Koronapandemian hiljentämät lentoliikenne ja matkustaminen alkavat vilkastua hiljalleen. Tilanne saattaa kuitenkin muuttua nopeasti, jos tartuntojen määrä alkaa kasvaa.

Luottokortti on yksi tapa vähentää matkaan kohdistuvia riskejä. Kokosimme ajankohtaiset vinkit luottokortin käyttöön.

1. Lennot kannattaa aina ostaa luottokortilla

Mikäli matkanjärjestäjä tai lentoyhtiö, jolta olet ostanut matkan, peruisi lennot muuttuneiden matkustusrajoitusten takia tai menisi konkurssiin, ota ensisijaisesti yhteyttä matkanjärjestäjään tai lentoyhtiöön korvauksen saamiseksi. Mikäli korvaus syystä tai toisesta jää näiltä tahoilta saamatta, asiakas voi hakea pankilta korvauksia, kun matka on maksettu luottokortilla eli kortin credit-ominaisuutta käyttäen. Sama pätee myös muihin ennakkoon ostettuihin palveluihin, joita toimittaja ei pysty tarjoamaan – näitä ovat esimerkiksi hotelli, mökki, tapahtumaliput tai vuokra-auto.

Jos lennot tai muut ennakkoon ostetut palvelut on maksanut kortin debit-puolelta, ja matkanjärjestäjä menee konkurssiin, voi hakea korvausta kortin myöntäjältä, mutta kortin myöntäjä ei ole silloin vastuussa. Silloin pankki voi lähteä selvittämään onko mahdollista saada Visalta tai Mastercardilta korvausta, mutta prosessi on huomattavasti hitaampi.

2. Sisältääkö luottokorttisi matkavakuutuksen? Tutustu sen ehtoihin

Mikäli matkan peruuttaminen tai peruuntuminen tulisi ajankohtaiseksi ja aiot hakea korvausta matkan kustannuksista, kannattaa ottaa aina ensin yhteyttä matkanjärjestäjään, lentoyhtiöön tai majoituksentarjoajaan. Mikäli matkanjärjestäjä ei vastaa aiheutuneista kustannuksista, mutta sinulla on OP Platinum -kortti, voit hyötyä sen sisältämän matkavakuutuksen peruuntumisturvasta.

OP Platinum -kortissa oleva erillinen matkan peruuntumisturva nimittäin mahdollistaa matkan perumisen asiakkaan puolelta ilman erillistä syytä, kun matka on maksettu credit -ominaisuudella. Tällöin matkan kustannuksista korvataan 75 prosenttia. Korvauksia voi saada sekä lentojen että majoituksen osalta.

Myös OP Gold -kortti ‍sisältää matkavakuutuksen, joka puolestaan kattaa matkan peruuntumisen ainoastaan ehdoissa mainituista syistä, esimerkiksi jos kortinhaltija tai lähiomainen sairastuu ennen matkaa. Ehtojen mukaan matkan peruuntuminen, muuttaminen tai keskeytyminen ulkoministeriön matkustuskieltoalueille tai esimerkiksi peruuntuneiden tapahtumien vuoksi ei ole korvattava vahinko. Matkan aikana sattuvissa sairastumistapauksissa noudatetaan vakuutusehtoja normaalisti. Vakuutus kattaa esimerkiksi hoitokuluihin, peruuntumiseen ja matkan keskeytymiseen liittyviä kuluja, ja esimerkiksi matkan myöhästymisturva on voimassa.

OP:n muissa luottokorteissa ei ole erillisiä matkavakuutus- tai peruutusturvia.

3. Tarkista ennen matkaa, onko luottokorttisi limiitti riittävä

Ennen matkaa on hyvä miettiä, onko kortin limiitti riittävä, jos tulee yllättäviä tilanteita. Vaikka luottoraja on korkeampi, se ei vaikuta kortin kuluihin ja voit itse päättää, kuinka paljon korttia käyttää ja miten laskua lyhentää. Luottokortin luottorajaa voi korottaa kätevästi op.fi:ssä tai OP-mobiilissa.

4. Ota matkalle mukaan kakkoskortti

Ainokaisen kortin kadotessa voi lomalla tulla mutkia matkaan. Jos toinen kortti vioittuu tai katoaa, on matkassa hyvä olla mukana kakkoskortti. Hyvä vaihtoehto on esimerkiksi OP-Duo.

Vinkit antoi OP:n korteista ja kuluttajarahoituksesta vastaava liiketoimintapäällikkö Teemu Korte. Kortit myöntää  OP Vähittäisasiakkaat Oyj.

Lue myös:

Neljä tapaa maksaa turvallisesti kotimaan matkalla

 Artikkeli on julkaistu 11.3.2020. Sitä on päivitetty muuttamalla korttien nimet 28.6.2022.