välillä. Huhtikuussa 2017 OP otti käyttöön Siirto-palvelun ja Aktia suunnittelee liittyvänsä joukkoon tämän vuoden aikana.

– Mobiilimaksaminen tulee yleistymään kuluttajien kesken ja tulevaisuudessa mobiilimaksaminen tulee olemaan käytössä yhä useammassa liikkeessä. Mobiilimaksaminen edistää maksuturvallisuutta, koska se eliminoi käteisen ja vaihtorahakassan tarpeen juuri kesäkirppisten tapaisissa tapahtumissa”, pohtii rahoitustuotteiden vertailusivuston VertaaEnsin.fi:n toimitusjohtaja Lauri Timgren.

Kirppiksille osallistuvan kannattaa ladata Siirto-rahansiirtopalvelua käyttävä sovellus, sillä se tekee rahansiirron reaaliaikaisesti. Pivo-sovellus sopii hyvin monelle, sillä kaikkien pankkien asiakkaat voivat tehdä reaaliaikaisia rahansiirtoja Pivo-sovellusta käyttäen. Myös Danske Bankin MobilePay -sovellus saattaa olla monille tuttu, koska se oli markkinoiden ensimmäinen pankin tarjoama rahansiirtopalvelu, ja oli pitkään ainoa tilisiirtoja mobiilissa tarjoava sovellus.

– Aktia Wallet käyttäjille on myös hyviä uutisia: rahan siirtäminen myyjälle onnistuu, kunhan myyjä myös lataa Aktia Wallet -sovelluksen.

– Windows-puhelimien haltijat eivät voi käyttää Nordea Siirto- tai Aktia Wallet -sovelluksia.

– Minkä tahansa pankin asiakas voi käyttää Danske Bankin, OP:n ja Aktian sovelluksia rahansiirron tekemiseen ja vastaanottamiseen. S-Mobiili rahansiirto ja Nordea Siirto ovat saatavilla vain oman pankin asiakkaille.

– Tällä hetkellä Siirto on käytössä kolmella pankilla (OP, Nordea ja S-Pankki), joten näiden pankkien sovellukset tarjoavat mahdollisuuden tehdä maksuja eri pankkien kesken reaaliaikaisesti.

– Aktia Wallet rahansiirto toimii eri tavalla kuin muissa sovelluksissa. Muissa sovelluksissa rahat otetaan maksukortilta tai pankkitililtä, kun Wallet-sovellus toimii niin, että rahat täytyy ensin siirtää Wallet-tilille ennen kuin rahansiirto on mahdollista. Alle 50 euron siirto Wallet-tilille maksaa.

– Pivo on monipuolisin maksuappi: ainoa, joka sekä siirtää rahat reaaliajassa, että jonka saa kaikkien pankkien asiakkaille.

Kirjoittaja on Vertaa Ensin -sivuston viestintäpäällikkö