Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö syntyi elinkeinoelämän, median, kuntien ja tutkimussektorin yhteisenä ponnistuksena turvaamaan alueen vesienhoidon jatkuvuus. Kuluneen viidentoista vuoden aikana Vesijärven suotuisa tilan kehitys on saatu vakautettua ja toimia on kohdistettu myös alueen pienemmille järville. Lisäksi Lahden seudun järvenhoidon mainetta ja tunnettuutta on saatu nostettua myös kansainvälisesti, verkostoja on kyetty laajentamaan ja vesienhoidon rahoituspohjaa on lavennettu.

Keskeisiä vesienhoidon toimenpiteitä Lahden seudun järvissä ovat edelleen hoitokalastus, petokalaistutukset, kuormituksen vähentäminen, vesikasvien niitto ja seuranta. Selvitämme Vesijärven Enonselän ja lähivesien uusia mahdollisia kunnostusmenetelmiä ja niiden toteuttamiskelpoisuutta. Toimemme tukevat alueen asukkaiden viihtyvyyttä ja alueen vetovoiman kasvua asuinpaikkana ja matkailukohteena. Pyrimme myös lisäämään paikallisten ihmisten tietoisuutta vesistöistä ja osallistamme heitä järvien hoitoon sekä esimerkiksi vieraslajien seurantaan ja torjuntaan.

opmedia_kuvituskuva.jpg

Vesijärvisäätiöllä oli kunnia olla mukana OP Etelä-Hämeen ja OP Päijät-Hämeen yhteisessä äänestyksessä, jossa päätettiin 30 000 euron lahjoituksesta omistaja-asiakkaiden valitsemaan ympäristökohteeseen Hämeen alueelle loppuvuoden aikana. Osuuspankin omistaja-asiakkaat valitsivat voittopotin kohteeksi Vesijärvisäätiön ja Vanajavesikeskuksen tekemän työn Hämeen alueen vesien hyväksi. Lahjoitus jaetaan puoliksi toimijoiden kesken.

Vesijärvisäätiön toimitusjohtaja Heikki Mäkinen ilahtui saatuaan tiedon äänestystuloksesta:
”Vesijärvisäätiön puolesta haluan kiittää kaikkia äänestykseen osallistuneita. Olemme tehneet yhteistyötä Osuuspankin kanssa jo pitkään, ja on hienoa nähdä myös pankin asiakkaiden arvostavan lähivesien hyväksi tehtäviä toimia. Yritämme jatkossakin olla luottamuksen arvoisia meidän kaikkien yhteisen ympäristön hoitamisessa.”

OP:n vastuullisuusohjelmassa esiin nousevat kestävä kehitys, ilmastonmuutoksen hillintä ja siihen sopeutumisessa auttaminen. OP on myös mukana taistelussa ihmistoiminnan aiheuttamaa luontokatoa vastaan. Vesijärvisäätiössä työskentelemme näiden teemojen parissa päivittäin ja haemme mm. ratkaisuja ilmastonmuutoksen seurauksena kasvavan vesistökuormituksen hallintaan.

Lue lisää Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiön toiminnasta.

Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiön yhteystiedot löydät täältä.

Etelä-Hämeen ja Päijät-Hämeen osuuspankit käynnistivät syyskuussa luontolahjoituskampanjan Hämeen luonnon hyväksi. Pankkien omistaja-asiakkaat pääsivät vaikuttamaan, mikä ympäristökohde saa 30 000 euron lahjoituksen loppuvuoden aikana. Kohteita oli valittavana luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen, vesistöjen suojelun sekä metsittämisen ja ympäristökasvatuksen saralta. Äänestyksessä voiton vei Vanajavesikeskus sekä Vesijärvisäätiö.