Iitin musiikkijuhlat tarjosivat kesäduunarille ikimuistoisia oppeja eturivin artisteilta
Lisää aiheesta
Iitin musiikkijuhlat on nelipäiväinen, etupäässä kamarimusiikkiin keskittyvä tapahtuma. Keskeisenä tapahtumapaikkana ovat idyllinen Iitin kirkonkylä ja sen Suomen arvokkaimpiin kuuluva yli 300-vuotias puinen ristikirkko. Juhlat huipentuvat pianonkantoon Hiidenvuoren muinaislinnapaikalle ja perinteiseen keskiyön konserttiin. Kesäduuni OP:n piikkiin mahdollisti vuonna 2024 musiikkijuhlille kesätyöntekijän. Hän pääsi seuraamaan aitiopaikalta kotimaisia ja kansainvälisiä musiikin ammattilaisia ja nousevia tähtiä.
Kesätyö musiikkijuhlilla täytti kaikki odotukset
Viime vuonna kesäkuun puolessa välissä päättyneille Iitin musiikkijuhlille osallistui eri konsertteihin ja tapahtumiin yhteensä lähes 3000 kävijää. Ensimmäiset musiikkijuhlat juontavat juurensa vuoteen 2003, mutta Hiidenvuorella ensimmäiset juhlat musiikkiesityksineen on pidetty jo vuonna 1914.
Iitin musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Juhana Salminen pitää Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjaa tärkeänä mahdollisuutena saada kesätyöntekijöitä mukaan toimintaan. ”Olemme kolmatta vuotta mukana Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjassa ja huomasimme, että ihmiset nykyään osaavat jo yhdistää OP:n osaksi Iitin musiikkijuhlia. Molemminpuolisen näkyvyyden ja tukemisen lisäksi useat tietävät, että sitä kautta on mahdollisuus päästä meille myös kesäksi hommiin. Useat kyselevät jopa vuosi etukäteen kesätyöpaikkoja meiltä”, Salminen kertoo.
Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjan kautta viime vuoden kesäksi palkattu kesätyöntekijä Kiia Kunnaala soittaa pianoa Pohjois-Kymen musiikkiopistossa. Rakkaus klassiseen musiikkiin johti myös Kunnaalan kesän pestiinsä Iitin musiikkijuhlille. ”Musiikkiopistossa sana Iitin musiikkijuhlista ja niiden kesätyömahdollisuuksista on alkuvuodesta ajankohtainen. Sain vinkkiä ystävältäni, joka oli vuoden 2023 kesänä työskennellyt Iitin musiikkijuhlilla, että paikka on jälleen auki. Hain paikkaa ja ilokseni sain tietää tulleeni valituksi”, Kunnaala kertoo.
Kunnaalan työ musiikkijuhlilla täytti kaikki nuoren odotukset. ”Pääsin näkemään mitä työ musiikkijuhlien takana on ja millaisista asioista se koostuu. Myös se, että pääsi tapaamaan musiikkimaailman huippuja, oli mieletöntä”, Kunnaala iloitsee. ”Yksi parhaimpia asioita oli se, kun pääsi seuraamaan harjoituksia. Siinä näki hyvin lähietäisyydeltä huippu artistien harjoittelua ja mihin asioihin he kiinnittävät soittaessaan huomiota. Siinä inspiroitui ja oppi itsekin”, Kunnaala jatkaa.
Työssä pääsi kokeilemaan siipiään myös stage managerin roolissa
Kunnaalan työ koostui konserttien valmisteluista, kuten kirkon, lavan ja paikkanumeroiden kuntoon laittamisesta. Yksi vastuullinen ja tärkeä tehtävä liittyi myös käynnissä olevan esityksen pianistin avustamiseen. ”Kun pianisti soitti vaikeaa teosta, oli minun pysyttävä rytmissä kääntäen sivuja oikeaan tahtiin. Iitin musiikkijuhlat suosivatkin pianonsoiton opiskelijoita tähän pestiin juuri kyseisen tehtävän takia”, Kunnaala kertoo.
