Menestyneestä hakemuksesta käynnistyi kasvutarina, jonka haluamme jakaa yhdistys- ja seuratoimijoille kautta Suomen rohkaisevana esimerkkinä siitä, kuinka Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanja voi toimia jonkin uuden seuratyötä tukevan toiminnan katalyyttinä.

Tuen avulla, ilman riskiä

Jo ennen kevättä 2016 seuratoimijoita puhutti usein idea avata Jyväskylän takavuosien turistirysä, Laajavuoren hyppyrimäen näkötorni ja Mäkikahvio yleisölle. Koska edellisestä näkötornin ja Mäkikahvion aukiolosta oli jo ehtinyt vierähtää melkein 25 vuotta, epäilys oli, että useimmat jyväskyläläiset tuskin muistaisivat koko Laajavuoren hyppyrimäen näkötornin olemassaoloa. Näin epävarmuus hankkeen siipien kantavuudesta oli merkittävä, ja koko ideasta oli muodostumassa ikuisuuskeskustelu: pitäis ja pitäis, sitku ja mutku.

Puhtaasti talkoilla hankkeeseen ei koettu mahdolliseksi tarttua, ja työnantajaksi ryhtyminen vaikutti kaiken kuulopuhebyrokratian ja potentiaalisten riskien vuoksi ylitsekäymättömältä esteeltä sekin. Keski-Suomen Osuuspankin kesätyöntekijän palkkaustuki tarjosi kuitenkin Jyväskylän Hiihtoseuran mäkijaostolle erinomaisen mahdollisuuden käytännössä nollariskillä kokeilla, josko idea Matti Nykäsen mäen näkötornin ja Mäkikahvion avaamisesta yleisölle kesäkuukausina voisi sittenkin kantaa.

Johtoajatukseksi ensimmäisen palkkaustuen hakemisessa muodostui, että kokeilussa ei korkealta pudottaisi. Mäkihyppytermein ajateltiin, että puhdas mahalaskukaan ei olisi palkkaustuen myötä kohtalokas. Tulisipahan joka tapauksessa testattua lentääkö idea vai ei.

Hakemalla voi saada – loppu onkin historiaa

Hakemuksemme meni läpi! Aloitimme varovasti pitämällä näkötornia ja Mäkikahviota auki kesä-heinäkuun viikonloppuja yhden kesätyöntekijän voimin. Sittemmin toiminta on kasvanut vuosi vuodelta. Kahtena viimeksi kuluneena kesänä näkötornia ja Mäkikahviota Laajavuoren huipulla on pidetty avoinna yleisölle kesäkuussa viitenä päivänä viikossa ja heinäkuussa joka päivä. Aukioloa on jatkettu tyypillisesti elokuun ensimmäiselle viikolle.

Uusi rooli työnantajana

Seuran rohkeus ja valmius toimia työnantajana on varovaisen alun jälkeen ottanut aimo loikan. Kesäkuukausina seura on yhden kesätyötuella palkatun nuoren lisäksi työllistänyt kaksi muuta kesätyöntekijää kahviossa, ja 2–3 täysikäistä nuorta aikuista näkötornioppaina.

Seura onkin vuodesta 2016 lukien tarjonnut mahdollisuuden kasvavalle joukolle nuoria kartuttaa tärkeää työkokemusta vastuullisissa, itsenäisyyttä ja oma-aloitteisuutta vaativissa työtehtävissä. Samalla useampikin kesätyönhakija, joka on lähestynyt seuraa Kesätyö OP:n piikkiin -hakemuksellaan, on tullut valituksi kampanjan sijasta Laajavuoren huipulle kesätyöhön seuran omarahoituksella. Nuorille toimeen tarttuville ja työssään kasvaneille kesäduunareille on ollut ilo kirjoittaa työtodistuksia myönteisten arvioiden kera työsuhteen päätteeksi.

Työnantajakokemuksen kartuttua ja hyvän tilitoimistopartnerin tukemana palkkaamisesta on muodostunut rutiinia. Toimimme tätä nykyä työnantajana vuoden ympäri. Jyväskylän kaupungin kanssa tehdyn liikuntapaikkapalvelusopimuksen myötä työllistämme myös määrä- ja osa-aikaisesti liikuntapaikkahoitajan, joka pitää huolta mäkihypyn harrastajien harjoitteluolosuhteista viidellä ympärivuotisessa käytössä olevalla hyppyrimäellä. Tälläkin saralla kesän 2016 tukihakemus, ensimmäinen askel oli tärkeä jatkon kannalta.

