Kumpi on Kamalampi vaihtoehto?
Tätä kirjoittaessa lokakuun lopulla elämme mielenkiintoisia aikoja. Keskuspankit laskevat ohjauskorkoja, Kiinakin elvyttää talouttaan ja Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat aivan oven takana. Mediastakin saa lukea vaaleihin liittyen kaikenlaista. Sijoittajat miettivät kuumeisesti markkinoihin vaikuttavia tekijöitä ja voittavia sijoituskohteita – onko mustia hevosia tarjolla?
Vaikka epävarmuustekijöitä on ilmassa, markkinat ovat historiallisesti keskimäärin nousseet jonkin verran vaalipäivän jälkeisinä viikkoina, tuloksesta riippumatta. Tällä hetkellä vedonlyöntimarkkinat ja gallupit hinnoittelevat Trumpin niukkaa voittoa, mutta onneksi vaalit käydään äänestämällä.
Kuinka markkinat ovat eläneet ennen vaaleja kuluneen vuoden aikana?
Erityisesti Amerikan markkinoilta on vuoden mittaan satanut hunajaa taivaalta, kun taas Euroopassa ja etenkin Suomessa, on jouduttu tyytymään ”maltillisempiin” tuottoihin. Jenkkimarkkinoilla päävetureina ovat toimineet teknojätit, vaikka alkuvuodesta jotkut povailivatkin niille alamäkeä. Työllisyys-, talous- ja tuloskasvu ovat olleet Yhdysvalloissa edelleen vahvaa. Geopoliittisiin kriiseihin Lähi-idässä ja Ukrainassa markkinat ovat suhtautuneet maltillisesti.
Inflaatio on globaalisti laskenut säädylliselle tasolle ja antanut mahdollisuuden keskuspankeille koronlaskuihin. Myös Kiina aloitti massiiviset elvytystoimet syyskuun lopussa, jonka seurauksena Kiinan yleisindeksi nousi parhaimmillaan noin 30 prosenttia.
Japanissakin kuohui elokuun alussa Japanin keskuspankin nostettua ohjauskorkoa, jolloin päästiin historialliseen 15 prosentin päivälaskuun, joka kuitenkin kurottiin saman kuukauden aikana kiinni.
Miten markkinat ovat käyttäytyneet aiemmin USA:n presidentinvaalien jälkeen?
Vaikka Yhdysvaltain presidentti on maailmanpolitiikassa keskeinen henkilö, onko valinnalla osakemarkkinoiden kannalta merkitystä? Indeksikäyrien historiaa tarkastellessa sillä ei ole ollut merkitystä pitkäai-kaissijoittajan näkövinkkelistä, mutta vastaus ei ole näin yksinkertainen lyhyellä tähtäimellä.
Osakemarkkinoiden kannalta Trumpin voitto voi olla parempi, koska republikaanien talouspolitiikka on yritysmyönteisempää kuin demokraattien. Negatiivisena puolena on väläytelty jopa yritysverotuksen ja yleisen regulaation kevennyksiä sekä protektionistisia toimia, kuten lisätuontitulleja ulkomaalaisille (etenkin kiinalaisille) tuotteille. Tämä ei ole globaalin talouden kannalta toivottavaa.
Harrisin ja demokraattien agenda on ollut päinvastainen yritysverotuksen ja regulaation näkökulmasta. Näihin osakemarkkinat voivat reagoida negatiivisesti. Lisäksi Trumpille on näyttänyt aiemmin olevan tärkeää osakemarkkinoiden menestys, joten hän voi suunnata tekojaan sen tukemiseksi. Vaalien kannalta yksi keskeisimmistä teemoista on kuitenkin kongressivaalit, joka jää korostuneiden henkilövaalien jalkoihin. Kongressivaalien lopputulos määrittää paljolti tulevan presidentin mandaattia määritellä tulevaa talouspolitiikkaa.
Mikäli oma sijoitussalkku on allokoitu pitkällä tähtäimellä, lopputuloksella ei ole suurta merkitystä. Alkuinnostuksen tai -järkytyksen jälkeen vaalit unohtuvat yleensä nopeasti ja palataan normaaleihin talousteemoihin. Sen sijaan oleellisempaa on kiinnittää huomiota mahdolliseen talouden taantumaan, joka tällä erää Yhdysvaltojen osalta näyttäisi vahvojen talouslukujen valossa turhalta huolelta.
Merkitys Suomelle?
Venäjän hyökättyä Ukrainaan ja viennin tyrehdyttyä Venäjälle, suomalaisten yritysten oli etsittävä uusia vientimarkkinoita. Suomelle vahva vientimarkkina on perinteisesti ollut Saksa. Viime vuosina suomalaiset yritykset ovat onnistuneet kasvattamaan vientiä Yhdysvaltoihin, jopa Saksan ohi. Trumpin valinta voi vaikeuttaa vientiä, mikäli väläyteltyjä ulkomaisille yrityksille tarkoitettuja tuontitulleja lisättäisiin. Tulleilta voidaan välttyä lisäämällä tuotantoa Yhdysvalloissa, jolloin se voisi mahdollisesti vähentää työpaikkoja Suomessa. Olisiko tällä merkitystä kotimaisilla osakemarkkinoilla? Voi olla jollain aikavälillä, vaikkakin käsillä olevista koronlaskuista pitäisi olla globaalistikin vetoapua.
Trumpia pelätään ja Harris on varmasti humaanimpi vaihtoehto, mutta kumpaako sijoittajan kannattaa toivoa voittajaksi? Osakemarkkinoiden kannalta lopputuloksella ei ole suurta merkitystä. Historiallisesti markkinat ovat reagoineet nopeasti suuntaan tai toiseen, mutta vaalikrapulasta toivuttuaan markkinat ovat palautuneet normaaleiden teemojen ympärille ja lähteneet nousuun.
OP Private -palvelua lähellä sinua - ota yhteyttä
OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa
Valtteri Hukkanen toimii varainhoitajana OP Keski-Suomessa. Energiseen Valtteriin voit törmätä vapaa-ajalla erilaisten liikuntaharrastusten parista, esimerkiksi hiihtoladuilta tai golf-kentältä.