Ruotsinopettaja Laura Karhu on tyytyväinen elämäänsä. Hänellä on omistusasunto, auto, työpaikka ja hyvä palkka. Karhu asuu Espoossa ja työskentelee Helsingin Lauttasaaressa. Kuukaudessa jää käteen 2500 euroa. Vastikkeet ja lainanlyhennys vievät vajaat 650 euroa, autovakuutus 46 euroa, bensakulut 60–80 euroa ja ruokakulut 300–400 euroa kuukaudessa.

Karhu kokkaa mielellään entiselle kumppanilleen, koska hänestä on mukava syödä yhdessä. Ruokamenot maksetaan suurin piirtein tasan. He eivät pidä menoista tarkkaa kirjaa.

– On kiva, että joku haluaa minun tekevän ruokaa. Toisaalta tykkään myös hemmotella itseäni hyvällä ruoalla. Mutta esimerkiksi leipä- ja broilerinfileepakkaukset ovat yhdelle ihmiselle liian isoja.

Karhu suunnittelee syömisensä tarkoin ja välttää hävikkiä. Hän käy miltei joka päivä kaupassa, jotta yksikään ruokatarvike ei ehtisi pilaantua.

Säästöön Karhu laittaa joka kuukausi 1 000 euroa. Säästötilillä on jo 20 000 euroa. Vaikka rahatilanne on hyvä, määräaikainen työsuhde tuo epävarmuutta.

– Mitä jos sairastun tai työsuhdettani ei jatketa? Ei ole ketään, joka auttaisi taloudellisesti. Siksi en tee isoja investointeja enkä varaa ulkomaanmatkoja. Auton kuitenkin ajattelin ostaa, koska nykyinen autoni ei ole turvallinen.

Vaatteisiin Laura Karhulla menee kuukaudessa vain vähän rahaa. Hän etsii tarjouksia ja odottaa alennusmyyntejä.

– Olen tottunut elämään kuin pienituloinen. Pihistelen mutta olen myös antelias. Iloitsen siitä, että voin ostaa kavereille hienoja lahjoja.

Sinkulle ASP-tili on ehdoton

Oma asunto on hänelle tärkeä etenkin siksi, ettei kukaan voi pyytää häntä muuttamaan sieltä pois. Näin on käynyt jo kaksi kertaa.

Kuusi vuotta sitten hän erosi silloisesta poikaystävästään. Erossa mies antoi Karhulle 10 000 euroa, koska tämä oli laittanut omia rahojaan miehen asunnon keittiöremonttiin ja muihin hankintoihin. Karhu sijoitti rahat ASP-tilille ja alkoi säästää omaa asuntoa varten.

Kolme vuotta myöhemmin hän oli uudelleen samassa tilanteessa. Uusi poikaystävä omisti pariskunnan yhteisen kodin, ja Karhu muutti erossa vanhempiensa luo. Hän oli töissä ruokakaupassa ja opiskeli. Lopulta hän päätti hankkia oman asunnon.

– Omistusasunto on sinkun turva. Mieluummin maksan siitä, että minulla on oma koti, josta päätän. En nähnyt vuokra-asumista edes vaihtoehtona.

Karhun vanhemmat omistavat asunnosta 20 prosenttia. Suuret remontit on jo tehty, ja asumiskulut ovat edulliset.

Aluksi sinkkuus tuntui rankalta. Vähitellen hän alkoi tottua yksinoloon.

– Minusta on ihanaa, että voin mennä nukkumaan kun haluan ja kuunnella aamulla musiikkia miettimättä, herääkö toinen. Saan itse päättää, mihin käytän rahaa.

Sinkkuutta pidetään välivaiheena

Laura Karhu kokee, että hän joutuu välillä selittelemään sinkkuuttaan. Kaverit saattavat kysyä, onko hän käynyt treffeillä, ja sanoa, että ”kyllä sinä vielä jonkun löydät”.

– Eivät he tarkoita pahaa. Koen silti välillä olevani epäonnistunut, kun olen 30-vuotias eikä minulla ole parisuhdetta. Toisaalta minulla on oma elämä ja vapautta.

Hänestä tuntuu, että maailma on suunniteltu pariskunnille, ja jokaisen oletetaan etsivän parisuhdetta. Pakkauskoot ovat suuria, ja lomamatkoille lähdetään yleensä kumppanin kanssa. Karhu pitää treffejä kiusallisina myyntitapahtumina. Hän haluaisi mieluummin tutustua ihmisiin paineettomasti vaikka yhteisten ystävien kautta.

– En halua etsiä kumppania kuin työpaikkaa tai autoa.

Vaikka Karhu on tyytyväinen tilanteeseensa, kaikki eivät sitä ymmärrä.

– Ulkopuolelta tulee sellaista palautetta, ettei minulla saisi olla hyvä olo yksin. Ihan kuin tämä olisi jokin välivaihe, josta pitäisi pyrkiä pois. Toisaalta isäni mielestä elän elämäni parasta aikaa.

Olennainen muutos entiseen on se, ettei Karhu enää määrittele itseään parisuhteen kautta. Parisuhde olisi lisäarvo, ei itseisarvo. Hänellä on jo valmiiksi paljon läheisiä ihmissuhteita.

– Haluaisin seurustella, mutta ei olisi katastrofi, vaikka en löytäisi ketään. Ei kaikkien elämän tarvitse mennä samalla tavalla.

Lue seuraavaksi:

ASP: kaikki mitä sinun pitää tietää säästämisestä, tilistä ja lainasta