-Usko itseesi, luota näkemykseesi ja tee päätöksiä! Näin kannustaa Suomen Aurinkotekniikka Oy:n toimitusjohtaja Ville Tiainen yrittäjiksi aikovia. Aurinkotekniikka on tuplannut liikevaihtonsa joka vuosi. Villen ja hänen yhtiökumppaninsa Rauli Wathenin kahden miehen yritys on kasvanut kolmessa vuodessa jo 20 hengen yritykseksi.

-Olemme kasvaneet alan mukana, Ville sanoo. Kiinnostus uusiutuvaa energiaa kohtaan lisääntyy vauhdilla ja siihen perustuvia tuotteita otetaan käyttöön kiihtyvää tahtia. Me olemme halunneet ottaa tästä kasvusta osamme, hän kertoo.

Aurinkotekniikan oma näkemys on ollut se, että se mikä myydään, myös asennetaan. Suurin osa kilpailijoista vain myy tuotteita, asennuksen hoitaa sitten joku alihankkija. Ville Tiainen kuitenkin näki, että yhtä tärkeä osa kokonaisuutta on itse paneelien lisäksi se, että ne on oikein mitoitettu ja luotettavasti asennettu. Vasta siitä syntyy toimiva kokonaisuus.

-Teimme laajentumisen alussa rohkeita päätöksiä. Tilasimme esimerkiksi neljä pakettiautoa, vaikka meillä ei ollut asentajia kuin yhteen autolliseen. Rekry tuotti kuitenkin tulosta ja asentajiksi löytyi hyviä ammattitaitoisia kavereita, joilta asiakaspalvelukin sujui luonnostaan. Samat kriteerit ovat täyttyneet jatkossakin.

-Myyjähän ei ole tekemisissä asiakkaan kanssa kuin muutaman tunnin, asentaja sen sijaan on kohteessa koko päivän, joten se miten hän toimii toisten kotona on todella tärkeä osa hyvää kokonaisuutta.

Meidän tapa -konsepti takaa luotettavuuden

Kilpailu aurinkopaneelimarkkinoilla on kovaa. Tuotteitten katteet ovat pieniä, joten toiminnan pitää perustua tehokkaaseen palveluun. Siinä puolestaan on silloin olennaisen tärkeää, että homma sujuu. Tätä prosessia olemme hioneet yhdessä Meidän tapa -konseptiksi.

Se tarkoittaa, että myyntitapahtuman lisäksi myös jokainen asennus sujuu ennakkosuunnitelman mukaan. Kaikki asentajat on varustettu yhtäläisesti työkaluja ja vihreitä t-paitoja myöten ja työ etenee kaikilla samassa järjestyksessä alusta loppuun.

-Näin varmistamme, että kaikki tarvittava on mukana ja kaikki vaiheet tehdään hyväksi havaitun käytännön mukaan tehokkaimmalla tavalla yhden päivän aikana. Tämä on sekä asiakkaan että meidän etu, Ville vakuuttaa.

Seuraava askel Aurinkotekniikka Oy:ssä on ollut laajentaa tuotevalikoimaa muihin uusiutuvan energian pientalotuotteisiin. Vuoden ajan valikoimaan ovat kuuluneet myös vesi-ilmalämpöpumput ja viimeisimpänä maalämpö.

-Haluamme palvella asiakasta uusiutuvan energian keinoin, liittyi tarve sitten talon lämmittämiseen, viilentämiseen tai sähkön tuottamiseen.

Nopea kasvu haastaa rahoituksen

Aurinkotekniikka on vahvan kasvun polulla edelleen. Nopea kasvu on asettanut myös haasteita. Kasvu vaatii rohkeutta ja kykyä ottaa etunojaa, mikä puolestaan merkitsee, että kulut tulevat ennen tuloja. Se puolestaan asettaa vaatimuksia kassanhallinnalle.

-Olemme olleet hyvin tyytyväisiä yhteistyöhömme Etelä-Hämeen Osuuspankin kanssa. Ilman sieltä saatua tukea tämä kasvu ei olisi ollut mahdollista, hän sanoo suoraan. Vain harvalla on varaa pyörittää tällaista yritystä pelkästään omalla rahalla, rahoituksen järjestyminen on siksi yksinkertainen välttämättömyys ja siinä OP on Villen mielestä osoittautunut hyväksi kumppaniksi.

teksti: Timo Pietilä, kuva Vilja Tamminen