Yleisesti isommissa peruskorjauksissa taloyhtiö ottaa remonttiin lainaa ja sen päätyttyä osakkailla on mahdollisuus joko maksaa jyvitettyä yhtiölainaa rahoitusvastikkeessa tai maksaa koko laina kerralla pois.

RAHOITUSVASTIKE VAI OMA LAINA PANKISTA?

Kumpikin tapa hoitaa yhtiölainaa on perusteltu, toteaa asiakkuusasiantuntija Minna Leino OP Etelä-Hämeestä.

Pankkilainaa puolustaa se, että lainan maksaminen voidaan mitoittaa asiakkaan maksukykyyn paremmin. Taloyhtiön rahoitusvastike jaetaan yleensä omistettujen neliöiden perusteella ja jos isohkossa asunnossa asuu pienellä eläkkeellä elävä, voivat rahoitusvastikkeet tehdä asumiskuluista kohtuuttomat.

Toisaalta joissakin tapauksissa sijoituskäytössä olevan asunnon rahoitusvastikkeet voi vähentää vuokratuotosta, jolloin tilanne voi olla päinvastainen, Minna täsmentää.

ONKO YHTIÖLAINASSA EDULLISEMPI KORKO?

Yhtiölainan korko voi olla pankkilainaa edullisempi ja nämä tiedot kyllä selviävät taloyhtiön vuosittain antamista tilinpäätöstiedoista. Toisaalta taloyhtiölainan korko-osuutta ei voi vähentää verotuksessa. Omissa nimissä olevan lainan korko on osittain vähennyskelpoinen.

Lisäksi pankista otettavaan peruskorjauslainaan voi ottaa mm. lainan korolle katon. Vaikka korot ovat matalla tasolla, nyt juuri on oikea aika suojata laina korkojen nousulta. Korkosuojausten (5-14 v) hinnat ovat vielä edullisia.

Jos asia mietityttää, niin ilman muuta kannattaa varata aika lainaneuvotteluun, Minna kehottaa. Ennen neuvottelua kannattaa tehdä op.fi:ssä luottohakemus, niin päästään helposti viemään asiaa eteenpäin.

teksti: Riitta Toivonen

Minna Leinon kuva: Vilja Tamminen