Harrastajat ja keräilijät saattavat olla valmiita maksamaan jopa nelinumeroisia summia harvinaisista 80- ja 90-luvun hittileluista. Kartoitimme muutamien viime vuosikymmenten klassikkolelujen hintoja eBayssa.

Action-figuurit, kuten He-Man ja Turtles

Arvo jopa 2 500 euroa

Figuurien arvoa on mahdoton määrittää, sillä esimerkiksi vuoden 1983 He-Man-figuurista avaamattomassa paketissa pyydetään jopa 2 500 euroa, mutta ilman pakettia saman figuurin arvo on muutaman kympin.

Turtleseista arvokkaimpia ovat muut kuin kilpikonnat itse, esimerkiksi Shogun Triceraton vuodelta 1994 on arvoltaan noin 230 euroa, ja Grand Slam Dunkin Don vuodelta 1992 noin 190 euroa.

Näin sen muistamme: ”Itselläni ei tainnut olla koskaan He-Man-ukkelia, mutta muita sarjan figuureja kylläkin. Leikkikaverit valittiin raa’asti sen perusteella, kenellä sattui olemaan omaa lajitelmaa täydentäviä hahmoja.” (Henri, 34)

Legot

Arvo jopa 1500 euroa

Lukemattomat erilaiset Lego-sarjat ovat tarjonneet jokaiselle jotakin. Lego Castle -sarjan ritarit ratsuineen, Technic-sarjan koottavat ajoneuvot ja Belvillen vaaleanpunaiset pitsirakenteet.

Avaamattomat pakkaukset ovat kaikkein arvokkaimpia, ja etenkin 2000-luvun Starwars-sarja on kysytty. Esimerkiksi Star Wars Imperial Star Destroyer on avaamattomana 1 500 euron arvoinen, ja käytettynä mutta laatikon kanssa myytynä siitä voi saada 600 euroa.

Näin sen muistamme: ”Hienoilla legoseteillä sai sosiaalista statusta kaveriporukassa. Esimerkiksi 80- ja 90-lukujen taitteessa himoitun merirosvolaivan omistaja sai aika vapaasti valita, kenet kelpuutti leikkeihinsä tai yksinkertaisesti kieltää muita leikkimästä omalla keräilyharvinaisuudellaan. Vallantunne oli lama-ajan alhossa huumaava.” (Lauri, 33)

MyLittle Pony -ponit

Arvo jopa 700 euroa

My Little Ponyjen arvoa määrittää harvinaisuus ja kunto. Harvinaisimmista on maksettu jopa 700 euroa, mutta keskimäärin ensimmäisen sukupolven My Little Ponyista saa alle parikymppiä. My Little Ponyjen arvon on arveltu kasvavan tulevaisuudessa.

Näin sen muistamme: ”Hienot My Little Ponyt olivat pääsylippu isompien tyttöjen piireihin. Jos oli saanut synttärilahjaksi jonkun kovan uutuuden, kuten hääponin, saattoi tilapäisesti päästä mukaan kaverin isosiskon leikkeihin. Jostain syystä myös pissaava poni oli valtava hitti: eskarissa kaikilla tytöillä oli sellainen lelupäivänä mukana.” (Tiina, 31)

Super Soaker -vesipyssy

Arvo 50¬–100 euroa

Kaikkein arvokkain Super Soaker on keltavihreä malli 50 vuodelta 1990. Avaamattomassa pakkauksessa sen myyntiarvo on 100 euron luokkaa, ilman pakkausta jonkin verran alle 50 euroa.

Näin sen muistamme: ”Lapsena siisteintä oli leikkiä kesäisin vesisotaa Super Soakereilla. Pojat pystyivät säilyttämään vesipyssyjä uimahousujen vyötäröllä, joten minullekin oli pakko hankkia uimapuvun tilalle bikinit, että pystyin samaan.” (Minna 30)

Gameboy

Arvo noin 40 euroa

1990-luvun ja 2000-luvun alun pelikonsolien arvo on kasvanut tasaisesti koko 2010-luvun. Tällä hetkellä käyttämättömästä Gameboy Colorista maksetaan noin 250 euroa, ja pelit ovat lähes yhtä arvokkaita.

Näin sen muistamme: ”Sain vaaleanvihreän Gameboy Colorin joulun jälkeen, mutten yhtään peliä. Ostin säästämilläni rahoilla Pokemon Bluen parin viikon päästä, ja sitten sitä pelattiin koko ajan.” (Janne, 27)

Pokémon-kortit

Arvo vaihtelee

Pokémon-korttien arvo vaihtelee tunneittain, ja reaaliaikaista arvonkehitystä voi seurata osoitteessa pokemonprices.com. Suurin arvo on käyttämättömillä korteilla, ja kortin oikean alakulman pieni symboli antaa jonkin verran suuntaa arvosta, ja esimerkiksi musta ympyrä merkitsee yleistä korttia.

Näin sen muistamme: ”Cubone oli lempipokémonini, ja halusin Cubone-kortin. Vaihdoin jonkun tosi hyvän sitten siihen. Kaikki muut kauhistelivat, miten huonon diilin olin tehnyt, mutta itse olin ikionnellinen.” (Sanni, 25)

Baby Born -nukke

Tunnearvo suurempi kuin myyntiarvo

Uuden Baby Born-nuken saa 30 eurolla, eikä vanhojen nukkejen jälleenmyyntiarvo ole mainittava. Tunnearvo saattaa kuitenkin olla melkoinen.

Näin sen muistamme: ”Voi sitä riemua, kun sain joululahjaksi Babyborn-nuken, joka osasi juoda pullosta ja jolla oli omaa velliä, jota se ulosti vaippaan. Tätä oli lapsuuden glamour.” (Janna, 25)