Tanssija-koreografi Minna Tervamäen, 53, ei tarvitse kauaa miettiä, mikä on hänelle elämässä tärkeintä. Se on luonnollisesti yhdessäolo oman perheen kanssa.

Yleensä aviomiehen ja 8-vuotiaan tyttären kanssa kotona vietetty aika ei vaadi normaalielämän kulujen lisäksi rahaa, paitsi, jos perhe haluaa liikkua. Silloin Minna ja tytär voivat suunnata yhdessä esimerkiksi sisäliikuntaleikkipaikkoihin, kuten HopLopiin tai trampoliinipuistoon.

– Liikunta on oleellinen osa perheemme yhdessäoloa. Kaikilla meillä on esimerkiksi fillarit, jotta pääsemme yhdessä pyörälenkille. Satsaan rahaa liikkumiseen, sillä meillä on vain tämä yksi keho, Tervamäki sanoo.

Yksi Tervamäen parhaista liikuntahankinnoista on ollut iso ulkotrampoliini. Perhe asuu Helsingin keskustassa, mutta trampoliini löysi paikkansa Minnan isän pihalta esikaupunkialueelta.

– Trampoliini on tuottanut älyttömästi iloa. Saatan suunnata isän pihalle lapsilauman kanssa, joka pomppii siellä viisi tuntia putkeen. Samalla isän elämään tulee eloa ja hauskaa yhdessäoloa.

Mökki: ”Omistamisesta seuraa aina kuluja”

Tärkeä paikka Minna Tervamäelle on myös oma, noin tunnin ajomatkan päässä kotoa sijaitseva mökki. Vaikka mökki on melko vaatimaton – siellä on ulkovessa ja vedet saunalle kannetaan käsipelillä – sen kunnossapito syö silti rahaa.

– Omistamisesta seuraa aina kuluja. Muuten mökki alkaa rapistua. Jos pitää vaikka vaihtaa tai hioa laudoitusta, tilaan ammattilaisen asialle.

Tervamäeltä luonnistuvat kyllä terassin öljyämiset ja ruohonleikkuut, mutta välillä hän on valmis ostamaan nekin ulkopuoliselta päästäkseen itse helpommalla.

– En halua, että mökki on pelkkä työmaa, vaan siellä pitää voida rentoutuakin. Painepesuri hoitaa terassin puhdistamisen paljon nopeammin kuin minä. Ja ruohonkin voi tarvittaessa leikata joku muu.

Kehonhuolto: ”Maksan ilolla hyvästä hoidosta”

Tanssijana on tärkeää huoltaa kehoaan. Minna Tervamäki on valmis käyttämään rahaa esimerkiksi fysioterapiaan ja akupunktioon.

– Maksan ilolla hyvästä hoidosta. Sydämeni sykkii erityisesti yksinyrittäjille, joiden palveluja suosin. Tiedän, miten vaativaa veitsenterällä elämistä yrittäjyys voi olla.

Kehon lisäksi Tervamäki kannustaa kaikkia huoltamaan myös mieltään. Hän vannoo mielikuvaharjoitusten ja rentoutusharjoitusten nimeen.

– Oman pään sisällä voi matkustaa minne vain, eikä se maksa mitään.

Kulttuuri: ”Lipputulot ovat voita taiteilijan leivän päälle”

Tervamäki on kova kulttuurinkuluttaja ja käyttää rahaa taide-esityksiin. Tanssin lisäksi hän nauttii esimerkiksi nykysirkuksesta, teatterista ja musikaaleista.

– Pidän tosi tärkeänä sitä, että kulttuurintekijät saavat työstään rahaa. Siksi maksan esityksestä, vaikka minulle tarjottaisiin vapaalippua. Tiedän, että lipputulot ovat suoraan voita taiteilijan leivän päälle, tai oikeastaan se varsinainen leipä.

Tervamäen lompakosta löytyy myös Museokortti. Lisäksi hän käy perheen kanssa silloin tällöin yhteisillä sunnuntaikävelyillä taidegallerioissa ihailemassa erilaisia taideteoksia. Se on paitsi antoisaa, myös ilmaista.

Työ: ”Balettitossuja kuluu vuodessa jopa 20 paria”

Nykyisin itsensätyöllistäjänä Minna Tervamäki on tottunut maksamaan kaikki työhönsä liittyvät kulut. Tanssijana rahaa menee esimerkiksi balettitossuihin, joita hän tuunaa itselleen sopivimmiksi suutarilla.

– Suutarilla pyöräytetyt kengät maksavat kokonaisuutena 130 euroa, ja niitä kuluu vuodessa jopa 20 paria, sillä jokaiseen esitykseenkin ne on värjättävä asun mukaan.

Helsingin Aleksanterin teatterilla oli Tervamäen tuorein esitys nimeltään Heavens Gate – kolmen tanssiteoksen ilta. Siellä balettitossut on värjätty kultaisiksi.

Alkukesästä Minna Tervamäki puolestaan toimii puheenjohtajana Helsingin kansainvälisessä balettikilpailussa, joka järjestetään Suomen kansallisoopperassa ja -baletissa 30. toukokuuta – 6. kesäkuuta.

– Otin homman vastaan rakkaudesta lajiin. Jos aika on rahaa, tämä on minulle iso sijoitus. Teen sitä, sillä haluan edistää baletin ilosanomaa. Tapahtuma on suurelle yleisölle hyvä tapa tutustua lajiin, sillä siellä tulee olemaan ison urheilujuhlan tuntua.

OP Median juttusarjassa tunnettu henkilö kertoo itselleen tärkeistä asioista ja siitä, millä tavalla hän käyttää niihin rahaa.

Sinä tiedät, mikä sinulle on kaikkein tärkeintä. Vakuutussäästämisen avulla mahdollistat elämäsi tärkeimpiä asioita ja unelmiasi hyvissä ajoin. Tutustu OP-sijoitusvakuutukseen. 

Lue lisää

Robin: ”Kansainvälisen uran luomiseen kuluu rahaa”