Koskenkylä, jota myös Onnenlaaksoksi kutsutaan on hyvä paikka asua ja elää. Paikallinen pienviljelijäyhdistys, on palkannut nuoria kesätyöntekijäksi jo aiemminkin, mutta OP:n myöntämän palkkaustuen turvin yhdistys on pystynyt lisäämään palkattavien nuorten määrää. Yhdistys haluaa tukea alueen nuorten työllistymistä omalla kylällä, jotta nuoret saavat hyvää ensikokemusta työelämään, oppivat vastuuntuntoa ja pääsevät "tekemään oikeita töitä vieraalle”. Työkokemus Pvy:llä on ollut usealle nuorelle ensimmäinen työllistyminen kodin ulkopuolella ja siten toiminut yhtenä lähtölaukauksena nuoren tulevalle työuralle.

Mukavia töitä tarinoiden kera

Nuorten kesätyöntekijöiden työtehtävänä on ollut kylän vanhusten avustaminen niin pihatöissä kuin siivoamisessa, ruoanlaitossa, leipomisessa ja ikkunanpesussa. Senioreiden ja nuorten tutustuminen toisiinsa on ollut mutkatonta ja avartavaa - puolin ja toisin. Yhtenä tärkeänä tehtävänä on myös ollut keskustella yhdessä ja pohtia maailman menoa. Nuoret ovat olleet halukkaita kuuntelemaan ja kyselemään, miten kylän elämä on muuttunut vuosikymmenten saatossa. Nuoret ovat ihmetelleet, miten ajatukset voivat olla samanlaisia, mutta toki myös hyvin erilaisia. Ikäeroa keskustelijoilla on saattanut olla jopa yli seitsemän vuosikymmentä.

Nuoret ovat kokeneet työn mukavaksi, ovat saaneet loistavaa oppia työelämästä ja tunteneet itsensä tarpeelliseksi. Vanhukset taas ovat ilahtuneet ja nuortuneet hymyilevien, positiivisten ja energisten nuorten läsnäolosta.

Toive jatkosta

Haastateltuani vanhuksia, palaute on ollut todella positiivista. Seniorit olivat todella ilahtuneita miten avoimia ja rempseitä nuoret olivat. Työt tapahtuivat ripeästi, kunhan työtehtävät ensin ohjeistettiin huolellisesti. ”Toivottavasti nuorten työllistäminen senioreiden apuna jatkuu meidän kylällä myös seuraavina kesinä” oli monen vanhuksen toive haastattelun lopuksi. Sitä minäkin toivon. Toivon myös, että Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanja saa jatkoa.

Kirjoittaja: Hanna Kaihlajärvi, Koskenkylän Pvy - yhdistys mukana 2020 Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjassa

#kesäduuniOPnpiikkiin #opkeskisuomi

Lue lisää Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjasta ja nappaa suorat linkit kirjoituksiin.

op.fi/keski-suomi -etusivulle.

OP Keski-Suomen asiantuntijoiden ajankohtaiset kirjoitukset OP Mediassa.

Hanna Kaihlajärvi