OP Häme tukemassa kestävän kehityksen edistämistä Vuolteenkosken kalatiellä
Lisää aiheesta
OP Häme on mukana tukemassa Hausjärven Vuolteenkosken Kalatie-hanketta, joka edistää alueen matkailua sekä vesiekologian parantumista. Kalatien avulla pyritään helpottamaan kalojen nousua Vuolteenkoskessa ja mahdollistamaan kalojen pääsy kutupaikoille yläjuoksulla, mikä tarkoittaa parempaa kalakantaa alueella.
Kalatien rakentamisella kohti kestävää kehitystä
Hankkeen alkujuuret juontavat juurensa Oitin kylän osuuskunnan ja yläjuoksulla olevan Torholan osuuskunnan kalastusasioissa tapahtuneeseen kehitysketjuun, joka huolestuneisuudesta ympäristöä kohtaan eteni ajatukseen kalatien rakentamisesta Vuolteenkoskelle. Vuosien varrella hankkeelle saatiin laajempaa tukijoukkoa, joka koostui niin vapaa-ajankalastajista, kalastusalan yrityksistä, kunnista kuin myös viranomaisista. Lopulta kehitysketju kulminoitui yhteistyössä alueellisten toimijoiden kanssa tehtyyn hankesuunnitelmaan, jonka tavoitteena on kalatien rakentaminen, Vuolteenkosken alajuoksulle.
"Joet on aikoinaan sotien jälkeisten suunnitelmien mukaisesti padottu ja jokiuomat perattu sen aikaisten tarpeiden mukaan; tulvasuojelua ja uittoa ajatellen. Samalla kuitenkin menetettiin kalojen ja muiden vesieliöiden mahdollisuus liikkua vesistön eri osien välillä. Jokien perkaus hävitti myöskin niiden elinympäristöjä, erityisesti koskimaiset kohdat vähenivät", Vanajavesikeskuksen Vesistöasiantuntija Suvi Mäkelä kertoo.
Ajatus jokien avaamisesta ei ole uusi. Jo vuonna 2006 näitä suunnitelmia on ollut ilmoilla. Vuolteenkosken padolle oli suunniteltu ja haettu lupa kalatielle vuonna 2010, mutta se osoittautui liian kalliiksi toteuttaa. Vanajavesikeskus on aloittanut toimintansa vuonna 2011 ja toimii Hausjärven kunnan apuna hankkeessa. Hausjärven kunta on vahvasti edistänyt hanketta ja toimii rakennuttamisvaiheessa päätekijänä. Teuronjoen ja Puujoen yläosan järjestely-yhtiö ovat nykyisten pato- ja säännöstelylupien haltijoita ja säännöstelyn toteuttajia. Yhtiö edustaa yli 900 jokivarren kiinteistöä Lammilta ja Hämeenkoskelta Kärkölään ja Hausjärvelle.
Seuraavaksi alkaa vesilain mukaisen luvan hakuvaihe. Vesilupa täytyy hakea kaikkiin patojen muutostöihin aluehallintovirastosta. Lupaprosessi kestänee suunnilleen vuoden verran. Hankkeen avulla pyritään helpottamaan kalojen nousua Vuolteenkoskessa ja mahdollistamaan kalojen pääsy kutupaikoille yläjuoksulla. Hankkeen toteutus myös edistää vesiekologian parantumista koko Koskenjärven vesistöalueella sekä alueen matkailuelinkeinoa.
"Vuolteenkosken kalatien valmistuminen tarkoittaa Puujoen ainoan täydellisesti kalan kulun estävän rakenteen ohittamista. Tämän jälkeen kalat ja muut otukset pääsevät kulkemaan esteettä Vanajavedeltä Mommilanjärveen ja siitä ylöspäin aina Kärkölän Myllykylään saakka. Puujoella on mahdollisuus kehittyä paremmaksi kalastollisesti ja siksi myös kalastuksen näkökulmasta. Hyötyjiä ovat sekä luonnon monimuotoisuus että vesien virkistyskäyttö", lisää Suvi Mäkelä.
Mikäli hankkeen rahoitusprojekti etenee suotuisasti, niin tulevaisuudessa kalatiet mahdollistavat kalojen nousun Vuolteenkoskessa, mikä tarkoittaa parempaa kalakantaa alueella ja parantaa näin mahdollisuutta ympärivuotiseen kalastukseen. Kalatiet vetoavat myös alueen matkailijoihin, jotka voivat nauttia kalastuksesta ja kosken kauneudesta. Samalla hanke edistää kestävää kehitystä ja osaltaan vaikuttaa myönteisesti ympäröivään ekosysteemiin.
"Tiedostan toisaalta myös, että molempien jokiosuuksien kalateiden valmiiksi saaminen on hidas, todennäköisesti vuosikymmenten mittainen prosessi. Ehkäpä voisin ottaa siitä henkilökohtaisen tavoitteen, että ennen eläkkeelle jäämistä ehdittäisiin juhlia avoimia ovia viimeisen patokohteen uuden kalatien rannalla. Tapahtuuko näin, se riippuu monista suosiollisista ihmisistä, tilanteista ja rahoituskuvioista. Vesienhoitoa ei tehdä koskaan yksin", toteaa Mäkelä.
OP Hämeen vastuullisuusajattelussa luonnon merkitys korostuu
OP Häme haluaa olla osaltaan tukemassa kestävää kehitystä ja ympäristövastuun kantamista. Hausjärven Vuolteenkosken Kalatie on esimerkki siitä, miten ympäristönsuojelun edistämisen ja matkailun kehittämisen voi yhdistää samassa hankkeessa.
”OP Hämeelle alueemme puhdas ja monimuotoinen luonto on tärkeää. Vuolteenkosken kalatie toteuttaa erinomaisella tavalla luonnon ennallistamista. Asia on tärkeä myös siksi, että hyvinvoiva luonto tukee ihmisten hyvinvointia”, OP Hämeen toimitusjohtaja Mika Helin toteaa.
OP Hämeen vastuullisuusajattelu perustuu vahvasti ympäristön ja luonnon hyvinvoinnin edistämiseen. Luonnon monimuotoisuuden ylläpito ja ilmastotavoitteiden saavuttaminen ovat pankin keskeisiä tavoitteita. OP Häme haluaa edistää alueensa puhdasta ja monimuotoista luontoa sekä tukea paikallista elinkeinoelämää kestävällä tavalla. Tämä tarkoittaa esimerkiksi hankkeiden tukemista, kuten Vuolteenkosken Kalatietä, joka edistää sekä luonnon hyvinvointia että matkailun kehittämistä.