Riihimäen robotiikkaopetus antaa valmiuksia teknologisoituvaan maailmaan
Lisää aiheesta
Leikkiä, tutkimista ja kokeilua! Ihmettelyä sekä oivaltamista. Tätä kaikkea tapahtuu Riihimäen varhaiskasvatuksessa, jossa lapset tutustuvat robotiikkaan, oppivat ohjelmoinnin alkeita ja tekevät tutkimus- ja ongelmanratkaisutehtäviä.
Oppiminen on oivaltamisen iloa. Varhaiskasvatuksen robotiikkatuokioiden aikana vahvistetaan lasten osallisuutta, rakennetaan, opitaan ohjelmointia ja mekaniikan perusteita, robotiikan opetuksen erityisasiantuntija Reetta Viitanen Riihimäen kaupungin Robotiikkakampukselta kertoo.
Riihimäki on ainoa Suomen kunta, jossa lapset ja nuoret oppivat robotiikka- ja teknologiataitoja varhaiskasvatuksesta korkea-asteelle saakka. Riihimäen robotiikkaopetuksen tavoitteet määritellään varhaiskasvatussuunnitelmassa sekä esi- ja perusopetussuunnitelmissa. Robotiikkaa sekä teknologiataitoja opetetaan kaupungin kaikissa varhaiskasvatusyksiköissä ja peruskouluissa.
Meillä lapset ja nuoret oppivat tulevaisuustaitoja, joista on hyötyä missä tahansa ammatissa teknologisoituvassa maailmassa, Viitanen sanoo.
Riihimäen peruskoulussa robotiikkaa opitaan jokaisella vuosiluokalla osana muita oppiaineita, kuten käsitöissä, matematiikassa ja ympäristöopissa. Oppiminen tapahtuu ikätasoon sopivin menetelmin. Kun ajattelu- ja työskentelytavat kehittyvät, oppilaita kannustetaan luovuuteen, kriittiseen ajatteluun, ongelman ratkaisuun ja tavoitteiden asetteluun. Opiskelu on tiimityötä, joka vahvistaa vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja. Opiskelussa pureudutaan teknologian mahdollisuuksien lisäksi sen tuomiin eettisiin, ekologisiin ja taloudellisiin haasteisiin.
On tärkeää vahvistaa lapsen tai nuoren teknologista itsetuntoa, poistaa teknologiaan liittyviä pelkoja ja lisätä lasten sekä nuorten mahdollisuuksia osallistua teknologisoituvaan yhteiskuntaan, Viitanen sanoo.
Riihimäen peruskouluissa koululaiset voivat valita robotiikan valinnaisaineeksi viidennellä, kuudennella, kahdeksannella ja yhdeksännellä koululuokalla. Lisäksi koululaisille järjestetään robotiikkakerhoja sekä esimerkiksi VEX-robotiikan kilpailuja, joista voi edetä kilpailemaan aina MM-tasolle asti.
Robotiikkaopetus on tiimityötä, joka vahvistaa vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja.
Isoimmille koululaisille on roboagenttitoimintaa, jossa robotiikkaan perehtyneet nuoret pääsevät esimerkiksi ohjaamaan robotiikkakerholaisia, toimimaan tuomaritehtävissä kilpailuissa, esittelemään Riihimäen robotiikkaopetusta vierailijoille sekä vaikkapa opastamaan seniori-ikäisille digitaitoja. Roboagentit ovat työsuhteessa ja saavat työstään palkkaa. OP Hämeen tuki on olennaista kerho-, kilpailu- ja agenttitoiminnan järjestämisessä.
Peruskoulun jälkeen robotiikkaopintoja voi jatkaa Riihimäen lukiossa, joka on robotiikkapainotteinen oppilaitos. Riihimäen lukiossa hankittu robotiikkaosaaminen voidaan puolestaan tunnistaa ja tunnustaa osaksi opintoja Hämeen ammattikorkeakoulussa.
Robotiikka tulevaisuustaitona
Riihimäellä tarjotaan opettajille ja ohjaajille robotiikan täydennyskoulutusta varhaiskasvatuksesta korkea-asteelle saakka. Säännöllinen täydennyskoulutus rohkaisee opetushenkilöstöä ja antaa heille valmiuksia robotiikka- ja teknologiataitojen opetukseen.
Riihimäen Robotiikkakampuksen hanketyö lisää Riihimäen robotiikkaopetuksen ja täydennyskoulutuksen monipuolisuutta. Syksyllä Riihimäellä alkoi esimerkiksi Suomen ensimmäinen kansainvälinen varhaiskasvatuksen robotiikkasisältöinen Eramus+ -hanke. Sen tavoitteena on muun muassa lisätä opettajien pedagogista osaamista teknologiakasvatuksessa ja robotiikan opetuksessa sekä tarjota pienille lapsille mahdollisuuksia kansainväliseen vuorovaikutukseen.
Robo CO. – Robotit ja tekoäly tulevaisuuden työkavereina -hanke on toteuttanut esimerkiksi avoimen ja maksuttoman tekoälywebinaarin Riihimäen kansalaisopistossa. Lisäksi Riihimäen kaupungin Robotiikkakampus järjestää vuosittain useita erilaisia robotiikka- ja teknologiateemaisia tapahtumia.
Lue lisää Riihimäen Robotiikkakampuksesta täältä!