Sini Saharinen, Suvi Belaid ja Janina Timonen toimivat oman päätyönsä lisäksi taloustaitovalmentajina. He kiertävät ympäri vuoden toimialueen kouluissa opastamassa taloustaitoja nuorille.

- Taloustaitojen opettaminen nuorille on paitsi hauskaa, myös äärimmäisen palkitsevaa. Jokainen keskustelu ja oppitunti antaa minullekin uusia näkökulmia ja oivalluksia, Janina toteaa.

Kuvassa vasemmalta Janina Timonen, Sini Saharinen ja Suvi Belaid.

OP Hämeen vastuullisuusasiantuntija Mona Bebek kertoo, että nimetyt taloustaitovalmentajat toteuttavat opastuksia kolmella tavalla: paikan päällä kouluissa ja harrastusseuroissa vieraillen, etätapaamisena Teamsin välityksellä tai toimittamalla taloustaito-opastusvideotallenteen oppilaitoksen yhteyshenkilölle. Taloustaito-opastukset on suunniteltu ysiluokkalaisille ja ammattikoulu- tai lukioikäisille, tarvittaessa myös nuoremmille.

- Räätälöimme kohderyhmän tarpeiden ja toiveiden mukaan taloustaito-opastuksen toteutuksen. Hyväksi havaittuja kestoaiheita on mm. maksuhäiriömerkinnät ja niiden vaikutus omaan elämään, säästäminen ja sijoittaminen, sekä omien pankkiasioiden hoitaminen, Mona kertoo.

Taloustaidot ovat nuorelle yhtä tärkeitä kuin lukutaito.

- Viime vuonna taloustaitoja opastettiin OP Hämeen toimialueella 1329:lle nuorelle ympäri Hämettä. Taloustaitovalmennusten tarve on jatkuvassa kasvussa ja niiden kasvanut kysyntä on myös OP Hämeessä huomattu. Me haluamme olla vastaamassa tähän tarpeeseen, sillä nuoruudessa opitut taidot luovat tärkeää pohjaa pitkälle aikuisuuteen, toteaa Mona.

Koulun tai seuran edustaja, voitte ottaa yhteyttä OP Hämeen Taloustaitovalmentajiin sähköpostitse osoitteeseen hame@op.fi ja sopia maksuttomasta opastuksesta.

Suvi pitämässä OPxRahapuhetta -taloustaitotuntia lukiolaisille.

Minkälaisia rahankäyttäjiä Taloustaitovalmentajat itse ovat?

Valmentajat kiertävät puhumassa oman talouden hallinnasta nuorille, mutta minkälaisia rahankäyttäjiä he itse ovat ja miten he varautuvat tulevaan?

Sini toimii OP Hämeessä lakipalveluasiantuntijana. Hänen työnkuvaansa kuuluu mm. neuvoa asiakkaita ja työkavereita lainopillisissa asioissa. Hän kertoo olevansa tarkka ja säästäväinen rahankäyttäjä.

- Haluan säästämällä varautua mahdollisiin yllättäviin menoihin, mutta toisaalta mahdollistaa itselleni myös elämyksiä ja unelmien toteuttamista. Säästän säännöllisesti säästötilille ja erilaisiin rahastoihin, kertoo Sini.

Asiakkuusasiantuntija Suvi pitää päätyönään huolta asiakkaiden päivittäisistä pankkiasioista.

- Laitan säännöllisesti rahaa sivuun. Säästössä oleva varallisuus tuo turvallisuuden tunnetta.Säästäminen ja sijoittaminen ovat hyvä tapa vaurastua, mutta täytyy muistaa myös elää välissä. Joskus on hyvä käyttää osa omista rahoista itsensä hemmotteluun tai jonkin elämyksen kokemiseen, hän kertoo.

Janina työskentelee asiakkuusneuvojana OP Hämeen yrityspalveluissa maksuliikkeen ja kassanhallinnan parissa. Rahankäyttäjänä hän arvostaa säästöjen tuomaa taloudellista turvaa.

- Pitkän ajan säästöjä kerrytän pääasiassa indeksirahastoihin ja sijoitan osakkeisiin. Minulla on myös useampi säästötili eri käyttökohteisiin: matkakassa reissuja varten ja puskuri yllättäviin menoihin. Kaikkea rahaa en kuitenkaan säästä vaan investoin myös itseeni ja omaan hyvinvointiin, Janina kertoo.

Taloustaitoviikolla tärkeää talousasiaa hauskalla tavalla

OP viettää taloustaitoviikkoa jälleen 17.-21.3.2025. Olemme kutsuneet paikallisia peruskoulu-, ammattikoulu- ja lukioluokkia opettelemaan taloustaitoja hauskalla tavalla. Järjestämme aktiviteettia konttoreillamme, sekä paikan päällä kouluilla.

- Pitkän ja opintojen täyteisten syksyn ja kevään jälkeen halusimme järjestää nuorille jotain hauskaa ja erilaista. Kutsuimme nuoret opettajineen pelaamaan OPxPankkiholvi ”Pakohuonepeliä”, jonka tarkoituksena on nostaa talousaiheita hauskalla ja nuoria kiinnostavalla tavalla, Mona kertoo.

Pakohuonepelissä tarkoituksena on, että nuoret ymmärtävät maksuhäiriömerkinnän vaikutuksista tarinallistetulla tavalla. Nuoret pääsevät tutustumaan talouden tasapainoon, ja ymmärtävät ettei tärkeintä ole suuret tulot, vaan omat valinnat oman talouden tasapainon säilyttämiseksi.