Pääseekö puhelinvaras käsiksi pankkiasioihini?

Ei pääse, ellei varas ole saanut käsiinsä myös pankkitunnuksiasi. OP Ryhmän mobiilipankin, OP-mobiilin, turvallisuus perustuu vahvaan tunnistamiseen kuten op.fi-verkkopankinkin. OP-mobiiliin kirjaudutaan joko pankista saadulla käyttäjätunnuksella ja salasanalla tai sormenjäljellä, jos olet ottanut sormenjälkitunnistuksen käyttöön laitteessasi.

Maksut pitää vielä vahvistaa erillisellä avainluvulla tai Mobiiliavaimen PIN-koodilla. Mobiiliavaimen voi poistaa käytöstä toisella laitteella, esimerkiksi iPadilla. Näin varas ei pysty tekemään vahinkoa, vaikka jollain konstilla pääsisikin kirjautumaan kännykän kautta OP-mobiiliin. Siksi kannattaakin ottaa Mobiiliavain käyttöön ja jättää kotiin avainlukulista, joka monella kulkee puhelimen suojakuoressa maksukorttien mukana.

Voiko mobiiliavain olla turvallinen? Mitä jos PIN-koodini joutuu vääriin käsiin?

Jos pelkäät, että Mobiiliavaimen PIN-koodi on joutunut vääriin käsiin, voit vaihtaa koodisi tai poistaa mobiiliavaimen käytöstä.

Kun otat mobiiliavaimen käyttöösi, käy se vain kyseisessä laitteessa. Vaikka koodi on joka kerralla sama, ei koodilla tee mitään, ellei varkaalla ole myös kännykkäsi. Mobiiliavaimen väärinkäyttöä varten varas tarvitsisi siis sinun puhelimesi, PIN-koodin sekä verkkopalvelutunnuksen ja salasanan tai vaihtoehtoisesti sormenpääsi tai kasvot mikäli käytät biometrisia tunnisteita.

Voiko varas maksaa ostoksia tai siirtää rahaa kännykälläni?

Kännykällä voi maksaa lähimaksuja kuten pankkikortilla, jos olet ladannut puhelimeesi mobiilipankkikortin. OPn mobiilipankkikortin, OP Visa Debit Mobiilin voi tällä hetkellä ladata lähimaksua tukeviin Android-puhelimiin.

Kännykän mobiilipankkikorttiin liittyy yksi tärkeä ero tavalliseen pankkikorttiin verrattuna: mobiilikorttia suojaa puhelimen suojakoodi. Ostoksia ei voi tehdä, kun puhelin on lukittuna. Silti myös mobiilipankkikortti kannattaa sulkea, jos kännykkä jossa kortti on, varastetaan. Sulkeminen onnistuu soittamalla korttien sulkupalveluun numeroon 020 333.

Kännykällä voi myös näppärästi siirtää rahaa näpyttelemällä maksun saajan puhelinnumeron. Puhelinnumerolla maksaminen toimii puhelimeen ladatun sovelluksen, esimerkiksi mobiililompakko-Pivon tai OP-mobiilin, kautta. Jotta varas pääsisi siirtämään rahaa puhelinnumerolla, pitäisi hänen taas tietää tunnuksesi, jolla kirjaudut sovellukseen.

Voiko varas päästä etälukulaitteella rahoihini käsiksi?

Mobiilipankkia, kuten OP-mobiilia, ei voi lukea etälukulaitteella. Myöskään mobiilipankkikorttia ei pysty etälukemaan, kun puhelin on lukittu. Lukitsematta olevan puhelimen mobiilikortin etälukeminen voi teoriassa olla mahdollista, mutta silloinkaan kortilta ei pysty veloittamaan yli 25 euroa ilman kortin PIN-koodia.

Entä voinko saada puhelimeen haittaohjelman?

Suurin osa haittaohjelmista on suunniteltu tietokoneille, mutta nykyään löytyy myös kännyköissä toimivia haittaohjelmia. Sellaisen voi saada, jos erehtyy lataamaan puhelimeen haittaohjelman sisältävän sovelluksen. Viralliset sovelluskaupat pitävät kuitenkin tarkasti silmällä, millaisia sovelluksia kauppaan päätyy. Tarkimpia tarkastusmenetelmät ovat iPhonen sovelluskaupalla App-storella ja Googlen sovelluskaupassa.

Kun olet tarkkana mitä ja mistä lataat, säästyy puhelimesi haittaohjelmilta. Turhat sovellukset kannattaa poistaa puhelimesta ja ladata vain sellaisia, joita oikeasti tarvitset. Lisäksi Android-puhelimissa on hyvä käyttää anti-virusohjelmistoa tietokoneiden tapaan.

Viisi vinkkiä, joilla hoidat raha-asiasi turvallisesti kännykällä

Loppujen lopuksi pankkiasioiden hoitaminen ja maksaminen kännykällä on jopa turvallisempaa kuin tietokoneella. Ota haltuusi nämä viisi vinkkiä:

  1. Huolehdi pankkitunnuksistasi. Älä anna niitä kenellekään muulle äläkä säilytä niitä kännykän suojakuoressa. Muista, että pankin asiantuntijat tai viranomaiset eivät koskaan kysy pankkitunnuksiasi.
  2. Avainlukulistaa ei kannata kuljettaa kännykän mukana, ota ennemmin käyttöösi Mobiiliavain.
  3. Ota käyttöösi puhelimen automaattinen lukitseminen. Silloin puhelintasi on hankala käyttää luvatta ylipäätään mihinkään.
  4. Jos puhelimesi katoaa ja sinulla on käytössäsi mobiilipankkikortti, muista sulkea se soittamalla korttien sulkupalveluun puh. 020 333.
  5. Lataa puhelimeesi sovelluksia vain virallisesta sovelluskaupasta.

Juttua varten on haastateltu OP-mobiilin tuotepäällikköä Matti Mikkosta, tunnistusratkaisujen tuotepäällikköä Mikko Parkkolaa, tietoturva-asiantuntija Jani Salmikiveä sekä kehityspäällikkö Matti Rusilaa.

OP-mobiilin ja Pivon voit ladata maksutta puhelimesi sovelluskaupasta.

Lue myös: OP-mobiilin Mobiiliavain sujuvoittaa asiointia – korvaako se jatkossa pahvisen avainlukulistan?