9.00 Tapaamme Riihimäellä OP Kodin tiloissa.

Paikalla on Päivin lisäksi Harri Virkki, joka kohta jo lähteekin esittelemään päivän ensimmäistä asuntoa.

-Nykyisin suurin osa meidän asuntoesittelyistä on yksityisnäyttöjä. Asiakkaat tutustuvat kohteeseen etukäteen verkossa ja haluavat tulla paikanpäälle vasta, jos kohde todella kiinnostaa. Yleisiä näyttöjä on sen vuoksi aiempaa vähemmän, Harri kertoo.

Päivi on edellisenä iltana käynyt Hausjärvellä tutustumassa myyntiin tulevaan kohteeseen. Piirustukset näyttävät siltä, että yhden oven paikkaa on joskus muutettu ja siksi kohteen esitteeseen tulevaan pohjakuvaan on tehtävä muutos. Paperit skannaukseen ja piirrettäväksi.

-Hei Sofia, ehtisitkö lukaista tämän esitteen ennen julkaisua? Päivi huikkaa OP Kodissa työharjoittelussa olevalle Sofia Näräselle.

–Tietysti! Ja muuten toissa päivänä tilattu isännöitsijäntodistus siihen kaksioon tulikin juuri.

Paperipino Päivin pöydällä kasvaa. Siinä on myös valmiina iltapäivän kiinteistökaupan asiapaperit (noin 5 cm paksu kansio).

-Asunto-osakekaupan paperit yleensä ovat yksinkertaisemmat koota, koska isännöitsijätodistuksesta selviää paljon tietoa ostajalle asunnosta ja asunto-osakeyhtiöstä. Kiinteistökaupassa tavallaan vastaavat tiedot pitää löytyä muista asiakirjoista. Vähintään taloa tai tonttia myytäessä tulee olla kauppakirja, kiinteistörekisteriote, rasitus- ja lainhuutotodistukset kauppapäivältä ja lisäksi mm mahdollinen kuntokartoitusraportti, karttatulosteita ja piirustuksia. Jos myyjänä on kuolinpesä, niin taas tarvitaan lisää papereita, Päivi naurahtaa.

Jo ensimmäinen tunti välittäjän selän takana on osoittanut siihen kuuluvan monta työvaihetta, josta minulla on ollut vain harmaa aavistus.

10.30 OP Kodin välittäjistä on nyt paikalla Päivin lisäksi Kari Salmenoja ja Joni Sikiö. Joni haluaa keskustella kollegoiden kanssa hinta-arviota kohteesta, jota hän edellisenä iltana on käynyt katsomassa. Kuvien ja hänen keräämiensä tietojen perusteella kolmikko yhdessä päätyy arvioon toteutuvasta kauppahinnasta.

-Koen työkavereiden avun todella tärkeäksi, Päivi korostaa. Olen tehnyt tätä työtä jo monta vuotta, mutta Riihimäen alueella vasta jonkin aikaa. Alueen erityispiirteiden tuntemuksessa apu toisilta on tarpeen.

11.00 Päivystysvuorossa oleva Kari vastaa soittopyyntöön. Asiakasta kiinnostaa päästä katsomaan asuntoa, jossa on vuokralainen. Kuulen Karin selittävän myös, miksi kohteesta on niin vähän valokuvia?

-Koska kyseessä on vuokralaisen koti, halutaan häntä kohtaan olla korrekteja. Ei siis ole kyse siitä, että kohteessa olisi jotain vikaa, jota ei haluta kuvissa esitellä, Kari Salmenoja täsmentää puhelimeen.

11.30 Päivi valmistautuu iltapäivän arviokäyntiin. Pankin lakipalveluissa tarvitaan perukirjan laadintaa varten arvio kiinteistöstä, johon on sovittu käynti. Ruudulle ilmestyy kohteen kartta ja välillä vilahtaa kauppahintatilasto.

-Nämä tiedot eivät suinkaan riitä arvioon, joka on kuolinpesän kannalta tärkeä, sillä se osaltaan määrittää perintöveron määrää. Siksi käynti paikan päällä on tarpeellinen, Päivi selventää.

Ennen lounasta Päivi ehtii vielä antaa pankin rahoitusneuvottelijalle varovaisen arvion vakuudeksi tarjottavan asunto-osakkeen arvosta, joka perustuu alueella tehtyihin kauppoihin ja välittäjän ammattitaitoon.

