Ihanaa, vihdoin on aika juhlia. Mutta miten voin varmistua, että ruokaa on riittävästi kaikille? Kuinka monta kuppia kahvia, tai miten paljon kuohuviiniä kuluu? Selvitimme käytännöllisiä vinkkejä juhlien järjestäjälle.

Miten paljon ruokaa menee 50 hengen juhlissa?

Varaa ruokaa jokaista vierasta kohti vähintään 300-400 grammaa. Lihaa, kalaa tai kasvisproteiinia tarvitaan 140-180 grammaa per vieras, eli 50 hengen juhlissa tämä tekee vähintään 7000 grammaa eli seitsemän kiloa.

Lisäkettä eli esimerkiksi pastaa tai riisiä tarvitaan 150-200 grammaa per vieras eli vähintään 7500 grammaa. Keittoa voi varata 2,3-3 desilitraa vierasta kohden. Keittoa siis kuluu 50 hengen juhlissa noin 15 litraa.

Kahvia tarvitaan pari kupillista vierasta kohden.

Monia ruuan menekkiin vaikuttavia asioita voi järkeillä etukäteen. Esimerkiksi yo-juhlissa ruokaa kuluu ehkä vähemmän kuin muissa juhlissa, koska vieraat kiertävät samana päivänä useampia juhlia. Sen sijaan pitkän matkan takaa tulevat vieraat ovat usein valmiiksi nälkäisempiä kuin samassa kaupungissa asuvat. Yleensä myös nuoret syövät enemmän kuin vanhemmat vieraat.

Jos on epävarma, kannattaa varata mieluummin liikaa ruokaa kuin liian vähän. Ylimääräisen ruuan voi pakastaa pahan päivän varalle.

Paljonko varaan skumppaa?

Onnittelujuoma voi olla esimerkiksi kuohuviiniä, samppanjaa, boolia tai alkoholitonta kuplivaa juomaa. Sitä tarvitaan noin 1,5 desilitraa per vieras, eli yhdestä kuohuviinipullosta saa maljat kuudelle vieraalle. Tämän perusteella 50 hengen juhliin kuluu yhdeksän pullollista skumppaa.

Miten monta juomalasia tarvitsen?

Buffetpöytää kierretään yleensä myötäpäivään. Mieti, mitä ruokia haluat otettavan ensin lautaselle, ja mitä taas otetaan viimeisenä. Kata juomat eri pöytään, niin vieraat voivat helposti santsata niitä. Makeat ruuat voi joko kattaa eri pöytään tai pitää samassa pöydässä, miten vain haluaa.

Lautasia kannattaa varata 1-3 per vieras, sillä osa ottaa suolaiselle ja makealle eri lautaset, tai ottaa uuden lautasen, jos hakee lisää ruokaa.

Juomalaseja voi varata pari per vieras, koska osa ottaa ruokajuoman lisäksi lasin vettä. Mitä lämpimämpi ilma on, sitä enemmän juomapöytä on käytössä.

Paljonko säästän, jos teen itse ruuat?

Jos tilaat catering-palvelun, säästät aikaa ja vaivaa, mutta maksat ruuasta enemmän. Jos tykkäät ruuanlaitosta ja jaksat tehdä ruuat etukäteen, niin miksei ruuat voisi tehdä itse.

Tässä esimerkki yksinkertaisesta menusta:

Valmis lämminsavustettu kirjolohifilee kaupasta, 700 g, 13,3 e per paketti. 50 hengen juhliin tarvitaan 10 näitä, eli 10 x 13,3 e = 133 e.

Rieskaa kaupasta 2,25 € per 12 kappaleen paketti. Jos varataan 1,5 leipää per vieras, koska kaikki eivät ota ollenkaan ja jotkut ottavat kaksi, niin rieskaa tarvitaan kuusi pakettia. 6 x 2,25 € = 13,5 euroa.

Pöytärasiat voita ja margariinia yht. 6 €.

Tomaatti-mozzarellasalaatti n. 1,70 € per annos (tomaatti, mozzarella, oliiviöljy, suola, pippuri).  50 x 1,70 € = 85 €.

Mansikkakakku n. 1 € per annos. 50 x 1 € = 50 €

Kahvia 1500 g, yksi 500 gramman paketti maksaa noin 6,50 €. Eli 3 x 6,50 € = 19,50 €.

Kahvikerma 15 dl, hinta 50 snt per 2 dl. Tarvitaan 8 purkkia, eli 8 x 0, 50 € = 4 €.

Sokeri kahvia varten 1000 g. 1 € per kilon pussi.

Itsetehty ruoka viidellekymmenelle vieraalle yhteensä: 312 €.

Pitopalveluiden edullisin, yksinkertaisin menu on yrityksestä riippuen noin 12–20 euroa per henkilö. Menu voi sisältää esimerkiksi pääruoan, salaatin, leivän, kakun ja kahvin. Edullinen ruoka 50 henkilölle maksaisi siis pitopalvelusta tilattuna noin 600 –1000 euroa.

Lähteet: Martat, Ruokatieto.fi, K-Ruoka.fi, Foodie.fi, Valio.fi

Lue myös:

Näin järjestät onnistuneet juhlat – neljä esimerkkiä eri budjeteille

”Haluaisin lausua muutaman sanan…” – Tällä kaavalla pidät puheen kaikissa kesän juhlissa

Kumpi on edullisempaa: itsetehty vai valmiina ostettu jouluruoka?