Kaikki tuotot mäkiurheilun kehittämiseen paikallisesti

Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjan onkin mitä parasta ruohonjuuritason seuratyötä ja yhdistystoimintaa paikallisesti tukevaa yhteiskuntavastuutyötä Osuuspankilta. Kesätyöntekijän palkkaustuki voi olla, kuten Jyväskylän Hiihtoseuran mäkijaoston tapauksessa, se ratkaiseva lumipallon liikkeelle sysäävä voima, josta kasvaa jotain pysyvää, seuratoimintaa tukevaa ja ylläpitävää toimintaa. Matti Nykäsen mäen näkötorni ja Mäkikahvio muodostavat Jyväskylän Hiihtoseuran mäkijaoston toiminnan vahvan tukijalan, ja käytännössä kaikki kesän tuotot onkin kanavoitu alusta lähtien mäkiurheilun kehittämiseen Jyväskylässä.

Paljon hyvää on saatu aikaiseksi

Kesän tuotoin on kyetty tukemaan juniorimäkihyppyä laajentamalla jatkuvasti välinekirjastoa, jonka myötä lajiin tutustuminen on tehty mahdollisimman helpoksi junioreille, ja eritoten heidän vanhemmilleen: mäkihyppyä voi harrastaa useita vuosia ilman tarvetta investoida kalliisiin harrastusvälineisiin. Harvassa lajissa tarvittavat harrastusvälineet ovat vain hyvin maltillisella harrastusmaksulla juniorien käytössä, kuten seuran mäkihyppyvälineet ovat Jyväskylän Hiihtoseuran juniorihyppääjien käytettävissä.

Samoin kesän näkötorni- ja Mäkikahviotuotot mahdollistavat juniorien kehitystä tukeville leireille osallistumisen seuran merkittävällä tuella, edustusurheilijoille kisamatkatuen, valmentajien kulukorvaukset ja palkkiot, ja monta muuta tärkeää asiaa, joilla voidaan tukea harrastajien kehittymistä niillä tavoitteilla, joita itse kukin on harrastukselleen asettanut. Toivon mukaan jatkossa myös sillä tasolla, jota maailman menestyneimmän mäkiurheiluseuran – MM- ja Olympiamitaleilla mitattuna – maineen puolustaminen vaatii.

Taloudellinen selkänoja

Pienestä orastavasta ideasta Keski-Suomen Osuuspankin tukemana alkunsa saanut, nyttemmin vakiintunut toiminta antaa taloudellisen selkänojan toiminnan kehittämiselle, ja nuorten ja varttuneempienkin mäkikotkien siipien alle ilmaa tavoitella unelmiaan Matti Nykäsen, Jani Soinisen, Samppa Lajusen ja viimeisimmän Jyväskylän Hiihtoseuran Olympiamitalistin, Risto Jussilaisen viitoittamalla polulla. Tätä polkua seura omalta osaltaan on tasoittamassa hyvässä ja pitkäaikaisessa yhteistyössä Keski-Suomen Osuuspankin kanssa. Jatkoa siis seuraa: Matti Nykäsen mäen näkötornin ja Mäkikahvion ovet ovat avoinna yleisölle ensi kesänäkin!

Jyväskylän Hiihtoseuran mäkijaoston puolesta Keski-Suomen Osuuspankkia arvokkaasta, asioita liikkeelle saaneesta palkkaustuesta kiittäen.

Kirjoittaja: Pasi Sajasalo, Jyväskylän Hiihtoseura ry - yhdistys mukana 2020 Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjassa.

#kesäduuniOPnpiikkiin #opkeskisuomi

Lue lisää Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjasta ja nappaa suorat linkit kirjoituksiin.

op.fi/keski-suomi -etusivulle.

OP Keski-Suomen asiantuntijoiden ajankohtaiset kirjoitukset OP Mediassa.

Pasi Sajasalo