Miten pankkipäivät menivätkään? Jos siirrän rahaa toisen pankin tilille perjantaina, saako vastaanottaja ne vasta maanantaina? Asiaa ei tarvitse enää pohtia, sillä valtaosa tilisiirroista kulkee nyt pankkien välillä tililtä toiselle sekunneissa, niin arkena, viikonloppuna kuin pyhäpäivinäkin.

Esimerkiksi juhannusaattona OP:n tililtä lähetetty maksu on vastaanottajan tilillä jo noin muutaman sekunnin kuluttua siitä, kun maksaja on hyväksynyt maksun Op.fi:ssä tai OP-mobiilissa.

– Jos maksun merkitsee heti maksuun, maksu lähtee OP:sta pikasiirtona, josta käytetään myös nimitystä SEPA-pikasiirto. Asiakas siis asioi verkkopankissa edelleen aivan samoin kuin aiemmin, ilman uusia toimenpiteitä tai valintoja, mutta maksu siirtyy saman tien, kertoo OP:lla henkilöasiakkaiden maksamista kehittävä Mika Kivi.

Tilisiirto pankista toiseen sekä viive

Nopea tilisiirto pankkien välillä on mahdollista, jos pankista voi lähettää maksuja pikasiirtona, ja jos pankki, johon rahaa lähetetään, kykenee ottamaan pikasiirron vastaan. OP:n asiakkaat pystyvät sekä lähettämään että vastaanottamaan euromääräisiä pikasiirtoja.

– Mielestäsi suurin hyöty pikasiirrossa on se, että rahat liikkuvat heti eri pankkien välillä jokaisena vuoden päivänä. Meillä on Suomessa useita pitkiä jaksoja, jolloin maksut eivät ole aiemmin siirtyneet, kuten pääsiäinen, juhannus tai joulun pyhät. Jos rahaa on tarvinnut yllättäen, tukea on voinut pyytää esimerkiksi vanhemmilta, jos he ovat saman pankin asiakkaita. Pikasiirron myötä tarve saman pankin asiakkuudesta poistuu. Toinen selkeä etu uudistuksesta on erilaisten tavaroiden myynnissä ihmisten kesken. Esimerkiksi käytetty auto on helpompi luovuttaa toiselle, kun näkee varat siirrettynä omalla tilillään. Samalla tarve nostaa suuri määrä käteistä poistuu, kun kauppasumman voi siirtää tililtä toiselle reaaliaikaisesti kauppatilanteessa, Kivi sanoo.

Kaikilla suomalaisilla pankeilla ei vielä ole kyvykkyyttä vastaanottaa sekä lähettää pikasiirtoja, ja tästä syystä kaikkien maksujen toteuttaminen pikasiirtona ei aina onnistu. Jos maksua ei voida käsitellä pikasiirtona, se ohjataan tavallisena tilisiirtona.

Rahaa voi siirtää euromääräisenä nopeana tilisiirtona myös Suomen ulkopuolelle. Pikasiirtoja tekee jo nyt yli 2200 pankkia ja maksupalveluntarjoajaa 21 maassa.

Lue lisää SEPA-pikasiirroista. Pikasiirron lisäksi on useita muita tapoja maksaa nopeasti ilman käteistä. Tutustu tapoihin täällä.