Se miten markkinatunnelmiin kannattaa reagoida riippuu pitkälti sijoitusajasta ja -suunnitelmasta. Jos säästät ja sijoitat pitkällä tähtäimellä tulevaisuuteen, eikä sinulla ole tällä hetkellä ajatustakaan käyttää varoja niin älä suotta tee mitään. Tietysti jos yöunet menevät ja ajatukset täyttää vain sijoitussalkkusi arvon heilahtelu, niin ota yhteys omaan sijoitusneuvojaasi ja käy hänen kanssaan keskustelu eri vaihtoehdoista.

Jos kuitenkin vatsahapposi kestävät, niin anna sijoitustesi olla ennallaan ja ennen kaikkea jatka säännöllistä säästämistä valitsemiisi kohteisiin. Kurssien laskiessa saat samalla rahalla enemmän osakkeita ja rahasto-osuuksia. En edes muista milloin sijoitusmarkkinoilla olisi ollut rauhallista ja seesteistä, eikä yhtään pilveä näkyvissä. Onkohan sellaista aikaa ikinä ollutkaan? Moni on jäänyt odottamaan parempia aikoja, mutta se on varmin keino menettää. Raha ei saa tuottoa, mutta inflaatio nakertaa hiljalleen ostovoimaa.

Sijoituspäätöksiä tehdessä kannattaa miettiä miksi haluaa säästää ja sijoittaa, milloin ajattelee tarvitsevansa varoja käyttöön ja millaista arvonheilahtelua sietää. Varojahan voi kuitenkin tarvittaessa nostaa milloin vain, jos yllättäviä menoja tulee. Jos haluaa tuottoa, niin sieltä arvonheilahtelustahan se tulee. Maltti on valttia tässäkin asiassa, pitkä sijoitusaika tuo turvaa ja monesti hötkyilemättä pääsee parhaimpaan lopputulokseen. Varmin keino vaurastua on säännöllinen säästäminen ja sijoitussuunnitelmassa pysyminen.