Kuunnellaanpa hetki mitä hän periaatteillaan tarkoittaa. Poimikoon siitä sitten meistä itse kukin omaan elämäänsä eväitä, sillä kun ajattelee Riston uraa ja tekemisiä, periaatteet tuntuvat toimivan.

Kylmä pää on tarkoittanut rautaista ammattitaitoa yrityksen talouden lukujen murskaamisessa. Lisäksi saadut luvut on osattava analysoida oikein, jotta niiden pohjalta on mahdollista vetää tarvittavat johtopäätökset.

Kuuma sydän viittaa puolestaan kohtaamiseen yrityksen edustajien kanssa. Yrityksessä mikään ei tapahdu itsestään vaan yrityksessä pitää olla kyvykkyyttä ja valmius sitoutua aidosti tavoitteisiin. Vaikka yrityksen liiketoiminnan luvut näyttäisivät kuinka hyviltä, ei se automaattisesti johda menestykseen jatkossa. Sama pätee myös toisinpäin eli vaikka luvut näyttäisivätkin huonoilta, voi yritys kääntää kurssin jos sillä on osaavat ja taitavat tekijät. Siksi kuuma sydän katsoo ihmisiä numeroiden takana ja hakee hyvää tunnetta ihmisistä numeroiden takana. Yrityksen toiminta perustuu luottamukseen myös rahoittajan näkökulmasta ja luottamus puolestaan on ihmisten välistä toimintaa. Siksi tämä inhimillinen ote on yhtä tärkeä kuin kovat luvutkin.

Kolmas peruselementti Riston arvoissa on voimakas vietti. Jos ei ole innostusta, ei ole motivaatiotakaan ja sitä myötä myös tulokset jäävät saavuttamatta. Innostus näkyy ja kuuluu ja tarttuu ympäristöönkin. Pohjalla on tietysti oltava aito kiinnostus asiaan, halu auttaa ja viedä asioita eteenpäin. Menestys on yhteispeliä, jossa kaikki osalliset ovat valmiita puhaltamaan täysillä samaan suuntaan.

Omassa työssään Risto on kokenut, että hän on saavuttanut jonkinlaisen tasapainon näiden elementtien välillä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että aina kaikki menisi helposti ja työ tai elämä olisi pelkkää nautintoa. Päinvastoin, eteneminen on kuin surfaamista, jossa mikään ympäristössä ei pysy paikallaan vaan on koko ajan otettava huomioon mitä tapahtuu ja reagoitava siihen. Maapallo pyörii hurjaa vauhtia. Emme voi pysäyttää sitä, mutta voimme vaikuttaa kehityksen suuntaan. Epäonnistumisiakin tulee, mutta pysähtyminen niiden vuoksi merkitsee antautumista. Tätä eivät kaikki Hämeenlinnan päättäjätkään tunnu ymmärtävän, hän heittää piikkinä kaupungin suuntaan.

Liike jatkuu

Risto Salminen on urheilumies. Liikunta on kulkenut tärkeänä osana läpi elämän ja niin se tekee edelleen. Innostus näkyy ja kuuluu normaalisti runsaana puhevirtana ja reippaina kantoina, mutta luonnossa kuntoillessaan Risto viihtyy yksin. Liike aktivoi myös ajatukset ja metsäpoluilla on syntynyt monta oivallusta ja ratkaisua ongelmiin. Tänä syksynä Ristolla on yksi uusi haave: luistelu Hattelmalan järven peilijäällä. Sinne en ole tähän mennessä ehtinyt, kun on pitänyt lähteä töihin, mutta nyt tilanne muuttuu.

Paikoilleen Risto Salminen ei aio jäädä. Hän kokee eläköitymisen vain ovena uusiin mahdollisuuksiin. Hän on valmis hyödyntämään omaa osaamistaan ja kokemustaan yritysten hyväksi, jos sellaista tarvetta tuntuu olevan. Jos ei, niin sitten hän luultavasti keskittyy johonkin vapaaehtoistyöhön. Esimerkiksi viime keväänä Salmiset kävivät muutamien tuttavien kanssa siivoamassa yhdeksän jätesäkillistä roskia pois Hattelmalan harjun rinteiltä. Se tuntui hyvältä, hän nauraa. Kylmä pää, kuuma sydän ja voimakas vietti ovat tallella.

teksti Timo Pietilä

kuva Vilja Tamminen

Artikkeli on julkaistu aiemmin OP Etelä-Hämeen Opus-julkaisussa, joka ilmestyi lokakuussa 2020.