12.00 Lounaalla utelen Päiviltä, mikä hänen työssään on parasta.

-Ehkä se on työn monipuolisuus ja tietty vapaus, hän vastaa pohdinnan jälkeen. Tapaan paljon asiakkaita, mikä on todella mukavaa. Pidän siitä, että paperiasiat ovat kunnossa ja työkaverinkin on helppo esitellä minun myyntiin ottamaa kohdetta. Päivät voivat venyä, mutta on toisaalta itsestäni kiinni, miten pitkiä päiviä teen.

13.00 Olemme kohteessa, johon Päivi jo tutustui karttakuvilla. Leski esittelee meille siistin maalaistalon ja kaikki piharakennuksetkin käydään läpi.

-Arviokäynneillä on aina mietittävä, missä tilanteessa asiakas on. Omaisen kuolemasta voi olla vain hetki aikaa ja siksi kiinteistövälittäjän tulee näihin tilanteisiin mennä arvostaen ja toisten elämäntyötä kunnioittaen.

Hyvästelemme myös ihastuttavan kissan ja kaarramme seuraavaan kohteeseen.

14.00 Pysäköimme siistin rivitalon pihaan. Hyvin hoidetun asunnon omistaja esittelee Päiville tehtyjä remontteja ja pian he päätyvät pohtimaan asunnon myyntihintaa. Aamupäivällä tulostettu listaus postinumeroalueella viime vuosina tehdyistä kaupoista on viitteellinen, koska näiden asuntojen kunnosta ei ole tietoa. Aika pian päästään jo sopimaan välityssopimuksen allekirjoituksesta seuraavalle päivälle ja asunnon valokuvaamista. OP Koti käyttää ammattivalokuvaajaa ja kuvausjärjestelijää kaikissa kohdekuvauksissa.

Paluumatkalla toimistolle keskustellaan siitä, millainen tilanne on välittäjälle pahin painajainen.

-Minulle pahinta olisi, jos en pystyisi asiakkaalle kertomaan jotain asiaa, mikä minun pitää tietää. Esimerkiksi sähkönkulutusta sähkölämmitteisessä asunnossa tai kiinteistöveron määrää kiinteistössä, Päivi tarkentaa. Mutta huolta en kanna siitä, että en tiedä mitään naapureista, koska he voivat vaihtua koska vaan.

15.30 Harri Virkki lähtee Päivin mukaan kiinteistökaupoille kaupanvahvistajaksi. Vaikka Päivillä itselläänkin on kaupanvahvistajan oikeudet, ei hän toimi tässä roolissa ollessaan kohteen välittäjä. Siksi kollega lähtee mukaan.

Kaupanvahvistajan on oltava läsnä kiinteistönluovutuksessa luovutuskirjaa allekirjoitettaessa. Luovutus voi olla esimerkiksi kauppa, vaihto tai lahja. Myös kiinteistökauppaa koskeva esisopimus vaatii kaupanvahvistajan todistuksen. Kaupanvahvistajan tehtävänä on vahvistaa kiinteistön kauppakirjat ja muut luovutuskirjat.

Ennen kuin kaupanvahvistaja todistaa luovutuksen, hänen on tarkastettava osapuolten henkilöllisyys ja se, että luovutuskirja täyttää lakisääteiset muotovaatimukset. Allekirjoitushetkellä osapuolten on voitava todistaa henkilöllisyytensä.

17.00 Kauppa hoitui sovitusti ja Päivin viimeinen asiakastapaaminen liittyy uuden toimeksiantosopimuksen allekirjoitukseen toimistolla.

Iltatöiksi jäävät vielä seuraavaksi päiväksi sovitun toimeksiantosopimuksen koostaminen. Ja aikaisin seuraavana aamuna on kiinteistökaupat Helsingissä.

Rakas puutarhapalsta saa tänä iltana jäädä kastelematta.

Päivi Kuhanen

OP Koti Riihimäki

Mistä olet kotoisin?

Olen lähtöisin Hämeenlinnasta ja pitkän kierroksen jälkeen eri puolilla Suomea (ja vähän ulkomaillakin), olen nyt palannut takaisin kotimaakuntaan.

Mikä olet koulutukseltasi?

Olen kauppatieteiden maisteri ja minulla on myös pedagoginen opettajakoulutus ammatillisesta opettajakorkeakoulusta. Kiinteistönvälitysalalle tultuani olen suorittanut laillistetun kiinteistönvälittäjän (LKV) ja vuokravälittäjän (LVV) tutkinnot.

Miten saat vapaa-aikasi kulumaan?

Vapaa-aika kuluu pääasiassa vesijuosten, puutarhanhoidossa ja elokuvia katsellen.

Mielilauseesi?

Niin tehdään, kuin sovitaan.

teksti ja kuvat Riitta Toivonen