Koronarajoitusten jälkeen korot olivat alhaalla, kuluttajien keskitalletukset ylhäällä, loistava työllisyystilanne – ja vahva tunne siitä, että kyseinen tilanne on pysyvä. Tämä tarkoitti noususuhdannetta, jolloin yritysten tulokset ja usko tulevaan oli korkealla. Uskallettiin ottaa velkaa, investoida ja sijoittaa.

Kun matala korkotaso oli ollut päällä 10 vuotta, kuva saattoi muuttua helposti sellaiseksi, että tilanne on pysyvä. Tuolloin myös ihmeteltiin, jos pankki ei lähtenyt rahoittamaan kaikkia hankkeita. Saatettiin ajatella, etteivät pankit ole ajassa mukana, kun eivät ymmärtäneet, että nollakorkomaailma oli pysyvää. Nyt voimme jo todeta, ettei se ollut. Se oli suhdanne, joka oli ja meni.

Ajatus nollakorkomaailman normalisoitumiseen tai ajan kulumisen hahmottamiseen liittyen aukeaa paremmin, kun pohtii, että moni kauppakorkeakouluopiskelija on syntynyt vuonna 2005. Viime vuoden alussa jo kokeneet ekonomit olivat eläneet koko aikuisikänsä nollakorkoympäristössä. Ei siis ihme, jos korkojen nousu on tuntunut yllättävältä.

EKP on pyrkinyt hillitsemään inflaatiota nostamalla ohjauskorkoa historiallisen nopeasti neljään prosenttiin. Toimenpiteet purivat ja inflaatio on kääntynyt laskuun. 12 kuukauden euribor näki suhdanteen huippunsa syyskuun lopussa, ollen tuolloin 4,228 prosenttia. Tämän viikon puolivälissä korko on reilu 3,7 prosenttia ja markkinoilla uumoillaan keskuspankin aloittavan koronlaskut tulevana vuonna.

Nousevien korkojen suhdanne on siis ohi ja korkohuipusta alkaa olla kolmisen kuukautta aikaa. Tämä on tervetullut asia niin asuntovelallisille, yrityksille kuin sijoittajillekin. Vielä helpotusta ei tosin tunne. Päinvastoin. Vuosi sitten euribor oli noin 3 prosenttia, joten jos asuntolainan korontarkistuspäivä olisi nyt, nousisi lainan kokonaiskorko edelleen selkeästi.

Viime helmikuun puolivälissä euribor oli 3,5 prosenttia. Jos pitäisi ennustaa – kuten ehdottomasti teenkin – ensimmäiset mukavalta tuntuvat korontarkistuspäivät tulisivat vastaan helmikuun aikana.

Korkotason lasku on jo alkanut, mutta talouden laskusuhdanne ei pääty ihan vielä. Jonkin verran pitää vielä jaksaa sinnitellä, mutta tulevana vuonna ostovoima jo paranee.

Mainitsin aiemmin koronan. Onko koronasta vähän vai kauan aikaa? COVID-19 viittaa luonnollisesti siihen, että tauti tunnistettiin vuonna 2019, kun kohta elämme vuotta 2024. Niinpä niin, kyllä me tämänkin suhdanteen kestämme!

OP Private Keski-Suomen asiantuntijat palveluksessasi

Lue lisää OP Private -palvelusta

OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa

OP Keski-Suomen op.fi-etusivulle