1. Luottokortti joka kukkaroon.

Jos maksat tuotteesta ennen kuin saat sen, mielestäni kannattaa aina käyttää luotto- tai maksuaikakorttia. Jos maksat ostokset debitkortilla, rahasi lähtevät tililtäsi, etkä voi vaatia niitä takaisin muulta kuin myyjältä.

Pankkien myöntämien suurten kansainvälisten luottokorttiketjujen tuotteissa on harvoin ongelmia, mutta markkinoilla on kymmenittäin muitakin kortteja. Useissa niissä luotolla melko suuri korko, jos asiakas ei maksa laskua heti pois. Tiettyyn kauppiaaseen liitetty kortti myös rajoittaa rajoittaa samalla omaa ostamisen valinnanvapauttaan.

Ostoksista ei peritä korkoa, jos maksaa luottokortille kertyneen saldon kokonaan pois eräpäivänä. Luottokortin käyttö, ei siis välttämättä tarkoita velkaantumista.

2. Turvallinen maksutapa

Etenkin verkkokaupassa luotto- tai maksuaikakortti on pankkikorttia turvallisempi, koska myöntäjä on myyjän kanssa yhteisvastuussa tavaran perilletulosta ja kunnosta. Asiakas saa yleensä rahansa takaisin luottoyhtiöltä, jos tuote ei vastaa lupauksia.

Ja verkkomaksamista varten voi ottaa OP Visan rinnalle OP Master Cardin. Näin tietää tarkalleen, mitä korttia veloitetaan tai palautusten yhteydessä hyvitetään.

3. Säilytä korttia huolellisesti

Itse en säilytä luottokorttiani puhelinkuoren lokerossa. Jos puhelin katoaa tai varastetaan, joutuisin monenlaiseen liemeen ilman korttia tai puhelinta.

4. Tunnusluku vain sinun tiedossasi

Opettele tunnusluku ulkoa ja suojaa aina luvun näppäily, kun asioit maksupäätteellä tai automaatilla. Huolehdi myös, että korttimaksamisen turvarajat sopivat omaan elämäntilanteeseesi. Niitä voit muuttaa op.fi-verkkopalvelussa.

5. Tarkista tilitapahtumat ja luottokorttilasku

Pysyt ajan tasalla raha-asioistasi, kun tarkistat tilitapahtumia säännöllisesti. Se käy niin paperisesta tiliotteesta kuin op.fi-verkkopalvelussa, OP-mobiilissa tai Pivossa. Luottokorttilaskun tapahtumat on syytä käydä läpi myös aina viimeistään laskun saapuessa. Jos jotain poikkeavaa on, ole yhteydessä joko pankkiin tai luottokorttiyhtiöön.

Teksti: Riitta Toivonen

Valokuva: Vilja Tamminen

Miian vinkit on julkaistu lokakuussa 2020 OP Etelä-Hämeen Opus-julkaisussa.