Yritysideasi kiteyttää tarkoituksen, mitä varten haluat perustaa yrityksesi. Ideaa pohtiessasi ja kehittäessäsi sinun on tärkeää huomioida, että sillä on kysyntää markkinoilla. Sinun kannattaa jo alusta lähtien asettua mahdollisen asiakkaasi asemaan ja miettiä miten voit omalla osaamisellasi/tuotteellasi tuottaa ostajalle lisäarvoa.

Mistä keksin yritysidean?

Idean yrityksesi toimintaan voit keksiä itse. Se voi perustua omaan osaamiseesi tai ammattitaitoon. Idea voi syntyä myös esim. havaitsemastasi ongelmasta. Pystytkö kehittämään jotakin, jolla ratkaiset ongelman, joka sinua itseäsi harmittaa arjessa? Huomioitavaa on myös, ettei idean tarvitse aina olla uusi ja ennennäkemätön. Esimerkiksi moni kosmetologiksi opiskellut perustaa oman yrityksen.

Voit miettiä myös valmiin yrityksen ostamista, jolloin idea on jo keksitty. Näin saat käynnistettyä liiketoiminnan välittömästi. Yhtenä vaihtoehtona oman idean keksimiselle on myös franchising. Solmimalla sopimuksen, saat käyttöösi valmiin liikeidean sekä toimintamallin.

Voit testata ideaasi Yritysvoimalan nettisivuilta löytyvän Ideanapin avulla.

Jalosta yritysideastasi liikeidea

Jotta yritysidea ei jää pelkäksi ideaksi, sitä tulee kehittää ja muodostaa konkreettinen liikeidea. Uusyrityskeskuksen perustamisoppaan mukaan liikeidea vastaa seuraaviin kysymyksiin:

  1. Mitä yrityksesi tekee?
  2. Mitä myyt?
  3. Kuka on asiakkaasi?
  4. Miten myynti tapahtuu?

Muista olla alusta asti rehellinen itsellesi idean suhteen, kuuntele asiakaskuntaasi ja ole valmis muokkaamaan ideaasi kysynnän mukaan.

Ideasta suunnitelmiin

Kun olet saanut kiteytettyä yritysideasi liikeideaksi, on aika luoda liiketoimintasuunnitelma eli LTS. Se on sinun työkalusi, joka kiteyttää suunnitelmasi siitä, kuinka alat toteuttamaan liikeideaasi. Suunnitelman avulla pystyt kehittämään yrityksesi toimintaa alussa sekä myös jatkossa. Tarvitset sitä moniin eri asioihin, kuten pankkiasioiden hoitoon, yrityksen alkutaipaleella.

”Liiketoimintasuunnitelman avuksi on monenlaisia pohjia. TE-toimistoilta löytyy esimerkiksi oma yrittäjäpeli -tyyppinen käyttöliittymä, jonka kautta tulee luotua oma liiketoimintasuunnitelma pelillisesti. Myös Uusyrityskeskukselta löytyy valmiita pohjia. Sillä kuinka luot suunnitelman, ei ole juurikaan merkitystä. Suunnitelman sisältö on se kullanarvoinen asia, joka kertoo mitä just sä olet ryhtymässä tekemään.” kiteyttää Yritysvoimala Oy:n yritysneuvoja Laura Manner-Raappana.

Alkuun yrittäjyyden polulla

Uusyrityskeskukset ympäri Suomen auttavat sinua alkuun yrittäjän polulla. Riihimäen alueella saat apua Yritysvoimalasta, Hämeenlinnan alueella sinua palvelevat Hämeen Uusyrityskeskuksen asiantuntijat ja Lahden Seudulla Ladec:in yritysneuvojat. Voit pyytää asiantuntijoilta apua heti alkumetreillä. Näin pääset sujuvasti eteenpäin ideasi jalostamisessa.

Tutustu OP:n tietopakettiin ja lue lisää yrityksen perustamisen eri vaiheista. Vinkkien avulla saat uuden yrityksesi liiketoiminnan helposti ja vaivattomasti käyntiin.

Yrittäjän talousvalmennus

Yrittäjän talousvalmennus ohjaa sinua ja yritystäsi kohti parempia taloudellisia valintoja. Saat apua yrityksesi arjen taloudenhallintaan, vaikka jo ennen yrityksen perustamista. OP:n asiantuntijat kertovat taloudenhallinnan kiemuroista ymmärrettävästi ja antavat helposti hyödynnettäviä vinkkejä. Valitse itseäsi kiinnostava teema ja vie oivallukset arkeesi. Pääset tutustumaan Optimistit-yrityspodcastiin, artikkeleihin, yrittäjätarinoihin, videoihin sekä valmiisiin asiakirjapohjiimme. Lue lisää yrittäjän talousvalmennuksesta >

OP Häme ja Yritysvoimala Oy järjestävät syksyllä 2024 kolmen seminaarin sarjan ”Askelmerkit yrittäjyyteen”, jolla autetaan yrittäjiä polun alussa. Ilmoittaudu tuleviin Askelmerkit yrittäjyyteen -seminaareihin:

15.10.2024 Kaikki alkaa ideasta

31.10.2024 Aloittavan yrittäjän rahoitusvaihtoehdot

26.11.2024 Talouden näkymät