Robotiikan kesäleirillä kehitetään monia tärkeitä taitoja
Lisää aiheesta
Riihimäen robotiikkakampus järjesti huippusuositun robotiikkaleirin Riihimäellä kesäkuun alussa. Leirille osallistui yli 100 lasta, joista osa sai ensikosketuksen robotiikkaan.
Mitä robotiikan kesäleiri pitää sisällään ja miksi se on niin suosittua? Lähdimme mukaan leirille yhden päivän ajaksi löytämään vastauksia kysymyksiin ja tutustumaan robotiikan ihmeelliseen maailmaan.
Leirillä tutustutaan robotiikkaan ja liikutaan
Harjurinteen koulun pihalla riittää vilskettä ja vipinää, kun 100 lasta odottaa malttamattomana leirin alkua. Viikon kestävä päiväleiri on tarkoitettu ensi syksyn esikoululaisista yhdeksäsluokkalaisiin. Leirin opetuksesta vastaavat opettajat ja apuna toimivat lukio- ja yläkouluikäiset roboagenttioppilaat. Kesäleiri alkaa ryhmien jaolla, jotka muodostuvat ikäryhmien mukaan. Kaikista nuorimpien lasten leiriohjelma koostuu muun muassa leikistä ja erilaisista ongelmanratkaisutehtävistä. Yksi tehtävistä oli ohjelmoida Beebot niminen ötökkärobotti kulkemaan kartan mukainen reitti. Aluksi haastavalta tuntuva tehtävä osoittautuikin monelle mieleiseksi tehtäväksi, ja lasten kasvoilla näkyi aito ylpeys ja ilo onnistuessaan. Erilaiset tutkimistehtävät kehittävät paitsi lasten yhteistyötaitoja, myös hahmottamista, ajattelua ja keskittymistä. Vaikka robotiikka onkin keskeinen osa leiripäivää, siihen kuuluu rutkasti myös liikuntaa ja ulkoilutaukoja, etenkin nuorimmilla lapsilla.
Robotiikka kehittää tulevaisuuden taitoja sekä teknologian ymmärtämistä, soveltamista ja innovointia
Vanhempien lasten ja nuorten leiriohjelma rakentui erilaisten robotiikan projektien ympärille. Yksi ryhmä lähti luomaan omia avaimenperiä 4D-tulostimella, kun taas toinen ryhmä lähti kehittämään ja rakentamaan omia robottejaan. Leiriläisten kyky omaksua ja oppia uusia asioita on uskomaton, sillä informaation määrä on varmasti uusille leiriläisille valtava. Paikalla oli myös leiriläisiä, joille robotiikka on jo ennestään tuttua. Ryhmä, joka lähti suunnittelemaan, rakentamaan ja ohjelmoimaan omia robottejaan, pystyi luomaan robotin käyttäen mallia apuna tai halutessaan laatia sen alusta asti itse.
Robotteja valmistui päivän aikana valmiiksi muutamia, jotka liikkuivat ohjaimella ja tekivät ohjelmoituja tehtäviä. Robotiikkaan liittyvien ohjattujen ohjelmien välissä oli myös aikaa liikunnalle niin pihalla kuin sisätiloissakin. Koulun liikuntasali oli oiva paikka purkaa energiaa muun muassa polttopallon merkeissä. Liikuntasalia hyödynnettiin myös ongelmanratkaisu- ja yhteistyötaitojen kehittämiseen: Salissa leiriläiset saivat erilaisia tehtäviä, joissa yhteistyön merkitys oli keskiössä. Yksi tehtävä oli rakentaa suurista palikoista annettuja kirjaimia koko salin tila hyödyntäen.
Riihimäki tunnetaan robotiikkakaupunkina
Riihimäki tunnetaan kehittyvänä robotiikkakaupunkina. Riihimäkeläiset lapset ja nuoret ovat etuoikeutetussa asemassa, sillä kaupunki tarjoaa ainoana kuntana Suomessa robotiikkaopetusta aina varhaiskasvatuksesta korkea-asteelle saakka. Robotiikan opetus räätälöidään ikäryhmälle sopivaksi. Varhaiskasvatuksessa robotiikan opetus rakennetaan leikkien, pelien ja erilaisten ongelmanratkaisu- ja tutkimistehtävien kautta. Perusopetuksessa puolestaan opetellaan ja toteutetaan luovia oppimisprojekteja, joissa suunnitellaan, rakennetaan ja ohjelmoidaan robotteja. Projektin dokumentointi ja omien oppimistavoitteiden asettaminen ovat myös tästä ikäluokasta lähtien keskeinen osa opiskelua. Riihimäen lukiossa on mahdollisuus valita robotiikan opintojaksoja osaksi opintoja. Robotiikan opintojaksoilla opiskellaan robotiikan suunnitteluun, mekaniikkaan, ohjelmointiin ja dokumentointiin liittyviä taitoja yhdessä opiskelijatiimin kanssa. Opintojaksoilla opitaan esimerkiksi myös tekoälyn, ja virtuaalitekniikoiden taitoja.
Robotiikan opiskelu tarjoaa uniikin osaamisen lisäksi erilaisia tulevaisuuden taitoja, kuten ongelmaratkaisu- ja yhteistyötaitoja, digitaalisen sivistyksen taitoja ja kriittistä ajattelua. Lisäksi Riihimäen koululaiset voivat osallistua koulupäivän jälkeen järjestettäviin robotiikkakerhoihin.
OP Häme mukana tukemassa robotiikkakampusta
OP Häme on tukemassa robotiikkakampusta muun muassa roboagenttien toiminnan mahdollistamisen muodossa. Roboagentit ovat pitkään robotiikan parissa työskennelleitä oppilaita, joilla on jo paljon kokemusta robotiikasta. He työskentelevät esimerkiksi kilpailuissa tuomareina, tapahtumissa esittelemässä robotiikkaa ja robotiikkakerhoissa apulaisohjaajina. Roboagentit jakavat osaamistaan muille ja ovat monen pienen riihimäkeläislapsen idoleita. Roboagentit saavat työtehtävistään palkkaa ja työtodistuksen.
Roboagenttien tukeminen on yksi esimerkki pankkimme vastuullisuusohjelman tehtävistä. Päivittäistä arkeamme OP Hämeessä ohjaavat vahvat arvomme; ihmisläheisyys, vastuullisuus ja yhdessä menestyminen. Vastuullisuusohjelmamme mukaisesti haluamme olla tukemassa nuorten koulutusta ja oppimista opastamalla nuoria taloustaidoissa, jotta kaikilla olisi tasavertaiset mahdollisuudet huolehtia omasta taloudestaan. Paikallisten oppilaitosten yhteistyöt nojaavat perusarvoihimme. Edistämme myös nuorten työllistymistä tukemalla yleishyödyllisiä yhdistyksiä lahjoittamalla nuoren palkan yhdistykselle.
Lue lisää robotiikkakampuksesta täältä.