-Paras kokemuksemme ovat olleet erilaiset myyntitapahtumat ja kohtaamiset ihmisten kanssa. Organisointi on tullut hyvin tutuksi vuoden aikana, kertoo Venla Hasila, ekologisia palasaippuoita valmistavan Kupla-yritysidean yksi perustajista.

-Olen joutunut tilanteisiin ja puhumaan aiheista, jotka ovat olleet minulle uusia. Kokemusta kuitenkin tulee aina vain yrittämällä parhaansa ja ottamalla oppia virheistä, sanoo Mirella Pulkkinen somesisältöjä tuottavasta PosFeed-yrityksestä.

Yrittäjyys on monitahoinen laji, jossa luovuus yhdistyy taitoon ja kovaan työhön. Nuori yrittäjyys ry on keskittynyt yrittäjyydestä kiinnostuneiden nuorten tien tasoittamiseen kohti oman yrityksen perustamista. Kauppakeskus Goodmanissa Hämeenlinnassa järjestetty 16 yritysidean Uskalla yrittää -tapahtuma kokosi yhteen Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen vuoden kypsyttelyjen tulokset.

Tästä on kysymys

-Pääasiallisesti autamme opettajia edistämään yrittäjyys-, työelämä- ja taloustaitoja lapsille ja nuorille. Järjestämme erilaisia koulutuksia ja tilaisuuksia lukuvuoden aikana niin opettajille kuin oppilaille yhdessä sidosryhmien kanssa. Lisäksi pyrimme lisäämään alueellista yhteistyötä oppilaitosten ja ympäristön yritysten ja yrittäjäjärjestöjen kanssa alueellisen elinvoiman tulevaisuuden vahvistamiseksi. Näin tiivistää Nuori yrittäjyys ry:n Kanta-Hämeen aluepäällikkö Iida Selonen tehtäväänsä

Hämeenlinnan tapahtumapäivä esitteli nuorten vuoden mittaisen rupeaman tuloksia. Esittäytymässä oli kaikkiaan 16 yritysideaa. Niiden joukossa saattaa hyvinkin olla oikeita uusia yrityksiä ja nuoria yrittäjiä, mutta yhtä tärkeää on ollut matka, jonka kaikki osallistujat ovat tehneet.

-Minusta kurssi on parhaimmillaan juuri silloin, kun tulee virheitä ja vaikeita hetkiä. Myöhemmin elämässä on vaikea saada samanlaisia valmiuksia, opastusta ja kannustusta. Kurssi ei ole pelkkää valmistautumista yrityksen perustamiseen, vaan myös myöhempään työntekoon ja elämään. Taidot, joita olemme matkan varrella oppineet, ovat käytännönläheisiä ja hyödyllisiä mihin tahansa tulevaisuudessa päädynkin, Mirella Pulkkinen sanoo.

- Olemme oppineet suunnittelusta ja täsmällisyydestä vuoden aikana paljon. Vaikeinta on ollut itsenäinen työskentely, kaikki asiat on pitänyt selvittää itse ja toimia niiden mukaisesti, Venla Hasila sanoo.

Hämeenlinnan aluekilpailussa parhaan NY-yrityksen palkinnon saivat perusasteen osalta Sweet Queens NY ja toiseen asteen osalta Vapu NY. Paras Liikeidea meni PosFeed NY-yritykselle. Lisäksi tapahtumassa jaettiin muita palkintoja. Tapahtuman tuomaristossa oli OP Etelä-Hämeen edustajana yrityspalveluiden asiakkuuspäällikkö Ville Immonen.

Yrittäjyys on elämäntaitoa

-Suhtaudun yrittäjyyteen ja yrittäjähenkiseen asenteeseen elämäntaitona. Näen yrittäjähenkisyyden itsensä johtamisen taitona, jota jokainen nuori tulee tarvitsemaan työelämässä - päätyipä sitten yrittäjäksi tai ei, Iida Selonen sanoo.

Olen aloittanut tehtävissäni hiljattain, joten tässä vaiheessa vahvimmin on jäänyt mieleen Kanta-Hämeen alueen myönteisyys yrittäjyyskasvatusta kohtaan. Esimerkiksi Iittalan yhtenäiskoululla vierailu ja opettajien innokkuus lähteä edistämään yrittäjyyskasvatusta Iittalassa opetusmateriaaliemme avulla on hieno esimerkki siitä, miten oppilaitoksissa uskotaan paikallisten nuoriemme potentiaaliin, Iida Selonen iloitsee.

uskalla_yrittaa_goodman_low_9.jpg

Vaiva kannatti

-Kurssi on kyllä opettavainen ja sisältää monia hyödyllisiä asioita. Kurssi ei kyllä sovellu ihmisille, jotka eivät ole valmiita tekemään oikeasti töitä. Ahkerille, motivoituneille ja kiinnostuneille kurssi on erinomainen, Venla Hasila summaa.

-Kurssi ei ole ollut pelkästään taloustietoa, vaan yhdessäoloa ja oppimista. Parasta on siis ollut se, että saa tehdä asioita, joista itse tykkää sellaisessa seurassa, joka kannustaa eteenpäin, Mirella Pulkkinen puolestaan sanoo.

-Yhteistyömme OP Etelä-Hämeen kanssa on starttaamassa kevään aikana vahvemmin. On ollut hienoa nähdä, miten suurella sydämellä OP Etelä-Häme suhtautuu alueelliseen elinvoimaan ja alueen nuorten tukemiseen esimerkiksi tarjoamalla kesätyöseteleitä ja tekemällä yhteistyötä oppilaitosten kanssa. OP on tärkeä yhteistyökumppani Nuori Yrittäjyys ry:lle kansallisesti ja on hienoa, että myös paikallinen tekeminen saadaan nyt vahvasti käyntiin. OP Etelä-Hämeen kanssa on tulossa lähitulevaisuudessa muun muassa oppimistapahtumia, yritysvierailuja sekä nuorille suunnattua mentorointia, Iida Selonen sanoo.