Riihimäen Seudun Osuuspankin alkujuuret olivat Antreassa, jossa pidettiin Savilahden Osuuskassan perustamiskokous 18.11.1922. Hämeenlinnan Seudun, Riihimäen Seudun, Lopen ja Hauhon Osuuspankit yhdistyivät 1.1.2014 Etelä-Hämeen Osuuspankiksi. Marraskuun 18. päivänä tänä vuonna Etelä-Hämeen Osuuspankin taustalla olevan vanhimman osuuskassan perustamisesta tulee siis kuluneeksi 100 vuotta.


Osuuskassa perustettiin sata vuotta sitten edistämään omistajiensa taloudellista ja henkistä hyvinvointia. Osuuspankin perustehtävä on tänä päivänä kirjoitettu seuraavasti: ”Edistämme omistaja-asiakkaidemme ja toimintaympäristömme kestävää taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia”. Tämä osuustoiminnallinen perustehtävä on kestänyt erinomaisesti aikaa sadan vuoden ajan.


Osuuspankkitoimintaan kuuluu omistaja-asiakkaiden osallisuus pankin toiminnassa ja pankin osallisuus ja aktiivisuus alueensa hyväksi. Vastuullisuus on osuuspankissa perustehtävän toteuttamista, ei mikään erillinen hanke.


Pankin uusien asuntolainojen määrä kasvoi viime vuonna peräti 43 prosenttia. Se kertoo, että olimme mahdollistamassa korona-ajan vahdittamaa ilmiötä isomman, etätyöskentelyn mahdollistavan asunnon hankkimisesta. Vahva kasvu kertoo myös alueemme mahdollisuuksista työn tekemisen murroksessa.


Uusia asiakkaita tuli säännöllisen säästämisen pariin viime vuonna ennätyksellinen määrä. Olen kovin iloinen myös siitä, että OP Ilmasto -rahasto oli Suomen eniten merkitty sijoitusrahasto vuonna 2021. Voimme yhdessä asiakkaidemme kanssa vaikuttaa ilmastonmuutoksen hidastamiseen. Ilmastoasiat tulevat olemaan laajasti esillä pankin liiketoiminnassa.


Pankki toteuttaa yhdessä koulujen kanssa lasten ja nuorten oman talouden hallinnan kasvatustyötä. Tuemme monipuolisesti lasten ja nuorten liikkumista ja kulttuuria, työllistämme kesätyöhön ja harjoittelujaksoille ammattiin opiskelevia nuoria. Juhlavuoden kunniaksi tarjoamme sadalle 15-17 -vuotiaalle mahdollisuuden kesätyöhön. 


Osuuskuntamuotoinen pankkitoiminta ja hyödyn tuottaminen asiakkaillemme ja alueellemme on erinomainen lähtökohta seuraavalle sadan vuoden taipaleelle. 

Mika Helin
toimitusjohtaja