Salminen kertoi nuoren Kunnaalan toimineen musiikkijuhlien kahden päivän kirkkokonsertissa myös nimikkeellä stage manager. ”Meillä Kiia sai myös osaavana tekijänä isompaakin vastuuta. Hänen roolinsa stage managerina kahden päivän kirkkokonserttien aikana oli ottaa koppia kenraaliharjoitusten kulusta katsoen, että ne mm. alkavat ajallaan, muusikot pääsevät paikalle ja lavalta löytyvät kaikki tarvittava. Kiia oikeastaan vastasi koko kirkkokonserttien toiminnasta kenraalipäivinä”, Salminen kiteyttää. Myös lipunmyynti ja asiakaspalvelu kuuluivat oleellisena osana nuoren työnkuvaan.
Musiikkijuhlien yhteisö vertaansa vailla
Iitin musiikkijuhlilla viihtyvien vieraiden lisäksi myös työntekijät ja vapaaehtoiset nauttivat tärkeistä päivistä aina vuodesta toiseen. Musiikkijuhlien henkilöstö rakentuu paljon vapaaehtoistyöntekijöiden ja talkootoiminnan pohjalle, ja mukana onkin vuosittain kaikenikäisiä. Ensikertalaiselle kokemus musiikkijuhlista oli ollut ikimuistoinen. ”Työ oli kaikin puolin mahtavaa. Työporukkamme otti minut todella hyvin vastaan ja pääsin kokemaan uusia asioita ja sain vastuuta”, Kunnaala kertoo.
Salmisen mukaan yhteisö Iitin musiikkijuhlilla on vertaansa vailla. ”Vaikka toimintamme onkin eläkeläispainotteinen ja suuri osa talkoolaisista koostuu heistä, haluamme Iitin musiikkijuhlien soveltuvan kaikille. Taidekasvatus huomioiden esimerkiksi Perheniemen opistolla järjestetään musiikkijuhlien aikaan nuorille suunnattu musiikkikurssi, mistä leiriläiset pääsevät ilmaiseksi mukaan musiikkijuhlille”, Salminen kuvailee.
Palkkarahat menivät säästöön ja musiikkileirille
Kunnaala kertoi Kesäduuni OP:n piikkiin myöntämän palkkatuen menneen osaltaan säästöön, mutta osaltaan myös kesällä järjestettävään viikon kestävään Nurmeksen musiikkileiriin. ”Musiikkileirit ovat usein aika hinnakkaita, varsinkin jos vetäjinä on arvostettuja ja taitavia musiikinalan ammattilaisia. On mahtavaa, että kesätyöni mahdollisti pääsyni leirille, koska pääsin kehittämään itseäni muusikkona”, Kunnaala iloitsee. Iitin musiikkijuhlien lisäksi nuorella oli loppukesästä muitakin hommia, joten tärkeää työelämän kokemusta karttui pitkälti koko kesän ajan.
Lue lisää Iitin musiikkijuhlista täältä!
Unelmoitko kesäduunista?
Hei sinä 15–17-vuotias nuori! Etsitkö kesätöitä tulevaksi kesäksi? Alueemme yhdistykset työllistävät 15–17-vuotiaita nuoria tänäkin kesänä OP Hämeen tuella. Kesätöiden hakuaika on 3.–30.3.2025 ja työtä haetaan suoraan yhdistykseltä.
Kesätyötä voi hakea kuka tahansa 15–17-vuotias nuori. Kesätyöt sijoittuvat koulun kesälomakauteen ja kesätyön pituus on kaksi viikkoa. Kahden viikon työstä maksettava palkka on 500 euroa. Huomioithan, että voit hakea kampanjan kautta työtä useammasta mukana olevasta yhdistyksestä, mutta vastaanottaa vain yhden tuetun kesätyöpaikan. Hae kesätyöpaikkaa suoraan yhdistyksestä, jonka kesätyöpaikasta olet kiinnostunut.