Kun Terhi Torikka perusti yhdessä puolisonsa Niko Hälvän kanssa yrityksen Koitsanlahden vanhaan kyläkauppaan, aivan Kuutostien varteen, ei paikallisuuden merkitys ruokatuotteissa ollut vielä kovin laajalti tunnettua tai arvostettua. Tämä ei kuitenkaan estänyt heitä näkemästä mahdollisuuksia omien arvomaailmojensa toteuttamiseen yrittäjinä. Heidän visionsa oli selkeä: tuoda paikalliset raaka-aineet ja tuotteet asiakkaiden saataville, sekä samalla tukea maaseudun elinvoimaisuutta.

Yrittäjyys, paikallisuus ja lähiruoan voima

Yrityksen ytimessä on alusta asti ollut lähellä tuotettujen tuotteiden ja raaka-aineiden hyödyntäminen. Yrityksen erikoisuutena ovat burgerannokset, joiden raaka-aineet ovat mahdollisimman läheltä hankittuja. Kaikki lihat, kalat ja kasvikset hankitaan mahdollisuuksien mukaan lähialueen pientuottajilta. Tämä ei ole pelkästään liiketoiminnan idea, vaan koko toiminnan perusta. Tällä hetkellä yritys myy noin 70 paikallisen pienyrittäjän tuotteita, jotka vaihtelevat elintarvikkeista käsitöihin.

Terhi kertoo, että alun perin heillä oli halu saada myyntiin paikallisia tuotteita ja raaka-aineita, mikä motivoi heitä yrittäjiksi. Hän näkee, että Parikkalan alueella on edelleen paljon potentiaalia, synkistä puheista huolimatta. Esimerkiksi biisonia, villasikaa ja ylämaankarjaa tuotetaan paikallisesti, ja heidän yrityksensä hyödyntää näitä laadukkaita raaka-aineita ruoka-annoksissaan.

Iloisen Pässin Maalaispuodin pihapiirissä asustelee myös pässejä sekä kaneja, jotka ovat ilahduttamassa asiakkaita. Terhi kertoo, että yrityksen nimi juontaa juurensa näistä pihalla oleilevista pässeistä. Hän halusi, että nimi on erilainen sekä mieleenpainuva ja siinä hän myös onnistui.

Iloiset pässit

Yrittäjänä on vapaus valita

Yrittäjänä toimiminen on mahdollistanut Terhille omien valintojen tekemisen ja sen, että hän saa tehdä työtä omien arvojensa mukaisesti. Hän kokee, että vaikka yrittäjyys ei ole aina helppoa, se on parhaimmillaan erittäin palkitsevaa.

- Yrittäjäksi ryhtymistä kannattaa harkita, jos on oma intohimo ja palo johonkin asiaan. Se antaa mahdollisuuden tehdä omia valintoja ja vaikuttaa siihen, millä tavalla ja minkälaisten tahojen kanssa haluaa tehdä töitä, hän sanoo.

Terhi näkee, että Parikkalan alueella on paljon mahdollisuuksia yrittää ja luoda uutta. Hän on päässyt näkemään paikallisen yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajana, kuinka tänä kesänä seudulle on saapunut paljon vierailijoita Keski-Euroopasta, mikä on ollut positiivista alueen kehityksen kannalta. Hän haluaa omalta osaltaan kantaa kortensa kekoon maanseudun elinvoimaisuuden puolesta.

Terhin ja Nikon yritys ei ole pelkästään liiketoimintaa, vaan elinvoimaisen maaseudun ylläpitämistä ja kehittämistä. Tämä perheyritys on mainio esimerkki siitä, miten paikallisuus ja lähiruoka voivat olla avainasemassa, kun rakennetaan kestävää tulevaisuutta pienille paikkakunnille.

Yrittäjän päivää vietetään 5.9. ja meillä OP Kaakkois-Suomessa se on yrittäjien viikko. Haluamme sen kunniaksi nostaa esiin paikallisia yrittäjiä. Kannustamme ja rohkaisemme jokaista suomalaista käyttämään juuri yrittäjien tuotteita ja palveluita: Kun tänään ostat, osta yrittäjältä.

Rosavilla syntyi neljän sisaruksen halusta pelastaa sukutila

Petra ja Lasse Karjalainen nostivat historiallisen Pulsan Asema uuteen loistoon

Street Food Factoryssa tehdään burgereita fine diningin periaatteilla

Takaisin OP Kaakkois-Suomen juttuihin