Pienet teot – parempi fyysinen terveys arjessa

Kestävä Häme kokonaisuus tuo yhteen ihmisiä, jotka haluavat panostaa jaksamiseen, suorituskykyyn ja merkitykselliseen tekemiseen nyt ja pitkällä aikavälillä. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä siitä, miten fyysinen terveys, psyykkinen jaksaminen, lepo, ravinto, liikunta ja yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen muodostavat parempaan hyvinvointiin tähtäävän kokonaisuuden. Inspiroivia näkökulmia liikunnasta, ravinnosta, levosta, sosiaalisesta hyvinvoinnista ja merkityksellisestä työstä kertoo blogisarjassa valmentaja ja yrittäjä Kalle Kotiranta.

Fyysinen terveys ei tarkoita huippu-urheilijan kuntoa tai tiukkaa treeniohjelmaa. Se tarkoittaa sitä, että kehosi toimii niin kuin sen kuuluu, jaksat tehdä arjen askareet, tunnet olosi virkeäksi ja pysyt mahdollisimman hyvin terveenä.
Monet ajattelevat, että terveyden parantaminen vaatii isoja muutoksia – ruokavalioremontteja, kuntosalikortteja tai täydellistä elämänmuutosta. Todellisuudessa pysyvät muutokset syntyvät usein pienistä, helpoista teoista, jotka sopivat omaan arkeen.
Pienet muutokset tulevat nopeammin rutiineiksi, eikä jatkuvalle tahdonvoiman käytölle ole tarvetta. Tahdonvoima on vain starttimoottori, joka käynnistää muutoksen, rutiinit ylläpitävät tarvittavan muutoksen yllä.
Tärkeintä on riittävä suorituskyky ja hyvinvoiva keho, joka tukee hyvää elämänlaatua sekä terveyttä.
Mitä fyysinen terveys on?
Fyysinen terveys tarkoittaa kehon perustoimintojen hyvää tilaa: esimerkiksi että sydän, keuhkot, lihakset ja nivelet toimivat normaalisti, vastustuskyky on kunnossa ja olo on virkeä sekä toimintakykyinen. Fyysinen terveys näkyy myös siinä, miten palaudut kuormituksesta, kuinka nukut ja jaksat päivän aikana.
Hyvä fyysinen terveys ei vaadi äärirajoilla menemistä. Kyse on siitä, että kohtelet kehoasi, liikut sopivasta suhteessa oman elämän rooleihin, syöt tasapainoisesti, nukut tarpeeksi ja annat itsellesi aikaa palautua.
Pienillä teoilla on iso merkitys
Suurin este terveyden parantamiselle on usein ajatus siitä, että pitäisi tehdä paljon ja nopeasti. Totuus on kuitenkin päinvastainen: pienet, toistuvat muutokset vievät usein pidemmälle kuin yksittäiset isot muutokset. Pienet hyvät muutokset oman terveyden parantamiseen pitää miettiä loppuelämän mittaisina, ei hetkittäisinä projekteina.
Käytännön keinoja fyysisen terveyden tukemiseen
1. Lisää kevyttä liikettä osaksi arkea
Liike pitää kehon toimivana, pienetkin muutokset auttavat. Kevytkin liike parantaa verenkiertoa, aineenvaihduntaa ja mielen vireyttä.
- Tee pieniä kävelylenkkejä – vaikka vain 10 minuuttia, määrää voit kasvattaa sen jälkeen, kun liike on muuttunut rutiiniksi
- Luo itsellesi sääntöjä liikkumiseen ”kävelen aina rappuset ylös, kun kerroksia on maksimissaan viisi”
2. Nuku riittävästi
Uni on terveyden perusta. Huonosti nukutun yön jälkeen olo on helposti väsynyt, ärtynyt ja keho käy yli- tai alikierroksilla.
- Pyri nukkumaan 7–9 tuntia yössä
- Herää joka aamu samaan aikaan, se auttaa ylläpitämään unipainetta
- Mene nukkumaan, kun olet väsynyt, älä sen mukaan, mitä kello on
3. Syö säännöllisesti ja monipuolisesti
Terveellinen ruokavalio ei tarkoita täydellisyyttä. Jo pienet muutokset voivat vaikuttaa suuresti hyvinvointiin.
- Lisää kasviksia ja kuitua, vaikka yksi ylimääräinen porkkana päivässä
- Syö selkeät päivän pääateriat, eli aamupala, lounas ja päivällinen
- Juo vettä päivän mittaan – jano voi näyttäytyä myös väsymyksenä tai päänsärkynä
4. Pidä huolta kehon palautumisesta
Fyysinen terveys ei synny pelkästä tekemisestä – myös lepo ja palautuminen ovat tärkeitä.
- Rauhalliset hetket ilman ärsykkeitä auttavat hermostoa rauhoittumaan
- Luonto, kevyt liikunta ja syvähengitys tukevat kehon rentoutumista
- Vähennä puhelimella roikkumista
Aloita yhdestä asiasta – ja jatka siitä
Aloita päivä lisäämällä vesilasillinen aamurutiiniin, tee lyhyt kävely työpäivän jälkeen tai mene nukkumaan varttia aikaisemmin. Fyysisen terveyden parantaminen ei ole äkkilähtö vaan tasainen matka. Yksi pieni muutos parin kuukauden välein on jo iso askel parempaan suuntaan.
Yhteenveto:
Fyysinen terveys on paljon enemmän kuin pelkkä hyvä kunto. Se on tasapainoinen olo kehossa, joka auttaa jaksamaan, palautumaan ja voimaan paremmin. Pienet muutokset – kuten uni, ravinto, liike ja lepo – rakentavat yhdessä vahvan pohjan paremmalle terveydelle. Täydellisyyttä ei kannata tavoitella, vaan pieniä ja helposti rutiineiksi muuttuvia muutoksia, jotka ovat terveydelle hyödyksi.
Kalle Kotiranta on pitkän linjan yrittäjä, joka on toiminut laaja-alaisesti markkinoinnin, viestinnän, valmennuksen, urheilun ja tapahtumatuotannon parissa jo vuosikymmenten ajan. Hän on kirjoittanut yli kymmenen liikuntaan ja hyvinvointiin liittyvää kirjaa ja tuottanut runsaasti sisältöä eri medioihin ja kanaviin. Tänä päivänä hänen työnsä keskiössä ovat erityisesti tapahtumatuotantojen, konseptien, valmennuksen ja markkinoinnin kehittäminen ja toteutus. Kotiranta vastaa muun muassa Finntriathlonin, Downhill Swimin, The Home of Sportsin, Vuoksi Swimin sekä useiden muiden liikunta- ja tapahtumabrändien jatkuvasta ideoinnista, suunnittelusta ja käytännön toteutuksesta ympäri vuoden.
Lisää aiheesta
Aiemmat kirjoitukset
