Mammografiaan pääsemisessä meni muutama viikko ja tällä välin patit olivat jo häipyneet. -Mietin jo koko ajan perumista. Menin kuitenkin ja yllätyksekseni sairaaksi luulemani rinta oli terve, mutta toisesta rinnassa löytyi pieni syöpäkasvain, selittää Tiina.

Hänet leikattiin jo reilun viikon kuluttua diagnoosista. – En voi kuin kehua tätä hoitoketjua. Minulla oli koko ajan hieno tunne, että olen hyvissä käsissä. Voin kyllä sanoa, että tämä puoli oli Kanta-Hämeen keskussairaalassa hoidettu todella upeasti. Henkilökunta oli aivan ihanaa.

Rintasyöpäpotilailla oli kaikilla erityylinen sairaus ja hoito on yksilöllistä. Siksi toisen hoitosuunnitelma voi olla tyystin erilaista kuin toisen. - Minulla tehtiin koko rinnan poisto, sain sädehoitoa 5 viikkoa Tampereella, kertoo Tiina.

Vertaistuki on todella tärkeää

Koska viereisessä työhuoneessa istunut Sirpa oli saanut saman diagnoosin vain muutamia viikkoja aiemmin, oli Tiinalla koko ajan läheinen ystävä kertomassa, mitä seuraavaksi tapahtuu. - Me myös Sirpan kanssa päätettiin, että kun toinen saa seurantatuloksista puhtaat paperit, niin aina käydään kilistelemässä.

Mitä sanoisit juuri diagnoosin saaneelle?

-Ole turvallisin mielin. Suomessa tämä järjestelmä toimii hyvin ja jokainen kohdataan yksilönä. Lähde junaan mukaan. Älä murehdi sitä, että sinut unohdettaisiin. Joskus hoidoista tulee pitää taukoa. Kaikkina näinä 10 vuotena minua on hoidettu kyllä erinomaisesti. Vähäkin askarruttavat asiat on otettu tosissaan. Voin kyllä sanoa, että lääkäriin kannattaa hakeutua heti, jos joku pienikin juttu vaivaa mieltä.

Tiina on aina puhunut sairaudestaan avoimesti niin työyhteisössä kuin asiakkaille. – Tällainenkin kokemus jotenkin on minua vahvistanut. Olin tosi kiitollinen, että minulla oli työpaikka, mihin palata. Työyhteisöön kuuluminen tuli merkityksellisemmäksi kuin olin arvannutkaan. Työkavereilta tuli kivoja tekstiviestejä ja sekin kannusti toipumisaikana.

Roosa nauha -päivänä pukeudutaan pinkkiin

Sairastumisen jälkeen aloitimme pankilla Roosa nauha päivän vieton vuonna 2009. Siitä lähtien koko pankin väki on pukeutunut pinkkiin kaulahuiviin, paitaan tai solmioon ja asia on ollut muutenkin esillä. Päivän viettoon osallistunut myös pankin keittiön väki tekemällä päivän teeman värisiä ruokia.

Yhden asian Tiina olisi halunnut kertoa asiakkailleen. - Olisi ollut hienoa sanoa, että minulla oli otettuna Vakavan sairauden turva-vakuutus, jolla olisin voinut hoidattaa itseäni vielä paremmin. Mutta muut tutkimukset olivat estäneet sen ottamisen ennen syöpään sairastumista. - Silloin kun on vielä terve, se ehdottomasti kannattaa ottaa.

Vakavan sairauden turva on uudistunut 22.9.2021 ja on nyt OP Vakava sairaus ja henkiturva, joka sisältää aiempaa laajemman vakuutusturvan sinulle ja läheisillesi. Omien vakuutustesi ominaisuudet voit tarkistaa vakuutuskirjastasi. Lue lisää.

​​