Nämä tarinat ovat todellisia ja molemmilla on onnellinen loppu.

Suomalaisista 70 prosenttia säästää tai sijoittaa ja heistä 23 prosenttia satunnaisesti. Useimmiten säästäminen aloitetaan vasta 40-vuotiaana, koska suomalainen haluaa maksaa asuntolainan aina ensin pois. Usein säästämisen aloittamatta jättämisen syyksi mainitaan, ettei ole varaa tai ei ole tietämystä riittävästi. Minulta aikanaan kysyttiin, että liikeneekö sinulta yksi euro päivässä säästöön asuntolainan maksamisen rinnalla. Hymähdin ja sanoin, että toki ja vaikka kaksikin. Siispä aloitin säästämisen 60 eurolla kuukaudessa. Kunpa tämä kysymys olisi tehty jo silloin, kun olin aloittamassa työelämääni 22-vuotiaana.

Palaan alkutarinoihin. Minulla oli ilo kertoa tyttärellemme, että hän pääsee viettämään unelmiensa kuukauden Manhattanilla. Olin säästänyt varoja huomaamattani juuri tätä unelmaa varten. Iso Omena taisi tuona kesänä viedä tyttäremme sydämen, koska hän kävi omilla säästöillään siellä uudelleen myös häämatkalla miehensä kanssa. Sairaseläkkeelle siirtymään joutuvalle asiakkaalleni sain kertoa, että hän oli säästänyt itselleen eläkevakuutusta jo kauan. Nyt oltiin sellaisessa elämäntilanteessa, että säästettyjä varoja oli mahdollisuus nostaa. Säästäminen palkasta oli tapahtunut niin huomaamatta, että tämä tieto oli hänelle enemmän kuin lottovoitto. Marraskuun harmaa päivä sai valoa ja asiakkaan kasvoille levisi hymy sekä silmiin onnellisuuden pilkahdus.

Halusin kertoa nämä todelliset tarinat, jotta sinäkin aloittaisit säästämisen ajoissa. Unelmasi voivat olla jo tiedossasi tai sitten säästöt ovat jo valmiina yllättäen eteen tulevia tarpeitasi varten. Unelmat voivat olla sinun omiasi tai sitten voit toteuttaa niillä rakkaimpiesi suuren haaveen. Säästöt maustavat elämää juuri oikealla hetkellä.

Minä säästän muuten edelleenkin. Minulla on unelmia tiedossani ja jonkin ajan kuluttua on aika toteuttaa juuri näitä unelmia.

Tutustu sijoittajan etuihin

OP Keski-Suomen asiantuntijoiden muut kirjoitukset OP Mediassa

OP Keski-Suomen op.fi-etusivulle